Siyasilere Mandela'lı barış çağrısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile tüm bakan ve milletvekillerine anlamlı hediye.

Ayrıntı Yayınları, "Meclis'te savaş çığlıkları değil barışın sesi yükselsin" diyerek siyasilere siyahi lider Nelson Mandela'nın hayatını anlatan "Düşmanla Oynamak" kitabını gönderiyor.

Ayrıntı Yayınları'ndan yapılan açıklamada, örtük ya da açık savaşın ağır ve acılı havasının solunduğu 2012 yılının son günlerinde, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, ayrıca parti liderleri, bakanlar ve tüm milletvekillerine birer "Düşmanla Oynamak" kitabı armağan edeceği bildirildi. Nelson Mandela'nın Güney Afrika'da barışa önderlik edişinin öyküsünü anlatan kitabı milletvekilleriyle paylaşmak istediklerini ifade eden Ayrıntı Yayınları, açıklamasında, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana gerek ülke sınırları içinde gerekse komşu ülkelerle aramızda var olan sorunlara çözüm ararken, ilk akla gelen şey savaş olmamalıdır; savaş tek alternatif olmadığı gibi doğru alternatif de olamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Dünya tarihinin, çözümü savaşta aramanın yanlışlığını gösteren acı örneklerle dolu olduğunu bildiren Yayınevi, açıklamasında şunları belirtti:

"Savaş yıkım, kan ve gözyaşı demektir. Hangi nedenle olursa olsun, çözümü savaşta arayanları tarih de affetmez, affetmemiştir de. Barış ve kardeşliğin dili ve yöntemleridir yolumuzu aydınlatacak olan. Barışçı çözümlerin dünyada başarılı örnekleri de vardır. Bunlardan biri kuşkusuz Nelson Mandela ve Güney Afrika örneğidir. Uzun bir zaman diliminde her türlü ayrımcılığın yarattığı dehşet ve kanla yoğrulmuş topraklarda hiç yılmadan insanlara birbirlerini sevmeyi anlatmak ve göstermek elbette kolay olmamıştır. Ama zaten Mahatma Gandi, Nelson Mandela gibi liderler de bu zorlukların üstesinden barış ve kardeşlik yoluyla gelebilmiş olmaları nedeniyle dünya tarihine altın harflerle yazılmıştır. Ayrıntı Yayınları, John Carlin'in kaleme aldığı "Düşmanla Oynamak'kitabını işte bu duygularla ve ayrıca Mandela'nın sağlık sorunları nedeniyle hastanede olduğu bir dönemde milletvekilleriyle paylaşıyor."

Reklam
Reklam

Yayınevi, kitabı yeni yılda barış, kardeşlik ve dostluk çağrısı da içeren bir mektupla birlikte siyasilere gönderiyor. "Afrika'yı barış yoluna sokan bu efsane lider ve felsefesi umarız herkese bir ışık olur" diyen yayınevinin mektubunda ise özetle şu ifadeler yer alıyor:

"Güney Afrika'daki ırk ayrımcılığıyla mücadelenin sembol ismi eski Cumhurbaşkanı Nelson Mandela'nın yaşamından bir kesiti anlatan ve John Carlin'in kaleme aldığı Düşmanla Oynamak adlı kitabımızı Mandela'nın sağlık sorunları nedeniyle hastanede olduğu bir dönemde sizlere gönderiyor olmamız ayrı bir önem taşıyor. Meclis'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana gerek ülke sınırları içinde var olan, gerekse komşu ülkelerle ülke sınırlarında meydana gelen sorunlara çözüm ararken, ilk akla gelen savaş, tek alternatif olmadığı gibi doğru alternatif de olamaz. Dünya tarihi, çözümü savaşta aramanın yanlışlığını gösteren acı örneklerle doludur. Bununla birlikte dünya tarihinde barışçıl çözümlerin de güzel örnekleri vardır. Örnekse: Mandela ve Güney Afrika. Belki sizler de bu ülkeyi ve lideri Mandela'yı son Dünya Kupası maçlarından biliyorsunuz ama biz başka bir özelliğini daha hatırlatmak istedik. İşte bu nedenle, Mandela'nın, iktidara geldiğinde, ırkçı bir rejime karşı verilen uzun ve kanlı bir iç savaşın biriktirdiği muazzam acıların, öfkelerin ve intikam duygularının üstesinden nasıl geldiğini ve Güney Afrika'yı barış yoluna nasıl soktuğunu anlatan Düşmanla Oynamak'ı gönderiyoruz. Size armağan ettiğimiz kitapta, Güney Afrika'da düzenlenen bir rugby dünya şampiyonasını fırsat bilerek, Mandela'nın sporu nasıl kardeşliğin, ülke bütünlüğünün, barışın hizmetine soktuğunu görüyoruz. Mandela bütün dünyanın sevdiği ve saygı duyduğu bir lider olmanın sırrını açıklıyor bize. Bu sırları paylaşmak, en azından iyi bir kitap okumuş olmanın zevkini tatmanızı istedik. Bu vesileyle yeni yılınızı kutlar, 2013'ün kan ve gözyaşının dökülmediği barış, dostluk, kardeşlik ve demokrasi adına güzel günler getirmesini dileriz."

Reklam
Reklam

ANKA

Anahtar Kelimeler: