Soğuk algınlığı kreş çocuklarını vuruyor

ADANA (İHA) - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Emre Alhan yaşlılar, çocuklar ve bebeklerin her zaman soğuk algınlığı tehdidi altında olduklarını belirterek, soğuk algınlığının en çok kreşe giden çocuklarda görüldüğünü söyledi.

Alhan, Adana'da faaliyet gösteren Groseri Alışveriş Merkezi tarafından düzenlenen Sağlık Günleri Konferansları dizisinde, "Çocuklarda Üst Solunum Enfeksiyonları" konusunda bilgi verdi.

Adana HiltonSA'da düzenlenen konferansta soğuk algınlığı ve grip üzerinde duran Alhan, soğuk algınlığının bağışıklık sistemi gelişmediği için en çok çocuklarda görüldüğünü hatırlatarak, "Soğuk algınlığına yol açan 200'den fazla virüs var. Bağışıklık sistemi gelişmediği için soğuk algınlığı en çok çocuklarda görülüyor. Özellikle bu kreş çocuklarında daha çok belirginleşiyor. Çünkü çocuklar kreşe gidene kadar kapalı ortamlarda yaşıyor ve evden ilk defa ayrıldığı için de yeni yeni virüslerle tanışıyor. Soğuk algınlığı 2 yaşın altında yılda 8-10, 2-5 yaş arası 8, 6-9 yaş arası 6, 10-11 yaş arası 6, erişkin insanlarda 5 iken, kreşe giden çocuklarda bu oran 10-15'lere kadar çıkıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Soğuk algınlığında antibiyotik kullanılmaması gerektiğini de hatırlatan Alhan, "Soğuk algınlığında büyük çoğunlukla hastalık ağır seyretmedikçe doktora gitmeye bile gerek yoktur. Soğuk algınlığında antibiyotik kullanarak komplikasyonları önleyemezsiniz. Ancak doktorlar çoğu zaman, ebeveynlerin beklentilerini tatmin etmek amacıyla antibiyotik yazarlar, bu sakıncalı ve kullanılmaması gerekir" diye konuştu.

Alhan, grip ve soğuk algınlığının birbirleri ile karıştırıldığını ancak ikisinin de farklı hastalıklar olduğunu vurgulayarak, son günlerde yaygın olan kuş gribinin pişmiş etlerden bulaşmadığını, Avion İnflueza denilen kuş gribinin kanatlı hayvanlar yiyenlerden çok, pişirenleri hasta ettiğini kaydetti.