Şoför Tanıtım Kartı Ihlallerin Önüne Geçti

Büyükşehirlerde kentin en önemli sorunları arasında gösterilen ulaşım sıkıntısı vatandaşların en çok şikâyet konusu olmaya...

Büyükşehirlerde kentin en önemli sorunları arasında gösterilen ulaşım sıkıntısı vatandaşların en çok şikâyet konusu olmaya devam ediyor. Kentlerde, belediyelerin ulaşım ve zabıta birimleri de konuya farklı çözümler üretiyor. Bu çerçevede ulaşımda Türkiye’ye örnek olabilecek bir proje üreten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, kentte görev yapan şoför, otobüs ve dolmuş sahiplerine ‘Şoför Tanıtım Kartı’ şartı getirerek ihlallerin önüne geçti.

Şoför tanıtım kartları sayesinde şoförler yaptıkları her ihlalin karşısında ceza puanları alıyor. 100, 200, 300 ve 400 ceza puanı alan şoförlere, 10, 20, 30 gün uzaklaştırma cezası uygulanıyor. Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, yasa gereği işletmeciye ve taşımacıya ceza yazıldığını, ancak şoförün bundan pek etkilenmediğini söyledi. Şoföre sadece araç içinde sigara içtiği zaman ceza uygulayabildiklerini ifade eden Yalım, “Bu durumda şoförün ihlal yapma durumu daha çok oluyordu. Tüm otobüs ve dolmuştaki şoförleri önce topladık ve bir seminer ile bilgilendirdik. İhlal yaptıklarında ne gibi cezalar alacaklarını ayrıntılı olarak anlattık. 100 ceza puanında 10 gün, 200 ceza puanı aldıklarında 20 gün, 300 ceza puanında 30 gün ve 400 ceza puanında ise trafikten tamamen uzaklaştırılacaklarını detaylı bir şekilde anlattık.” dedi.

Reklam
Reklam

Yalım, bu uygulamaya başladıkları günden bu yana toplu taşımada ihlallerde gözle görülür bir düşüşün yaşandığını, bu oranın yüzde 30 civarında olduğunu belirtti. İhlallerden kaynaklı sorunlar nedeniyle bu projeyi geliştirme ve uygulamaya karar verdiklerini ifade eden Yalım, kentte 800 toplu taşıma aracının bulunduğunu ve bin 500 şoför ile araç sahiplerine şoför tanıtım kartı verdiklerini kaydetti. Bu kartı almayan kişilere 300 tam bilet cezası ve aracı bağlamaya kadar yetkilerinin bulunduğunu anımsatan Ömer Yalım, şu ana kadar kart almayan yaklaşık 20 araç sahibine 540 TL civarında cezai işlem uyguladıklarını aktardı.

Bu uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğunu anımsatan Yalım, toplu taşımada kaliteyi yükseltmek ve insanlara hak ettikleri kaliteli ulaşım imkanın sağlamak istediklerini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: