Soğuk Algınlığından Korunma

Boğazda kuruluk, yanma ve hapşırma ile başlayan soğuk algınlığının, çeşitli virüslerin etken olduğu bir üst...

Boğazda kuruluk, yanma ve hapşırma ile başlayan soğuk algınlığının, çeşitli virüslerin etken olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğu belirtildi.

Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, özellikle mevsim geçişi dönemlerinde grip ve soğuk algınlığı nedeniyle yüksek ateş vakalarının arttığını belirtti. Mutluer, soğuk algınlığının en sık görülen belirtilerinin boğaz ağrısı, öksürük, hafif ateş, boğuk ses, burun tıkanıklığı ve hafif baş ağrısı olduğunu kaydederek “Soğuk algınlığı genellikle en fazla bir hafta veya on gün içinde, basit tedavi yöntemleri ile geçebilir. Ancak dikkatli olunmazsa, hastalık ilerleyebilir ve bunun sonucunda sinüzit, orta kulak iltihabı ve zatürre gibi ağır tablolara neden olabilir” dedi.

Reklam
Reklam

KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

Mutluer, soğuk algınlığından korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini, bunun için de meyve sebze ağırlıklı beslenilmesinin doğru olduğunu söyledi.

Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Özellikle hasta olacağınızı düşündüğünüz dönemlerde C vitamini alın, düzenli egzersiz yapın, hava nemlendiricileri kullanın, odayı aşırı ısıtmayın, düzenli olarak havalandırın, kalabalık ortamlarda, kapalı mekanlarda bulunmamaya özen gösterin, dışarıdan geldiğinizde ellerinizi sabunla yıkayın ve bunu çocuklarınızın da alışkanlık haline getirmesini sağlayın, çok kalın veya ince giysi giymeyin, uyku düzeninize dikkat edin. Stres altındaki insanlar hastalanmaya daha elverişlidir, meditasyon yapın, kendinize zaman ayırın, sigara içmeyin.”

Soğuk algınlığı tedavisinde dikkat edilecek en önemli hususun kişinin kendi kendine zarar vermemek olduğunu vurgulayan Mutluer, sözlerini şöyle tamamladı: “Birçok kişi, gerek olmadığı halde bir sürü ilaç kullanır, bunların farklı yan etkileri vardır. İnsan vücudu hastalıklarla savaş halinde iken fazla miktarda enerji sarf eder. Bu nedenle, iyileşmede istirahat önemlidir. Burundaki tıkanıklığı gideren veya hafifleten ilaçlar, soğuk algınlığı belirtilerinin geçici olarak iyileşmesine neden olabilir. Ancak, bunların hastalıktan korunma veya hastalığın iyileşmesinde bir yararı bulunmaz. Aynı zamanda gelişigüzel kullanılan ilaçlar; sersemlik, baş dönmesi, uykusuzluk ve mide rahatsızlığı yapabilir. Günde 8 bardak sıvı içilmesi hastanın solunum yollarının kurumasını önler. Bu sıvı; meyve suyu, çorba, ıhlamur ve adaçayı gibi bitkilerden yapılmış içeceklerle alınabilir. Hastalar, kahve, çay ve kola gibi kafein içeren içecekler tüketmemelidir.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: