İSTANBUL (İHA) - Türk Hava Yolları (THY) Uçuş Eğitim Başkanı Mustafa Ural, iki uçağın burun buruna geldiği olayın detaylarını smilatörle İHA kameraları için canlandırdı. Vural, "TCAS yardımıyla büyük bir tehlike önlendi" dedi.
Geçtiğimiz gün Antalya'dan aldığı 71 yolcu ve 6 mürettebatıyla Antalya-İstanbul seferini yapan MD-88 tipi Onur Air Hava Yolları'na ait uçak, Beykoz semalarında askeri bir uçakla burun buruna gelmiş, Trafik İkaz ve Çarpışma Kaçınma Sistemi'nin (TCAS) yardımıyla büyük bir tehlike önlenmişti. THY uçuş Eğitim Başkanı Kaptan Mustafa Ural, smilatörde o anı bire bir canlandırdı. Ural, TCAS sayesinde 80 mil içinde olan tüm uçakların kokpitte gözüktüğünü herhangi bir yaklaşım anında sesli olarak uyardığını belirtti.
Ural, "Uçağın pilot yönünden havacılıktaki uçuş emniyetini en uç noktaya taşımak için konulmuş bir sistem. Bu sistem sayesinde yerden her ne kadar uçakları radarlar kontrol altında tutuyor olsala bile pilotlar uçuş yolları üzerindeki gerek önden gerek belli açısal durumdan yaklaşan tüm trafikleri 80 mil menzil içinde takip etme olanağını buluyorlar 2800 fit gibi bir yükseklik aralığıyla yaklaşan veya uzaklaşan trafiklerin pilot tarafından takibiyle uçuş emniyetine bir katkısı daha sağlanmış oluyor" dedi.
Pilot o an TCAS cihazına bakmıyor olsa bile sesli ikaz sayesinde bir uçağın yaklaştığını anlayarak tedbirini alabileceğini belirtti. Ural, "Eğer bu trafik normal uçuş aralığının dışında bir yaklaşma gösteriyorsa bir tehdit oluşturuyorsa pilot yer radarıyla temas ederek bu trafik hakkında bilgi talep edebilir veya trafik kontrol ünitesi pilota bilgi aktarabilir. Ancak pilot kendi inisiyatifiyle bu yaklaşan trafik ona bir tehdit oluşturuyorsa biraz sonra sistem üzerinden pilotun her hangi bir işlem yapmaksızın sesli ikazı başlar. Bu trafik ikazıyla birlikte eğer o an aletine bakmıyorsa bile bu ses onu oraya bakmaya zorlar.
O an bulut içinde değilse gözle arar, gözle teşhis ediyorsa hem gözle hem aletle takibini sağlar, burada 34-45 saniye içine girdiğinde bu bir tehdide dönüştüğü gerçek oluşmuştur bundan itibaren de sistem pilota kaçınma ikazı vermek durumunda kalır bunun içinde yaklaşan trafiğin tırmanışta veya alçalışta oluş durumuna bağlı tırmanma veya alçalma talimatını verir. Bu durumda pilot geçikmeksizin bu tehditten kurtulmak için en kısa zamanda manevrasını başlatır. Dolayısıyla uçuşun emniyetine yolcunun emniyetine diğer bütün emniyet kuralları dışında birde pilota tanınan inisiyatifle bu kural konmuştur bu alet bütün Türk Hava Yolları uçaklarında mevcuttur" diye konuştu.
Bu cihazın tek bir uçakta dahi olması olası bir kazayı önleyebileceğini belirten Ural, "Küçük uçakların bir bölümünde bu sistem olmaya bilir ama bir tanesinde olması yeterli tek taraflı olmasında bile bu çarpışmayı önleyecektir. Havada çok süratle cereyan eden bu olaylarda ya yerdeki kontrolör radarından görüp pilota bilgi aktarmalıdır ya da bu sistemi bünyesinde bulunan uçağın pilotu en kısa zamanda sesli ikazda aldığı için bunu kumandalara yansıtarak uygulamalıdır" ifadelerini kullandı.