Siz seçin: Bütçeyi mi keselim yoksa vergi mi verirsiniz?

California Valisi, 'Orta Doğulular demokrasi için sokaklara dökülebiliyorsa, Californialıların da seslerini duyurmayı hak ettiklerini' söyleyip halkı sandığa çağırdı.

ABD'nin California eyaletinin yeni valisi, karşı karşıya oldukları ekonomik sorunlara halk oylamasına giderek çözüm bulmayı planladığını açıkladı.

Jerry Brown, icraat ve planlarına ilişkin ilk büyük konuşmasında 25 milyar doları bulan bütçe açığını kapamak için önlerinde iki seçenek olduğunu söyledi.

Bunlar; ya daha fazla vergi vermek ya da kamu harcamalarında kesinti yapmak.

Brown, durumu Orta Doğu'dan bir örnekle açıkladı, Orta Doğulular demokrasi için sokaklara dökülebiliyorsa, Californialı seçmenlerin de seslerini duyurmayı hak ettiklerini belirtti.

Reklam
Reklam

Jerry Brown, "Demokratik idealler ve seçme hakkı için çağrılar, Mısır, Tunus ve dünyanın diğer yerlerindeki gençlerin hayal gücünü hareketlendiriyorsa o zaman biz de California'da halkın oy hakkını engelleyemeyiz" diye konuştu.

BBC muhabiri Rajesh Mirchandani "Brown’un yaptığı kıyaslama tuhaf olsa da yerine ulaştı, mesaj hükümetlerin halkı görmezden gelemeyeceği" diyor.

'Kurnaz politikacı' Ancak Mirchandani'ye göre mesele şu: politikacıların çıkmaza girdiği ve resesyondan çıkmakta zorlanan bir eyalette 25 milyar dolarlık bütçe açığı nasıl kapatılacak?

California, ekonomisinin büyüklüğü açısından ülkelerle boy ölçüşebilecek durumda. Eyalet tek başına dünyanın en büyük sekizinci ekonomisi.

Benzeri sorunlarla yüzleşen ülkelerde hükümetler, çok sıkı kararları uygulamaya sokuyor.

Vali Brown, bu sıkı önlemler söz konusu olduğunda, kararı seçmenlerin vermesi gerektiğini düşünüyor.

Brown'a göre "ya vergiler artırılacak ya da kamu harcamalarında, yani kendisinin tercih ettiği üzere ilk, orta ve lise eğitimi, eyalet yüksek öğrenim sistemi, California Üniversitesi, cezaevi ve yerel kamu güvenliği fonları, ayrıca kritik önem taşıyan sağlık programında kesintiye gidilecek."

Reklam
Reklam

Mirchandani, Jerry Brown’un geçmişte de California valiliği yaptığını, kurnaz bir politikacı olduğunu ve eyalet yasalarına göre herhangi bir vergi artırımında zaten halk oylamasına gidilmesi gerektiğini biliyor.

Dolayısıyla Brown’un politikalarına karşı çıkanlar önerilen oylamanın yeni bir şey olmadığını söylüyor ve halka seçenekleri bu şekilde sunarak asıl kendi tercihini garanti etmesinden kaygılanıyor.