Sokak çocukları için seferberlik

ISPARTA (İHA) - Isparta İl İnsan Hakları Kurulu, sokak çocukları için seferberlik başlattı.

Aileleri tarafından sokakta çalıştırıldığı tespit edilen çocukların ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlarının çözümü için düğmeye basan Isparta İnsan Hakları Kurulu, konu ile ilgili toplantı yaptı. Isparta Vali Yardımcısı ve İl İnsan Hakları Kurulu Başkanı Hasan Ersan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, sokak çocukları için yapılabilecekler masaya yatırıldı.

Toplantıda, eğitim seviyesinin düşmesi ile çocuklara gösterilen sevginin de azaldığını savunan İnsan Hakları Kurulu Başkanı Hasan Ersan, ailelerin ilgisizliği ve sevgisizliğinin sonucu olarak çocukların kendilerini sokağa attığını ve uyuşturucu bağımlılığı gibi birçok kötü alışkanlık edindiğini belirtti. Ersan, çocukların olumsuz yönde etkilenmesinin sosyal yaşamlarını etkilediğini de sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Bununla birlikte İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi'nden Komiser Yardımcısı Murat Kozan tarafından kurula verilen bilgiye göre, Isparta'da 37 çocuğun çalıştığı ve yaş ortalamalarının 10-11 arasında değişiyor. Kozan, bu çocukların 11'inin Ispartalı diğerlerinin ise Doğu kökenli çocuklar olduğunu belirterek, çalışan çocukların ilkokul seviyesinde olduğuna dikkat çekti.

Kozan, "Bu çocuklara okula gitmemelerinin nedenlerini sorduğumuzda okul masraflarını karşılayamadıklarını söylüyorlar. Ispartalı 11 çocuğun ailesinin sosyal güvencesi hemen hemen yok ve çoğu 6-7 kardeş. Bu durumda da aileler çocuklarını ihmal ediyorlar. Yeteri kadar sevgi vermiyorlar. Isparta'da genel olarak bali çeken çocuk sayısı fazla. Bu tür çocukların da ilk suçları süper marketlerden hırsızlık olayı ile başlıyor. Biz bu çocukların hepsini ikaz ettik. Ama yine aynı şeyleri yapıyorlar" dedi.
Kurum ve kuruluş temsilcilerinin de katılım gösterdiği toplantı sonucuna göre, çocuklarına bakamayacak ailelerin tüm ihtiyaçları Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından karşılanması, öğretmenlerin okula gelmeyen çocukları tespit edip durumu emniyet ve zabıta görevlilerine bildirmesi, çocukların eğitime yönlendirilmesi, durumu kötü olan ailelerin isimlerinin valiliğe bildirilmesi ve işe girme imkanı olduğunda onlara öncelik tanınması, Emniyet ekiplerinin kafeleri daha sık denetlemesi, madde bağımlısı olan çocukların tedavi masraflarının valilikçe karşılanması gibi çözüm önerileri ele alındı.

Reklam
Reklam