İSTANBUL (İHA) - Yemek pişirmek nasıl bir sanatsa, yemeği süslemek ve onu sofraya taşımak da bir sanattır. Yemeğiniz ne kadar güzel olursa olsun, eğer sofra kurallarını bilmiyorsanız, bu konuklarınızı da sizi de fazlasıyla yorar. İyi bir yemek daveti vermek istiyorsanız, çağırdığınız konukların sağlık durumlarından, yaşlarına kadar tüm detayları göz önüne almalısınız.
Uzmanlar, yemeklerin, hazmı kolay yiyeceklerle yapılmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Davetinizde iki salçalı veya birbirine benzeyen iki yemek bulunmamalı" diye uyarıyor.
Her yemeğin kendi takımıyla yendiğini ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değiştirildiğini vurgulayan uzmanlar, soğuk yemeğin soğuk tabakta, sıcak yemeğin ısıtılmış tabakta verilmesi gerektiğini hatırlatıyor.
BIÇAK, TABAĞIN SAĞINDA Uzmanlar, çatalların kullanılış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Sadece tatlı çatalı, tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde konulur. Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilmelidir. Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır. Bardaklar her zaman sağda dururlar. Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir" diyor.
Çiçek, şamdan gibi aksesuarların, misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmaması gerektiğini kaydeden uzmanlar, yemek masası için en uygun çiçek şeklinin basık çiçek şekli olduğunu, onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konması gerektiğini bildiriyor.
'EL TASI'NIN ÖZELLİĞİ
Uzmanlar, tuzluk ve biberliğin, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konması gerektiğini belirterek, "Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz. Kullanılacakları yemekle beraber sofraya getirilir. Elle yenmesi gereken yemeklerde el tası eklenmelidir. İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır. Sol taraf çatalın önüne koyulur. Meyve için el tası eklenecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır. El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir" önerisinde bulunuyor.
MİSAFİRE 60 CM. YER Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, şunları kaydediyor:
"İki kişinin omuz arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur. Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır. Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur. Şekilli katlamalar doğru değildir. Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur. Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve salata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur. Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir. Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler ve sarımsaklı yemekler verilmez."