SMIIC Forum 2012

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, "Türkiye son yıllarda gelişen ekonomilere paralel olarak standardizasyonla ilgili faaliyetlerini en üst seviyeye

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, "Türkiye son yıllarda gelişen ekonomilere paralel olarak standardizasyonla ilgili faaliyetlerini en üst seviyeye çıkarmıştır. Uluslararası standartlar ile Avrupa Birliği standartlarının hemen hemen hepsini uyumlaştırmış ve Türk sanayisinin hizmetine sunmuştur" dedi.

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) 2012 Forumu, Belek'teki Cornelia De Luxe Otel'de Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Forumun açılışında konuşan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve SMIIC Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Şentürk, standardizasyonun günlük hayatta önemli rol oynayan, aynı zamanda ülkelerin ekonomik gelişmelerine katkı sağlayan başlıca araçlardan birisi olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Şentürk, standartların insan sağlığı ve güvenliğini en üst seviyeye çıkarmada, yaşam kalitesinin yükseltilmesinde, bölgesel ve uluslararası ticaretin gelişmesinde, çevrenin ekolojik dengenin sağlanmasında ve tüketicinin korunmasında son derece büyük katkılar sağlayan argümanlar olduğuna işaret etti.

Standartların globalleşen dünyada uluslararası pazarlara girebilmeyi hızlandırmak için kullanılabilecek en önemli vasıtalardan olduğuna değinen Şentürk, uluslararası seviyede kullanılan standartların bu pazarlarda rekabet eşitliğini getirdiği gibi, iletişim ve ulaşımda kolaylığı ve tüketicinin ihtiyaçlarına cevap vermeyi sağladığını söyledi.

Hulusi Şentürk, "Standartların kullanılmasıyla üretim seviyesinde kalite yükseldiği gibi, imalatta kolaylık, maliyette azalma sağlanmaktadır. Standardizasyon konusunda özellikle son yıllarda dünya ticaretinin liberalleşmesi ve daha yaygın hale gelmesini temin etmek maksadıyla uluslararası, bölgesel ve ulusal standart kuruluşları çabalarını daha da artırmaktadırlar" dedi.

Reklam
Reklam

Standardizasyonun, endüstride meydana gelen gelişmelerin daima önünde bulunmasının önemine işaret eden Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aksi takdirde tüketici ve üretici ihtiyaçlarını karşılayamamakta, bir başka deyişle standartların hazırlanması üretim hızının gerisinde kalmaktadır. Bu sebeple günün şartlarına uygun standart hazırlama faaliyetlerinin daha kısa zamanda gerçekleştirebilmesi için standardizasyon kuruluşlarının yeni önlemler alması gerekmektedir. Türkiye, son yıllarda gelişen ekonomilere paralel olarak standardizasyonla ilgili faaliyetlerini en üst seviyeye çıkarmıştır. Uluslararası standartlar ile Avrupa Birliği standartlarının hemen hemen hepsini uyumlaştırmış ve Türk sanayisinin hizmetine sunmuştur."

Hulusi Şentürk, SMIIC'in standart serisinin ilkinin Helal Gıda Standardı olduğunu hatırlatarak, bu konudaki belgelendirme karmaşasının çözülmesi amacıyla görevin İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından SMIIC'e verildiğini kaydetti. Bugün bir kurum içinde yerinde durmanın hızla geriye gitmek anlamına geleceğini dile getiren Şentürk, "SMIIC, uluslararası alanda varlığını devam ettirebilmesi ve dünyadaki muadil kuruluşlarla işbirliği içinde hareket edebilmesi için kendisini sürekli geliştirmek gerektiğinin bilincindedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-İSEDAK Genel Müdürü Eker-

İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Genel Müdürü Metin Eker, İslam ülkelerinin önündeki ekonomik güçlüklerin kaldırılması için ülkelerin işbirliği yapması gerektiğini vurguladı. İSEDAK'ın 30 yıldır bu amaca hizmet eden bir kuruluş olduğuna değinen Eker, kuruluşun İslam ülkeleri arasındaki standartların uyumlaştırmasına önem verdiğini kaydetti.

Eker, standardizasyonun ticareti geliştirdiğini, riskleri azalttığını belirterek, "Bütün standartların uyumlaştırılması, malların serbest dolaşımının sağlanabilmesi, hizmetlerin kaliteli şekilde verilmesi, girişimlerin rekabet gücünün artırılması ve ekonomik büyümenin artmasını sağlayacaktır" dedi.

Afganistan, Mısır ve Lübnan'ın SMIIC'e üye olmak için başvurduklarına dikkati çeken Metin Eker, işbirliği için ilginin yüksek olduğuna işaret etti. İSEDAK'ın SMIIC'in işbirliği çalışmalarına verdiği desteğin süreceğini ifade eden Eker, "SMIIC, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler arasında ticaret ve rekabetin, inovasyonun öncüsü olarak refah seviyesinin artırılması, İslam ümmetinin refahının artmasında çok ciddi çalışmalara imza atmaya başlamıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Açılış oturumunun ardından aile fotoğrafı çekildi. 35 İslam ülkesinden 160 delegenin katıldığı SMIIC Forum 2012, yarın sona erecek.

Muhabir: Güç Gönel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: