Sizin fobiniz hangisi?

Hemen hemen herkesin bir veya birkaç fobisi vardı. Fobiler, ne kadar yoğun olursa, hayat da o denli zorlaşır. Sizlere ilginç fobileri tanıtacağız. Bu da olur mu demeyin....


Vomitofobi, kusmaktan, kusmakta olan birinin etrafında olmaktan ve kusmuktan şiddetle korkmak anlamına gelir. İlerlemesi halinde kişi dışarda yemek yemekten, sosyalleşmekten ve partilere katılmaktan uzak durur. Genelde çok az yemek yerler bu nedenle de anoreksi hastalarıyla karıştırılabilirler.


Çorbanızda saç varsa yine iyisiniz; ama o saçları her yerde görüyorsanız 'Trikofobi’niz olabilir. Yunanca Thrix (saç) ve phobia (korku) kelimelerinini birleşiminden oluşan bu durum da bir hastalık sayılıyor.

Reklam
Reklam

Telefonunuz çekmediğinde nasıl hissediyorsunuz? Telefonunuzu bir gün boyunca kapalı tutabilir misiniz? Ne zaman şarjınız azalsa, telefonunuzun çekmediği bir yerdeyseniz, telefonsuz olmak paniği beraberinde getiriyorsa, bu durumuzuz “Nomofobi” olarak adlandırılıyor.


“Gençlerin tutarsız, abartılı ve duygusal karakterinden” korku ve nefret olarak tanımlanan bu durum, bugünlerde dünyanın bir çok yerinde görülmekte. Gençlerden korkma ve onları dışlama bazı durumlarda onlara bastırılmış bir hoşgörülü yaklaşıma sebep oluyor.


Şiddetli bir seyredilme veya gözetlenme korkusu olan skopofobikler alışveriş merkezleri veya bunun gibi halka açık kalabalık yerlerde bulunamazlar. Araba kullanmak bile böyle bir korkusu olanlar için çok zordur, diğer arabalardaki insanların ya da yayaların kendilerini gözetlediklerini düşünerek endişe ve korku hissederler.


Spektrofobi, hastalıklı bir ayna korkusu ve kendi yansımasını aynada görme korkusudur. Psikanalist Sandor Ferenczi’ye göre bu korkunun 2 nedeni var: kendini tanımaktan korkma ve teşhircilikten uzak durma çabası.

Reklam
Reklam

Fagofobinin çok şiddetli olmadığı durumlarda, fagofobik kişi sadece yumuşak veya sıvı gıdalar alabilir ve fiziksel olarak veya labarotuvar sonuçlarıyla kanıtlamamasına rağmen sürekli yutkunamamaktan şikayet eder. Fagofobi yemek yeme korkusuna neden olabilir veya bu fobiyle karıştırılabilir.


Çağın yeni fobisi olarak anılan ve İngilizce 'no mobile phobia' dan türetilen nomofobi, cep telefonuyla iletişim olanağından uzak kalma korkusu olarak tanımlanıyor.

İngiltere'de iki bin cep telefonu kullanıcısı üzerinde yapılan araştırmaya göre, cep telefonuna bu kadar bağımlılığın sebebi ise insanların aileleri ve arkadaşlarıyla sürekli temas halinde olma arzusu olarak açıklanıyor...Araştırmaya göre her iki kişiden biri telefonunu asla kapatmıyor ve her on kişiden biri de işleri dolayısıyla her zaman ulaşılabilir olmak istediğini belirtiyor. Uzmanlar, 'nomofobi'nin cep telefonu kullanıcılarının yüzde 53'ünü etkilediğini belirtiyor. Erkeklerin yüzde 58'i, kadınlarınsa yüzde 48'inin şarjı bittiğinde, kontörleri tükendiğinde, telefonlarını kaybettiklerinde veya kapsama alanı dışına düştüklerinde, endişelerinin arttığını söylediklerini belirtiyor.

Reklam
Reklam

Kusmaktan korkma hastalığı olarak biliniyor ve tahmin edebileceğinizden çok daha fazla kişi bu problemden yakınıyor.

Kusma eğilimi, kişinin isteyerek yapabileceği bir şey değildir. Fiziksel bir sonuçtur. Emetofobi rahatsızlığı yaşayan kimseler koku, kusma sesi ve hatta görme ile ilgili takıntılar yaşar. Birçok vakada kişiler evleri dışında bir yerde yemek yiyemez. Dış ortamların hijyenik şartlardan uzak olduğunu düşündükleri için her an kusma korkusu yaşar. Ayrıca hastane ortamlarından da uzak kalmaya çalışırlar.


Yıkanmaktan korkma fobisi olarak biliniyor. Genellikle çocukluk çağında geçirilen bir travmadan kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Su içinde sorun yaşayan birini görmekten kaynaklanabileceği de olasılıklar arasında yer alıyor. Hatta kişinin böyle bir durumu televizyonda bile görmesi yeterli olabilir. Beyin bu algıyı yıkanmakla ve suyla bağdaştırarak bilinç altında böyle bir korku ortaya çıkarıyor. .


Köprüden geçme korkusu. Kendini, avuçların terlemesi, kalp atışlarının aşırı hızlanması, denetimi kaybetme duygusu, kilitlenme veya felç olma gibi şekillerde gösterebiliyor.

Reklam
Reklam

ABD'nin Minneapolis kentinde dört ölü ve 79 yaralı bilançosuyla sonuçlanan köprü faciasının ülkede 'gefirofobi' patlamasına yol açacağı haberleri yakın zamanda ABD gündemini uzunca bir süre meşgul etmişti.


Seksten korkma olarak tanımlanıyor. Erkeklerde 'kadınlardan korkma' fobisi olarak da ortaya çıkabilir.

Yalnız bu eğilimi kadınlardan nefret etme şeklinde algıamamak gerekir. Genofobi vakalarında kadınlara karşı nefret değil sadece incitmeme isteği ön plandadır. Cinsel birliktelik sonrasında, kadının erkeği bırakıp gideceği düşüncesinden kaynaklanır.


Fagofobisi olan kişiler yutkunma korkusu yaşar. Herhangi bir fiziksel etki olmadığı halde yediği veya içtiği bir şeyi yutmaktan korku duyar.

Sadece yutma korkusu yaşarlar. Yemekle ilgili herhangi bir tedirginlikleri yoktur. Genellikle bulimia veya anoreksi gibi yeme hastalıklarıyla karıştırılır. Çok kronik olmayan durumlarda kişiler sadece sıvı yiyeceklerle beslenebilir.


‘4’ sayısından korkma fobisi. Bu sağlık sorununa, Çince ‘dört’ kelimesi ile ‘ölüm’ kelimesi arasındaki benzerlikten dolayı daha çok Doğu ülkelerinde rastlanmaktadır.

Reklam
Reklam

Aynı kalıp Japonca ve Kore dillerinde de bulunmaktadır. Her ne kadar fobiden çok korku olarak düşünülse de, bu sağlık sorunu mantıksızdır ve insanlar ‘4’ rakamından kaçmak için kendi yollarının, isteklerinin dışına çıkabilirler. Batı’daki asansörlerde ‘13’ sayısı kullanılmadığı gibi, Doğu’daki asansör ve otel odalarında da ‘4‘sayısından uzak duruluyor.


Palyaçolardan korkma fobisi birçoğumuzun hissettiğinden çok daha kuvvetli bir duygudur ve bazı insanlarda panik atağa hatta kişinin diğerlerinden farklı olduğu hissine yol açıyor.

Elbette en sık çocuklarda görülüyor ancak bazı yetişkinlerde de bu sağlık sorununa rastlamak mümkün. Yine de bu korkunun çoçukluk olaylarından kaynaklandığı sanılıyor.

Araştırmalar hastane duvarlarına palyaço resmi asmanın hiç de iyi bir fikir olmadığını ortaya koyuyor. Palyaçolardan korkma fobisi, kendi yüzünü saklama korkusu ile bağlantılı olabildiği gibi, yüzünü saklayan insanlara güvenmemekten de kaynaklanıyor olabilir.


‘Korkudan korkma’ olarak tanımlanıyor. Korkunun kendisinden korkma şeklinde ortaya çıkan bu sağlık sorunu, düşünce bozuklukları ve kapalı alanda kalma korkusuna benziyor.

Reklam
Reklam

Endişe sorunları ile başlayan fobi, insanların endişelerinin içsel sonuçlarından korkmasıyla ortaya çıkıyor. Başka bir deyişle, bu fobi, insanın aklını başından alacak kadar bunalım hissine kapılmaktan korkmasıdır. Daha önce söylediğimiz gibi, fobi mantıksız bir şeydir. Ne kadar mantıksız olduğuna ise korkudan korkma fobisi ile ulaşabilirsiniz.


En kötü fobi olarak nitelendirilen bu durum ‘yalnız kalma korkusu’ anlamına gelir, ancak hastalığın az rastalanan versiyonunda insanın kendisinden korkması ya da kendisine güvenmemesi şeklinde ortaya çıkabilir.

Hastalığın belirtileri arasında nefessiz kalma, dudaklarının kuruması, mide bulantısı ve kalp çarpıntısı vardır. Bazı yeni terapilerin geliştirilmesinin yanında, bu korkuya sahip olanlar uzun ve derin terapiler, ve belki de hipnozla iyileşebilir.

Ancak bu hastalığın iyileştirme istatistikleri çok düşük. Hatta bazen yüzde 5’in altında seyrediyor. En kötüsü, bu hastalığa yakalandığınızda mantıksızca kendinizden korkmaya başlıyorsunuz ve bunun sonucunda kendinize zarar verme ihtimaliniz var.

Reklam
Reklam

Agirofobi
Caddelerden karşıdan karşıya geçme korkusu

Alekterofobi Tavuk korkusu

Arakibutiorofobi Damağına fıstık ezmesi yapışma korkusu


Asimetrifobi
Simetrik olmayan şeylerden korkma

Aulofobi Flüt korkusu

Autofobi Issız yerde kalma korkusu


Barafobi
Yerçekimi korkusu

Belonefobi İğne korkusu

Bibliyofobi Kitap korkusu


Bromidrosifobi
Vücut kokusu korkusu

Dendrofobi
Ağaç korkusu

Domatofobi
Evde oturma korkusu


Eritrofobi
Yüz kızarma korkusu

Eufobi İyi haber korkusu

Filosofobi Felsefe fobisi


Filemafobi
Öpmek, öpüşmek

Filofobi Aşık olma korkusu

Fobofobi Korkma korkusu


Fotofobi
Işıktan korkma

Gallofobi Fransız Kültürü korkusu

Gametofobi Evlilik korkusu


Gefirofobi
Köprüden ve köprüden geçme korkusu

Geliofobi Gülme korkusu

Helyofobi Güneş korkusu


Higrofobi
Yağmur korkusu

Reklam
Reklam

Hipnofobi Uyku korkusu

Hippopotomonstrosesquippedaliofobi Uzun sözcük korkusu


Homiklofobi
Sis korkusu

İhtiyofobi Balık korkusu

Jinefobi Kadınlardan korkma


Karnofobi
Et korkusu

Katoptrfobi Ayna korkusu

Korofobi Dans korkusu


Kronomentrofobi
Saat korkusu

Ksantofobi Sarı renk korkusu

Litikafobi Dava ve mahkeme korkusu


Limnofobi
Göl korkusu

Melanofobi Siyah renk korkusu

Melofobi Müzik korkusu


Metrofobi
Şiir korkusu

Nelofobi Cam korkusu

Nephofobi Bulut korkusu


Obesofobi
Şişmanlama korkusu

Oklofobi Kalabalık korkusu

Papafobi Papa korkusu


Penyofobi
Fakirlik korkusu

Pupafobi Kukla Korkusu

Selenofobi Ay korkusu


Takofobi
Yüksek hız korkusu

Tiyatrofobi Tiyatro korkusu

Tokofobi
Doğum yapma korkusu


Triskaidekafobi
13 rakamının uğursuzluğundan korkma

Venüstrafobi Güzel kadın korkusu