Tayland'da pişmiş pirinç yemeğinizi çatalla ağzınıza götürmek yerine çatalı kaşığa yemek koymak için kullanabilirsiniz. Biliyoruz çok tuhaf, ama görgü kuralıdır ne diyelim. Pirinç bazlı olmayan öğünlerde çatal kullanmakta özgürsünüz tabii. Aman dikkat! Tayland'da geleneksel pirinç yemeği yerken yapabileceğiniz en ayıp ikinci şey; yemeği chopstick kullanarak yemeye çalışmak.
Japonya'daki cenazelerde tabutun yanına pirinç kasesi içinde dik duran chopsticklerle yerleştirilir. Bu yüzden sofrada chopstciklerinize kaseye dik şekilde yerleştirmek onlar için büyük saygısızlıktır. Yudumlarınız arasında chopstickleri masanın kenarına paralel şekilde önünüze yerleştirerek Japonlardan artı puan toplayabilirsiniz.
Sol elle yemek yemenin ayıp olması bize çok uzak değil. Hatta zorlayınca herkes bu konuda büyüklerinden en az bir kez azar işittiğini hatırlar. Ancak Hindistan'da yemek yerken sol elle tabağa dokunmak bile ayıp kabul ediliyor. Çünkü sol elin bedensel işlerde kullanıldığı için pis olduğuna dair yaygın bir inanç var.
Meksikalılar tacoyu çatal bıçakla yiyenlerin oldukça gülünç ve züppece göründüğünü düşünüyorlar. Onlara kalırsa tacoyu çatal bıçakla yemeye çalışmak, hamburgeri gümüş çatal bıçakla yemeye çalışmakla aynı şey.
Bazı İtalyanlar geç içilen cappuccionun mideyi rahatsız ettiğini, bazılarıysa yemekten önce tıkadığını düşünürler. Sebep ne olursa olsun, bir İtalyanı öğleden sonra bir kafede cappuccino sipariş ederken göremezsiniz. Bunu yaptığınız anda turist damgası yersiniz. İlla da kahve içmek istiyorum diyorsanız, espresso tercih edebilirsiniz.
Şili sınırlarında bulunuyorsanız patates kızartmasını bile çatalla yemenizi öneririz. Şilililer kendi kültürlerini Avrupa kültürüyle özdeşleştirmek istedikleri için her şeyin çatal bıçakla yenmesi gerektiğini düşünüyorlar. Sofra adabı konusunda diğer Afrika ülkelerine göre daha katı oldukları için çatal bıçağı elden bırakmamakta fayda var.
Kore'de sizden büyük biri size bir bardak uzattığında bardağı almak için iki elinizi birden kaldırmanız bir saygı göstergesidir. İki elle bardağınızı aldıktan sonra başınızı eğip özenle içeceği yudumlamanız gerekiyor. Yine Kore sofra adetlerine göre; sofradaki en büyük erkek yemeğe başlamadan yemeğe başlamamalı, o bitirmeden sofradan kalkmamalısınız.
Göçebe çadırlarıyla çölde yaşayan Bedevilerle kahve içme fırsatı elde ederseniz, bardağınızı sallamanız gerekecektir. Neden mi? Bedevi kültüründe kahve bardağını sallamak daha fazla kahve istemediğiniz anlamına gelir. Eğer bardağınızı sallamazsanız, misafirperver Bedeviler kahvenizi sürekli tazeleyeceklerdir.