Sokak Aydınlatma Tasarrufuyla İki Keban Barajı

Kahramanmaraş’ta bir emekli astsubay tarafından geliştirilen tasarruf yöntemi ile aydınlatma sistemlerinde yüzde 30 ila 80...

Kahramanmaraş’ta bir emekli astsubay tarafından geliştirilen tasarruf yöntemi ile aydınlatma sistemlerinde yüzde 30 ila 80 arasında tasarruf yapılabiliyor. Emekli Astsubay Ali Çoğul, “Bu yöntemle sadece sokak lambalarından sağlanacak tasarrufla iki Keban Barajı yapılabilir” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde elektrik güç kaynakları teknikeri olarak görev yaptıktan sonra emekli olan Çoğul, yaptığı Ar-Ge çalışmaları ile led aydınlatma sistemlerinde büyük tasarruf sağlamayı başardı. Ampullerin içerisinde yapılan uygulamalarla ev ve işyeri aydınlatma sistemleri için yapılan harcamaları yüzde 30 ila 80 arasında kısabildiklerini söyleyen Çoğul, tasarrufu sağlarken ışık şiddetinde de hiçbir kayıp yaşanmadığını belirtti. Türkiye’nin enerji tasarrufuna ihtiyacı olduğu böyle bir dönemde sadece aydınlatmayı değil, motor gruplarını da düşünerek hareket ettiklerini ifade eden Çoğul, aydınlatma gruplarında ise power led kullandıklarını dile getirdi. Çoğul, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

“Bir ev tesisatının enerji tüketiminde aydınlatma yaklaşık yüzde 30’lara tekabül eder. Biz bu yüzde 30’luk dilimde de yaklaşık yüzde 80’lik bir tasarruf sağladığımızda genel tüketimde de yüzde 20-25 tasarrufu yakalayabiliyoruz. Aydınlatmada yapılan bu tasarruf genelde led uygulamalarıyla başarıya ulaşıyor. 30 wattlık tasarruflu normal ampulün yaydığı ışığı 6 watt’lık bir ampulle de yakalıyoruz. Dolayısıyla 5’te bir oranına düşürüyoruz. Bu tabii bir ev için biraz düşük bir tasarruf gibi görünüyor ancak fabrikalarda, mağazalarda genelde tüketimin yüzde 40 ile 60 arasındaki gideri aydınlatma gideri. Biz bunda ışık şiddetini koruyarak yüzde 30 ile yüzde 70, bazen yüzde 80 oranında tasarruf sağlayabiliyoruz.”

Mevcut ampul sistemlerinin kasasını koruyup, sadece içerisinde değişiklikler yaptığını dile getiren Çoğul, “Bunların farkı şu. İçerisinde tasarruflu ampullerde olan ultraviyole yok, cıva içermiyor, ısı 85 derecede sabit kalıyor. Doğal bir aydınlatma ve yapay herhangi bir şey yok. Yansıma da doğru bir şekilde oluyor. Genelde farkı bu” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye’de sokak aydınlatmalarında kullanılan ampullerin ise 125 veya 250 watt olduğuna işaret eden Çoğul, kendilerinin aynı ışığı 30 watta yakalayabileceklerini kaydetti. Bu şekilde yıllık sağlanacak tasarruflarla ülkenin büyük kar elde edebileceğine vurgu yapan Çoğul, şunları söyledi:

“Türkiye’de sokak aydınlatmaları ortalama 125 ve 250 watt olarak genelde şekillendiriliyor, şu andaki mevcut yapı bu. Biz 30 wattla aynı ışık şiddetini yakalıyoruz. Dolayısıyla 150 wattan 30 watta indiği zaman yaklaşık beşte bir oranında, yani yüzde 80 tasarruf var. Bunu ülke genelinde düşünecek olursak Türkiye’nin yıllık enerji tüketimi 80 bin MW ile 100 bin MW arasında. Bunun 20 bin MW’nın sokak ve çevre aydınlatmaları için kullanıldığını düşünürsek, biz bunu yüzde 80 tasarrufla 4 bin 5 bin MW’a çekebiliriz. Dolayısıyla yatırım yapmadan, mevcut kaynakları başka kaynaklara aktarmadan, dışa bağımlı olmadan bu sistemle ülkemize çok önemli kazanç elde edebiliriz. Sadece sokak lambaları için giden para 2,5 milyar lira, burada lede dönüşümle tasarruf sağlandığında elde edilecek gelirle belki iki Keban Barajı yapılabilir.”

Reklam
Reklam

Çoğul, tasarruf yöntemlerindeki araştırma-geliştirme çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: