Soğan vereme iyi geliyor

TOKAT (İHA) - Besleyici ve iştah açıcı olmasının yanı sıra A, B ve C vitamini açısından zengin olan ve bir çok hastalığa iyi gelen soğanın, verem hastalığına karşı tedavi edici özelliğinin bulunduğu bildirildi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Koç, besleyici ve iştah açıcı olması nedeni ile sofralardan eksik olmayan soğanın 454 gramında 210 ünite A, 0.15 miligram B1, 0.10 miligram B2, 0.6 miligram niacin, 38 miligram C vitamini, 6 gram protein, 2.1 miligram demir, 137.0 miligram kalsiyum, 188 miligram fosfor olduğunu, ayrıca gözlerin yaşarmasına sebep olan ve keskin koku salgılayan kükürtlü yağ bulunduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Soğanın anavatanının Batı Asya veya Hindistan'dan Filistin'e kadar uzanan saha olduğunu ifade eden Doç. Dr. Koç, bugün sadece Türkistan, Afganistan ve Gürcistan'da çok sayıda yabani soğan yetiştiğini söyledi. 400'den fazla soğan varyetesi olduğunu da belirten Doç. Dr. Koç, soğanın Türkiye'ye ne zaman geldiğinin bilinmediğini ifade etti.

SOĞANIN FAYDALARI Bugün soğanı kullanmayan bir aile ve yetiştirilmeyen bir bölgenin düşünülemeyeceğini belirten Koç, soğanın sağlık açısından birçok faydasının olduğunu belirtti. Doç. Dr. Hüseyin Koç, "Soğan, kuru-baş soğan ve taze yeşil soğan olarak tüketilmektedir. Kuru soğan çiğ, pişirilerek veya ezilerek suyu çıkarılmış halde ilaç olarak kullanılır. Soğan, sindirimi kolaylaştırıcı, idrar söktürücü, bağırsaklarda dezenfekte edici, uyku verici ve yeni doğum yapan annelerde süt artırıcı, kanı kuvvetlendirici, mideyi temizleyici, zihne zindelik verici olarak kullanıldığı gibi, büyüme çağındaki çocuklar için enerji kaynağı olarak da değerlendirilmektedir. Müshil ilacı içen kişi soğanı kokladığı zaman kusmayı önler, kokusunu giderir" dedi.

Reklam
Reklam

"CİNSEL GÜCÜ ARTIRIR" Soğanın, birçok yararının yanı sıra kolera ve verem hastalığında tedavi edici özelliği olduğunu belirten Doç. Dr. Koç, "Baş soğanı vücutta insülin salgılanmasını teşvik eder ve kandaki şeker oranının düşürülmesinde, yeşil soğanda vücuttaki insülini bloke ederek, kandaki şeker oranının artırılmasında önemli rol oynadığı için şeker hastalarının kesinlikle yeşil soğan yememeleri gereklidir. İhtiva ettiği kükürtten dolayı soğan kanın temizlenmesini sağlar. Soğan etle birlikte yenirse cinsel gücü artırır, mideyi güçlendirir, cilt rengini güzelleştirir, balgamı keser. Kadınlarda adet kanamasını söktürür, idrarı artırır, kumu döker. Pişirilerek yenen soğan şişmanlık yapar" diye konuştu.

Doç. Dr. Hüseyin koç, sık aralıklarla seyahat edenlerin değişen iklim ve yükseklik şartlarına uyum sağlayabilmeleri için baş soğanı bol salata ile yemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.