MALATYA (İHA) - Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, borcunu zamanında ödemeyenlere uygulanan gecikme zammının yıllık oranının yüzde 48'i bulduğunu ve bu oranın düşürülmesi gerektiğini bildirdi.
SMMMO binasında basın toplantısı düzenleyen SMMMO Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, devlete borcunu zamanında ödemeyenlere, gecikme zammı uygulandığını söyledi. Gecikme zammının tahakkuk ettirilmiş amme alacağının ödenmemesi durumunda ortaya çıktığını kaydeden Altaş, "6183 sayılı kanuna göre, devletin uyguladığı oran aylık yüzde 4, yıllık ise yüzde 48'dir. Amme alacağının zamanında tahakkuk etmemesinden dolayı uygulanan gecikme faizlerinde de bu oran uygulanmaktadır. Aynı şekilde ödenmeyen sosyal güvenlik primleri içinde yasal düzenleme göre, kurumun prim ve diğer alacakları, süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, ödenmeyen kısmı sürenin bittiği tarihte yüzde 10 oranında arttırılır. Düzenlemede, bulunan bu tutara, ödeme süresinin bittiği tarihten başlamak üzere borç ödeninceye kadar, her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığı'nca açıklanacak Türk Lirası cinsinden iskontolu ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizi bileşik bazda uygulanarak, gecikme zammı hesaplanır denilmektedir. Bu uygulamada ilk ay için uygulanan yüzde 10 zamla birlikte bir borç için ödenen toplam faiz ve gecikme zammı yüzde 30 üzerinde gerçekleşmektedir" dedi.
Gecikme zammı ve faiz oranlarının çok yüksek olduğu kaydeden Altaş, "2004 yılı gerçekleşen ekonomik verilerin ve 2005 yılı için hedeflenen rakamların incelenmesinde şu anda vergi ve sosyal güvenlik primleri için uygulanmakta olan gecikme zammı ve faiz oranlarının çok yüksek olduğu görülmektedir. Enflasyon rakamları ortadadır. Bu oranlarda göstermektedir ki şu anda uygulanmakta olan gecikme zammı ve faizi oranları çok yüksektir. Devlet halktan kendi borçlanma oranın yaklaşık bir buçuk katı oranında, yıllık enflasyonun 3.5 katı oranında gecikme zammı istemektedir. Bu oran, şu anda, tefecilerin uyguladığı faiz oranında üzerindedir. Devletin bir an önce bu konuda bir düzenleme yapması gecikme zammı ve faiz oranlarını düşürmesi gerekmektedir. Bu oranlar bu şekilde devam edecek olursa özellikle nakit sıkıntısı nedeni ile özellikle ödeme güçlüğü çeken vergi mükelleflerinin borçları katlanarak ödenmesi mümkün olmayacak boyutlara ulaşacaktır" ifadesini kullandı.