Sokak çocukları uyuşturucu bağımlısı

ANKARA (İHA) - Türk Eğitim-Sen'in 40 ilde 9-17 yaş grubundan 13 bin 430 öğrenci ve 2 bin 748 sokak çocuğu üzerinde uyuşturucu kullanımına yönelik yaptığı ankette, çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Ankete katılan öğrencilerin yüzde 16'sı sigara, yüzde 11'i alkol, yüzde 2.9'u uyuşturucu kullanırken, sokak çocuklarının yüzde 84'ü sigara, yüzde 68'i alkol yüzde 82'sinin uyuşturucu kullandığı belirlendi. Sendika bu soruna ilginç bir çözüm önerisi sunarak, yapıştırıcı ve tinerin kokusunun değiştirilmesini istedi. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, sendikanın uçucu madde kullanımına ilişkin yaptığı araştırma ve çözüm önerilerine ilişkin gerçekleştirdiği projeye ilişkin İç Kale Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. Bugüne kadar sorunu ele alanların, sokak çocuklarının toplum için büyük tehlike oluşturduğu üzerinde durduğunu, onların nasıl kazanmak gerektiğini ihmal ettiğini belirten Özcan, "Bu bağlamda, sokak çocukları sorununun tamamen çözülmesi, şüphesiz çok kolay olmamakla beraber, uçucu madde alışkanlığının önlenmesi, yaraya bir nebze olsun merhem olabilecek niteliktedir" dedi.

Reklam
Reklam

Uçucu madde kullanımından doğan sıkıntıların önceleri polisiye tedbirle çözülmeye çalışıldığını söyleyen Özcan, konuyla ilgili paneller, konferanslar ve toplantılar düzenlendiğini hatırlattı. Bu konuda ortaya konulan görüşlerin rehabilitasyon merkezlerinin kurulması noktasında birleştiğini kaydeden Özcan, "Bu öneri halihazırdaki çocuklar için gayet yapıcıydı ve nitekim bazı illerimizde uygulandı. Ancak uçucu madde bağımlısı çocukların her geçen gün artmasına engel olamadı. Bataklığın kurutulması yerine sivrisineklerin ıslahıyla uğraşmanın bir sonuç getirmeyeceği bir aşikardı" diye konuştu. Yeni otomobil, yeni halı, yeni mobilya kokusu, tırnak boyası yada cilası, yeni boyanmış ev, baskıdan yeni çıkmış gazete ve kitap kokusu ve bazı yapıştırıcıların kokusundan hoşlanan bir insanın uçucu madde kullananlarla aynı şeyleri hissettiğini belirten Özcan, bunların fazla miktarda koklandığı zaman insanları uyuşturduğu, sarhoşluk ve şuursuzluk verdiğini söyledi.
Sendikanın 40 ilde 9-17 yaş grubu 13 bin 430 öğrenci ve 2 bin 748 sokak çocuğu üzerinde uyuşturucu kullanımına yönelik yaptığı anket çalışması hakkında bilgi veren Özcan, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Buna göre ankete katılan öğrencilerden yaklaşık yüzde 16'sı sigara, yüzde 11'i alkol ve yüzde 2.9'u uyuşturucu madde kullanmaktadır. Araştırmaya göre sokak çocuklarının ise yaklaşık yüzde 84'ü sigara, yüzde 68'i alkol ve yüzde 82'sinin uyuşturucu kullandığı sonucu elde edilmiştir. Uyuşturucu kullanmakta olan öğrencilerden yüzde 66'sı uyuşturucu kullanımına yapıştırıcı ve tiner gibi uçucu maddeleri koklayarak başladığını ifade ederken, uyuşturucu kullanmakta olan sokak çocuklarının yüzde 92'si uyuşturucu kullanımına uçucu madde koklayarak başladığını ifade etmiştir. Uyuşturucu kullanımına, uçucu maddeleri koklayarak başlayan çocukların, bu maddeleri neden tercih ettiğine dair, birden fazla cevap hakkı olan soruya verdikleri cevaplarda, yüzde 71 oranında temininin kolaylığı ve yüzde 68 oranında kokusundan hoşlandıkları sonuçları öne çıkmıştır. Yine bu çocukların neden yapıştırıcı veya tiner kokladığını sorduğumzda genellikle cevaplardan birisi 'kokusunu sevdiğim için ' olmuştur."

Çocuk polisinden aldıkları bilgiye göre uçucu madde alışkanlığı olan bir çocuğun günde 10 tüp yapıştırıcıyı yada yarım litre tineri kokladığını belirten Özcan, bu maddelere ulaşılmasının son derece kolay ve ucuz olduğuna dikkati çekti. Bu konuda sendika olarak önerilerini açıklayan Özcan, söz konusu maddelerin kokularının değiştirilmesinin tüketimin büyük ölçüde önüne geçeceğini ve kullanılmadığı takdirde istek uyandırmayacağını söyledi. Özcan, "Piyasada bulunan yapıştırıcı ve tinerin kokusu değiştirilmedir. Bu maddelerin kimyasal bazı katkılarla doğal kokuları değiştirilerek, hoş olmayan yada tiksinti verecek şekilde kokmaları sağlanmalıdır. Örnek olarak yapıştırıcıların ya da tinerin içine katılacak çok az miktardaki hardal yağı, kokuyu tamamen değiştirecektir. Bu iş için üniversitelerimizden kimya bölümlerinden faydalanılmalı, bunun araştırması yapılarak çeşitli koku değiştirme yöntemleri bulunmalıdır. Hükümet ve ilgili Bakanlık söz konusu yapıştırıcının üretiminde, ithal edilmesinde, kokunun belirtilen şekilde olması noktasında yasal düzenleme yapmalıdır" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Özcan bu konuda üretici firmalarla görüşülüp görüşülmediği yönündeki soruya "Hayır" cevabını verirken, bu konuyu öncelikle kamuoyuyla paylaşmak istediklerini dile getirdi. Toplantıya katılan 15 yaşındaki F.D ise uyuşturucu kullanmadığını ancak sigara alışkanlığının olduğunu söyledi. Uyuşturucu kullanan arkadaşlarının birbirleriyle kavga ettiklerini, durduk yere insanlara saldırdıklarını anlatan F.D, uyuşturucunun kokusunun değiştirilmesi durumunda arkadaşlarının bu alışkanlıktan vazgeçip vazgeçmeyeceği yönündeki soruya ise "Bilmiyorum" cevabını verdi.