Sokak Hayvanları Sorunu

Gümüşhane Belediye Başkan Yardımcısı Şevki Aşkın, sokak hayvanlarının rehabilitasyonu noktasında yasaların emrettiği görevleri yerine getirmenin çabası içinde olduklarını bildirdi.

Gümüşhane Belediye Başkan Yardımcısı Şevki Aşkın, sokak hayvanlarının rehabilitasyonu noktasında yasaların emrettiği görevleri yerine getirmenin çabası içinde olduklarını bildirdi.

Aşkın, yaptığı açıklamada, sokak hayvanları sorununun sadece Gümüşhane'ye ait bir sorun olmadığını, bütün kentlerin ortak sorunu olduğunu belirtti.

Yapılan tespitlerde komşu il, ilçe ve köylerden kent merkezine yılda 500 ile bin civarında sokak hayvanı bırakıldığını ifade eden Aşkın, şunları söyledi:

"Bu hayvanların üreme periyotu göz önüne alındığında sorunun ne kadar büyük olduğu daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Sorunun çözümü noktasında yapılması gerekenlerin büyük bir kısmı belediyemiz tarafından yerine getirilmektedir. Topal mevkisinde yapılan kısırlaştırma ünitesi faaliyete geçirilmiştir. Bu merkezde sokak hayvanları toplanıp, aşılanıp ve kısırlaştırıldıktan sonra yönetmelik gereği sakin huylu hayvanlar alındığı ortama geri bırakılmaktadır. Belediyemiz tarafından 2012 yılında 450 sokak hayvanı kuduz hastalığına karşı aşılanmış, 235 sokak hayvanı kısırlaştırılmıştır. Sorunun çözümü noktasında yapılması gerekenler belediyemiz tarafından yerine getirilmektedir."

Reklam
Reklam

Sokak hayvanlarının rehabilitasyonu noktasında yasaların emrettiği görevleri yerine getirmenin çabası içinde olduklarını kaydeden Aşkın, "Bu hayvanların yaşadıkları ortamda doğal koruyuculuk yaptığını bilimsel çalışmalar ortaya koymaktadır. Bilim adamları, sokak hayvanlarının yaşadıkları şehirlerin yaban hayata ve özellikle en tehlikeli hastalık olan kuduz hastalığına karşı koruyucu olduğu ortak görüşünü öne sürmektedir. Agresif mizaçlı sokak hayvanlarını zaten sokağa bırakmamak için gayret ediyoruz ama sakin huylu sokak hayvanlarıyla aynı dünyayı paylaşmak uygar insan olmanın gereğidir" dedi.

Bazı kamu kurumlarının yemekhanelerinin yemek atıklarının günlük olarak beslenme odaklarına bırakıldığını belirten Aşkın, "Vatandaşlarımızın da yemek atıklarını belirli noktalara bırakmaları halinde hem sokak hayvanları beslenmiş olacak hem de yiyecek aramak için çöpleri ortalara saçmayacaktır. Ayrıca değişik sebeple hayvanını sokağa bırakmak durumunda kalan vatandaşlarımız bizlere müracaat etmeleri durumunda gerekli yardım kendilerine yapılacaktır. Kontrolsüz hayvan terklerinin ihbar edilmesi durumunda terk edenler hakkında yasal yollara başvurulacaktır. Sonuç olarak bu hayvanları toplu barınaklarda toplamak değil, onlarla birlikte aynı dünyayı paylaşmak hem kanunlarımızın hem de insan olmanın gereklerindendir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Muhabir: İbrahim Özdemir

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: