Soğuk Savaşta İran hamlesi

Rusya'nın, Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyesi olması durumunda İran'a S-300 füzelerini satma ihtimali bölgedeki dengeleri değiştirdi. Paniğe kapılan İsrail Gürcistan'a verdiği askeri desteği hemen kesti. İngiltere ise, yeni arayış peşinde

İngiliz The Sunday Telegraph gazetesi, ABD istihbaratının, Rusya'nın Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyesi olması durumunda İran'a yeni füze savunma sistemi S-300 satacağından endişe ettiğini yazdı. Gazeteye göre Gürcistan krizi, Doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze savunma sistemleri, Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyelikleri nedeni ile gergin olan ilişkilerde Rusya, İran kartını oynamaya hazırlanıyor.

Reklam
Reklam

İRAN'A SALDIRI İMKANSIZLAŞIR

S-300'lerin İran'a verilmesi durumunda Ortadoğu'daki oyunun kuralları da değişecek. İddialarsa ABD'nin yanı sıra en çok İsrail'i alarma geçirdi. İsrail, bu nedenle Gürcistan'a verdiği askeri desteği anında kesti. S-300'ler bir defada 100 hedefe kilitlenebiliyor ve 75 milden bir uçağı vurabiliyor. İran'ın böyle bir sistemi edinmesi durumunda nükleer çalışma yürüttüğü tesislere yönelik herhangi bir hava saldırısı imkansız hale gelecek. Pentagon danışmanı Dan Goure'a göre bu sistem tüm Batı hava kuvvetlerini korkutmaya yetecek güvenlik sağlıyor.

RUSYA SAPLANTIYI KULLANIYOR

Rusya'nın İran kartını yeni ABD başkanının atacağı adımlara göre uygulamaya koyacağı düşünülüyor. ABD özel istihbarat ajansı Stratfor direktörü George Friedman, The Sunday Telegraph'a yaptığı açıklamada Moskova'nın mesajının açık olduğunu söyledi. Friedman'a göre, "Bizim nüfuz alanımıza müdahale etmeye devam ederseniz neler yapabileceğimiz ortada. Gürcistan ve Ukrayna'yı desteklerseniz, S-300'leri İran'da bulursunuz. Moskova, Washington'ın İran saplantısını başarılı bir şekilde kullanıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Önemli delilleri var

Gürcistan operasyonuna yönelik ABD'den sert eleştirilerin gelmesinin ardından Rusya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı davet etmesine dikkat çeken gazete, "ABD istihbaratına göre Moskova S-300'leri Belarus, Suriye ve İran'a vermeye hazırlanıyor. Bu konuda edinilmiş önemli raporlar var" iddiasını dile getirdi. Gazete istihbarat kaynaklarına dayandırdığı iddialarında Moskova'nın bu konuda herhangi bir satış anlaşması yapıp yapmamakla tehdit etmediğini, anlaşmanın sağlandığını, ancak konunun gelişmeleri beklemek üzere bloke durumda olduğunu kaydetti.

Enerji bağımlılığı azaltılmalı

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, AB zirvesi öncesinde, AB'nin Rusya'ya enerji bağımlılığının azaltılması gerektiğini ve bu çerçevede Hazar bölgesi enerji kaynaklarını Avrupa'ya ulaştıracak Türkiye geçişli projeye daha fazla fon ayrılması için liderlere baskı yapacağını belirtti. Brown, The Observer'da yayımlanan, "Rusya'nın açık saldırısı karşısında nasıl bir duruşumuz olacak" başlıklı yazısında, Moskova yönetimine karşı sert bir üslup kullandı. Gazetenin editörü Gaby Hinsliff, Brown'un diğer AB liderlerine uyarısının, "Rusya'nın Batı'yı fidye için ele geçirememesi gerektiği" anlamına geldiği yorumunu yaptı. Hinsliff, "Brown,

Reklam
Reklam

Nabucco'ya daha fazla fon gerektiğine işaret ediyor" ifadesini kullandı.

Nabucco Boru Hattı Projesi

Nabucco boru hattı Türkiye'den AB ülkelerine doğalgaz taşımak amacıyla yapılması düşünülen uzun geçişli bir boru hattı taşımacılığı projesi. Avrupa'nın en büyük doğalgaz tedarikçisi konumundaki Rusya'dan yapılan sevkiyata alternatif olması amacıyla daha çok ABD ve AB tarafından destekleniyor. 2007'de Rusya'nın, Kazakistan, Türkmenistan'la büyük miktarlarda doğalgaz alım sözleşmeleri imzalayacağını duyurması ile büyük oranda sekteye uğradığı iddia ediliyor. Bununla birlikte Alman RWE firmasının Şubat 2008'de Nabucco Şirketi'ne eşit ortak olmasıyla proje tekrar güç kazandı.