Soda Zararlı Mı?

Hızlı içilen karbondioksitli içecekler diyetinizi raydan çıkarıyor mu?

Hızlı içilen karbondioksitli içecekler diyetinizi raydan çıkarıyor mu?

Soda. İçeceğin 4 harfli kelimesi haline geldi. Marketteki bütün içeceklerin içinde soda barız en kotu üne sahip içecek. Bilim ve tıp araştırmaları parmaklarını sodaya uzatıp, diyabetten diş çürümesine hiperaktiflikten çocuk obezliğine kadar bir çok konuda sodayı suçluyorlar. Ama gerçekten soda zararlı mı? Soda gerçekten içeriğinden dolayı insanlar için sağlıksız mı diye sorulduğunda, kurul onaylı beslenme uzmanı ve yazar Dr. Jonny Bowden, “evet basit, net cevabı bu, Evet. Olumlu. Kesinlikle” dedi. Amerikalıların en favori içecekleriyle ilgili bu kadar sağlıksız olan ne peki?

Reklam
Reklam

Gerçeği öğrenmek için, içeriğindeki malzemelerle başlayalım. Ortalama kola karbondioksitli su, karamel renklendirici, doğal tatlandırıcılar, kafein, fosforik asit ve yüksek fruktozlu mısır şurubu. Karbondioksitli su, baloncukları yaratan karbondioksit nüfuz edilmiş yalın sudur. karamel renklendirici yiyecek ürünlerine hafif renk veren, müşterinin görmeyi beklediği benzer rengi sağlayan doğal bir katkı maddesidir. Doğal tatlandırıcılar genellikle turunçgil çeşitlerindendir ve lezzet vermesi için eklenir. Bütün bunlar basit zararsız içerikler.

Sıradaki kafein, bağımlılık yaratıcı olarak bilinen diüretik ve uyarıcı. İçindekiler listesinde son olarak kalan, sodaya kötü ününü veren : şeker. Fosforik asit keskin koku yada ekşi tatlandırıcıyı nişastayı sekere nüfuz ederek veren bir kimyasaldır. Bowden’e göre mümkün olduğunca az seker tüketmeliyiz, Özelliklede rafine edilmiş şeker. Tam hedefi tam vurmak olurdu ama bu elde edilemez bir amaç diyor Bowden. Neden elde edilemez? Çünkü süpermarket raflarındaki neredeyse her ürün bizim soda listemizdeki son malzemeyi içeriyor: Yüksek fruktozlu mısır şurubu. İçeriğinde bu var çünkü bu daha da tatlılaştırmanın en ucuz yolu diyor Bowden. Aynı zamanda gıda temininde en korkutucu malzeme. Gıdaya yüksek fruktozlu mısır şurubu katarak çok az besin ve yüksek oranda kalori sağlıyor.

Reklam
Reklam

Eğer mesele buysa, o zaman diyet sodaya bakalım. Kilo kaybına yardım mı ediyor yoksa engelliyor mu? "Engellediğine dair değişmez tıbbı bir kanıt yok" diyor Bowden. Ancak, böyle olabileceğini düşünmenize yol açan birçok anekdot bilgi ve akıllıca gözlemler var. Yeni bir araştırma gösteriyor ki, kalorisiz yiyecek ve içecekler bizi kalori alımına karar veren doğal yeteneğimizi kısıtlayıcı şartları kaldırıyor.

İkinci olarak, psikolojik bir tarafı da var: bir çok insan bilinçaltında bu bayağı içecekleri içerek daha az kalori aldıklarını düşünüyorlar ve yine bilinçaltında daha fazla yiyeceğe izin veriyorlar.

Üçüncüsü, beslenme uzmanları arasında tatlı yiyecekleri – pavlovian koşullanma metoduyla- gerçek bir kalori ya da seker olmasa da insülin salgılanması için işaret verdiğine dair şüpheler var. Bence bu çok değeri olan bir teori.

Bütün bunları göz önünde bulundurursak, soda yararlı bir içecek etmiyor. Şişenin üzerindeki bandrol de “önemli düzeyde lif, vitamin A, vitamin C, kalsiyum ve demir kaynağı değildir” diye belirtmiş.

Reklam
Reklam

Şu an gerçeklere sahipsiniz ve henüz aldığınız 1 aylık soda erzakına bakıyorsunuz, paniklemeyin. Aldıklarınız ziyan olmak zorunda değil. Birçok ev temizleme sitesine göre soda tuvaletinizi temizleyebilir, araba tamponundaki pası ortadan kaldırabilir ve kıyafetlerinizdeki yağı yok edebilir.

Şaka yapmıyoruz!