SAMSUN (İHA) - Samsun Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Suat Albayrak, havaların soğumasıyla birlikte enfeksiyon hastalıklarında belirgin bir artış gözlendiğini belirterek, hastalıklardan korunmak için bol sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Kış şartlarının ağırlaştığı bu günlerde gribal enfeksiyonlarda hızlı bir artış olduğunu, beraberinde kulak, burun ve boğaz enfeksiyonları (üst solunum yolu enfeksiyonu) ile alt solunum yolu enfeksiyonlarında artışa yol açtığını hatırlatan Opr. Dr. Suat Albayrak, kışın kapalı, havasız ortamların ve topluca yaşama zorunluluğu bulunan yerlerin hava yoluyla bulaşan bu hastalığın salgın oluşturmasına sebep olduğunu söyledi. Ani hava değişikliğinin hastalığa sebep olduğunu ifade eden Dr. Albayrak, "Burun akıntısı, tıkanıklığı, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, öksürük, ateş, kırgınlık, yaygın eklem ağrıları şeklinde başlayan enfeksiyon dikkate alınmalı. Aynı belirtiler ciddi kulak, burun, boğaz enfeksiyonlarında da vardır. Ayrımı ancak uzman doktor tarafından yapılabilir. Bunun için şüpheye düşüldüğü durumda mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına görünmek gerekmektedir. Dengesiz beslenme, yorgunluk ve uykusuzluğun yanında, soğukla birlikte vücut direncindeki düşmen üst solunum yolları enfeksiyonuna davetiye çıkartır. Önce basit viral, gribal enfeksiyon şeklinde başlayan, yeterince önemsenmeyen ve geçiştirilen rahatsızlık sonrasında pnömöni, menenjit gibi çok ciddi enfeksiyonlara dönüşebilir. En sık olarak üst solunum yolu bakteriyel enfeksiyonları görülmektedir. Bunları bademcik iltihabı, faranjit, farengotonsillit, sinüzit, rinit, orta kulak iltihabı, larenjit şeklinde sıralayabiliriz" dedi.
Gribal enfeksiyonların sonunda ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasında halkın yanlış tedavi ve özellikle de yanlış antibiyotik kullanmasının büyük rolü olduğunu kaydeden Dr. Albayrak, "İstirahat, düzenli beslenme ve destekleyici tedaviyle kısa zamanda düzelecek basit bir gribal enfeksiyon, gelişigüzel tedavilerle uzamakta ve komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır. Gecikmiş vakalarda hastaneye yatırmak gerekebilmektedir. Sonuçta, işgücü kaybı yanında, büyük ekonomik kayıplara da yol açmaktadır. Bu tür enfeksiyonlardan korunmak ve kısa sürede ayağa kalkmak için bol sebze ve meyve tüketilmeli. Kapalı ortamlar sık sık havalandırmalı. Hastalıklı kişilerden uzak durmalı. Vücut direncini ayakta tutacak kışa uygun giyecekler giymeli. Şikayetlerde artma olduğunda vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalı" diye konuştu.