Soğan fiyatındaki artış çiftçinin ilgisini çekti

2011 yılının ilk aylarında zam rekoru kıran kuru soğan çiftçinin ilgisini çekti. GAP topraklarında soğan...

2011 yılının ilk aylarında zam rekoru kıran kuru soğan çiftçinin ilgisini çekti. GAP topraklarında soğan üreticiliği yapan çiftçi, dönümden 7 ton ürün elde etmeye başladı. 50 dönüme varan dev tarlalarda bile arpa ve buğdayın yerini kuru soğan aldı.
Daha çok arpa ve buğdayın ekildiği GAP topraklarının suya kavuşmasıyla ürün deseni de değişmeye başladı. Sulamaya açılan arazilerde ekilen pamuk ve mısır ile bölgede ürün farklılığı görülmeye başladı. Pamuk ve mısırdan sonra çiftçi dev meyve bahçelerine, karpuz tarlalarına hatta kuru soğana yöneldi. Çiftçilerden kimi GAP projesinin suyundan yaralandı, kimi kendi imkanıyla tarlasında kazdığı kuyularla tarlasını sulamaya başladı.
Ürünlerin piyasa fiyatına göre farkı ürünler eken Bazı çiftçiler ise 2011 yılının başında kuru soğan fiyatındaki artış dikkatini çekti. Kuru soğan eken çiftçi verimden oldukça memnun. standardın üstü verim aldığını dile getiren çiftçiler dönümden yaklaşık 7 ton ürün elde ettiklerini ifade etti.
Şanlııurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Pınarbaşı ve Aligör beldelerinde Önder Çiftçi, Sabri Kaplan ve Kadir Ada tarafından 50 dönümlük arazide ekimi yapılan soğandan başarılı sonuç alındı.
Fiyat artışı ve bölgemizde soğan yetiştiriciliğinin yapılabileceğini çiftçilere göstermek amacıyla soğan yetiştiriciliğine girdiğini söyleyen Sabri Kaplan,” kuru soğana son zamanlarda zam üstüne zam geldi. Biz de talebi karşılamak için bu yıl soğan ekmeyi düşündük. GAP topraklarının soğan yetiştiriciliği açısından oldukça elverişli olduğunu gördük. Tarlamdan beklediğimden daha fazla ürün aldım. Tüm çiftçilere öneriyorum." dedi.
Pınarbaşı köyünde ise iki yıldır soğan yetiştiriciliği yaptığını söyleyen Kadir Ada,”Normal şartlarda dekara 5 ton ürün alınıyor. Âmâ GAP toprakları bereketli olduğu için dekara 7 ton ürün aldım. GAP çiftçisine soğan yetiştiriciliğini tavsiye ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
GAP’ın sulamaya açılmadığı 1997 yılları öncesi bölgede sadece arpa ve buğday ekildiğini hatırlatan Ziraat Mühendisi Avni Ülgen, “GAP’ın sulamaya açılmasıyla beraber pamuk ve mısır tarımı yapılmaya başlandı. Son yıllarda bu ürün desenlerinin yanında GAP’ta soğan yetiştiriciliği de yapılmaya başlandı. Özellikle Suruç ovasının sulamaya açılmasıyla beraber Türkiye’nin en çok soğan yetiştirilen bölgesi olacak." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz