Sokak çocukları topluma kazandırılacak

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Güldal Akşit, tıbbi ve sosyal rehabilitasyondan geçirilecek sokak çocuklarının, eğitim ve meslek edindirme kurumlarına yönlendirileceklerini açıkladı. Akşit, Kapkaç Komitesi'nin yaptığı çalışmaların ilk uygulamasının İstanbul'da gerçekleştirileceğini söyledi.

Son dönemde artan kapkaç olaylarının ortadan kaldırılması ve sokakta yaşayan çocukların kötü alışkanlıklardan korunması amacıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kurulan Kapkaç Komitesi, yaptığı ilk çalışmaların sonuçlarını bugün açıkladı. Devlet Bakanı Güldal Akşit'in başkanlık ettiği ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile ilgili bürokratlardan oluşan komitenin, sokakta yaşayan ve çalışan çocuklara yönelik aldığı bir dizi tedbir, düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

Reklam
Reklam

5 bakanın hazır bulunduğu basın toplantısında konuşan Devlet Bakanı Akşit, komitenin sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar, kapkaç olayları ve uyuşturucu madde kullanımının önlenmesi konusunda çalışmalar yaptığını, bu konuların birlikte ele alınması amacıyla kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler belirlediğini ifade etti. Kısa vadede halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması, topluma bu yönde olumlu bir mesaj verilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından gerekli tedbirlerin alındığını anlatan Akşit, İçişleri Bakanlığı tarafından bu konuda bir genelge yayınlandığını hatırlattı. Akşit, alınan tedbirlerin olumlu sonuçlarının da hemen geldiğini bildirdi.

Komitenin orta vadede çözüm üretmeye yönelik olarak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) koordinatörlüğünde bir model geliştirilmesine karar verdiğini kaydeden Akşit, bu çerçevede SHÇEK Genel Müdürlüğü tarafından kapsamlı bir model geliştirildiğini de belirtti. Modelin uygulanabilir olduğu konusunda ortak bir fikrin ortaya çıktığını dile getiren Akşit, son şekli verilen modelin dün de sivil toplum kuruluşlarıyla değerlendirmeye alındığını ifade etti. Akşit, bakanlıklar ve kurumlar arası etkili işbirliğine dayalı olarak gerçekleştirilecek bu uygulamanın, sorunun yoğun olduğu illerden başlanarak hayata geçirileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

SOKAKTA YAŞAYAN VE ÇALIŞAN ÇOCUKLAR İÇİN KAPSAMLI HİZMET MODELİ

'Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklara Yönelik Hizmet Modeli' olarak adlandırılan çalışmanın, sorunun yaşandığı tüm illere uygulanabilecek ölçekte olduğunu söyleyen Akşit, modelin ilk etapta uygulanacağı illerin İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Adana, Mersin, Bursa, İzmir ve Antalya olacağını, ilk uygulamanın ise İstanbul'da yapılacağını açıkladı. Bugüne kadar bu alanda gerçekleştirilmemiş olan kurumlar arası işbirliğinin etkili biçimde uygulamaya konulacak olması ve diğer kurumların da bir hizmet üstlenmede çok istekli davranmasının, sorunun çözümü adına atılmış çok ciddi bir adım olduğunu vurgulayan Akşit, bu işbirliğiyle sağlanacak başarının, birçok sosyal sorunun çözümü için de model oluşturabileceğine işaret etti. Modelin uygulanmaya başlanacağı tarihe kadar geçirilecek hazırlık evresinin her bakımdan tam bir işbirliği ve görüş alışverişini öngördüğünü kaydeden Akşit, bunun da kurumların aldıkları sorumluluklar çerçevesinde hareket etmeleriyle mümkün olabileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Akşit, bu modelin, model öncesi hazırlık süreci, model uygulama süreci ve model değerlendirme süreci olarak aşamalandırıldığını da anlatarak, modelde 24 saat esasına göre çalışılacağını, ikna yöntemi öncelikli olmak üzere hizmet sunulacak çocukların belli merkezlerde toplanacağını, durum tespiti yapıldıktan sonra tıbbi veya sosyal rehabilitasyon merkezlerine yönlendirileceğini, uzmanlar nezaretinde rehabilitasyondan geçirilen çocukların duruma göre örgün eğitime, meslek edindirmeye, kurum bakımına, aile yanına veya gençlik evlerine yönlendirileceklerini açıkladı.

Sosyal problemlerin en etkili çözümünün, problemlerin oluşmasını engellemeden geçtiğine dikkat çeken Akşit, uzun vadeli çözümün bu noktada devreye girdiğini ve bu konuda başta Milli Eğitim Bakanlığı ve medya olmak üzere tüm topluma önemli görevler düştüğünü vurguladı. Akşit, "Toplum yapımız, eğitim sistemimiz, güçlü aile bağlarımız pek çok sosyal sorunu yaşamamızı önlemekte, yaşadığımız sosyal sorunları çözmemizi kolaylaştırmaktadır. Tüm bu gerçeklerden hareketle sokakta yaşayan veya çalışan çocuklar sorununun çözümüne yönelik olarak kısa, orta ve uzun vadeli belirlediğimiz stratejileri halkımızın destekleriyle gerçekleştirmek azim ve kararlılığındayız" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam