Sokak çocukları sorunu

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Sokak Çocukları Rehabilitasyon Merkezi Derneği Başkanı Muzafer Toy, kaynağı sağlıklı tespit edilemeyen hiçbir sorunun çözümünün mümkün olmadığını belirterek, "Ekonomik sıkıntılar çeken ailelerin çocukları, sokakları rahat nefes alma yeri olarak görüyor" dedi.

Sokakta yaşayan çocukların sorunlarına yönelik İçişleri Bakanlığı tarafından 5 aşamada uygulamaya konulması hedeflenen, 'Sokakta Yaşayan veya Çalışan Çocuklara Yönelik Hizmet Modeli'nin işlevsellikten yoksun olduğu iddia edildi. Diyarbakır Sokak Çocukları Rehabilitasyon Merkezi Derneği Başkanı Muzaffer Toy, sorunun kaynağı sağlık olarak tespit edilmediği için çözümünün de yanlış olacağını savundu. Sokak çocuklarının veya sokakta çalışan çocukların sorunlarının çözümü için aile desteğinin şart olduğunu belirten Toy, hükümetin bu konuda gösterdiği duyarlılıktan dolayı çok sevindiğini ancak, "suyun kaynağına gitmek yerine suyun önünde durulduğunu" savundu.

Reklam
Reklam

Toy, konuşmasına şöyle devam etti:
"Sokakta çalışan çocukların ailelerine baktığımızda eğitim seviyesi duşük olan ailelerdir. Sorunun çözümü ailelerin ekonomik ve eğitim şartlarının iyileştirmesinden geçiyor. Sorunun kaynağını inme yerine tersten çözüm arıyoruz. Hükümetin söylediği yöntemleri de uygulayalım ancak ailelerin şartları iyileştirilmeden zabıtai tedbirlerle çözüm olmaz. Polis sokakta gördüğü bir çocuğu alıp ailesine götürüp teslim ediyor. Ancak o aile ortamında çocukların ihtiyaçlarını karşılayamadığı için, çocuğuna da zincir vuracak hali yok. Dolayısıyla aile ortamında aradığını veya ihtiyacı olanı bulamayan çocuklar, sokakları bir nefes alma yeri olarak görüyor. Sokakları, aile ortamından uzaklaşıp, menfi bir rahatlama ortamı olarak görüyor"