Sokak Köpekleri Hastalık Saçıyor

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Davut Alptekin, aşısız başıboş...

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Davut Alptekin, aşısız başıboş köpeklerin kuduz, uyuz ve köpek tenyası gibi tedavisi güç hastalıklara neden olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Davut Alptekin, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, başıboş dolaşan köpeklerin vatandaş için özellikle çocuklar için tehdit oluşturduğunu belirtti. Köpeklerle ilgili en temel tehdidin kuduz olduğunu söyleyen Alptekin, “Başıboş köpeklerle ilgili en temel düşmanımız kuduz. Bundan birkaç yıl önce Yüreğir bölgesinde kuduz vakası görülmüştü. Adana sıcak bir bölge dolayısıyla kuduz bir yerlerde kalmış olabilir. Kuduz başıboş köpeklerle ilgili temel tehlikelerden bir tanesidir” dedi.

Reklam
Reklam

Köpeklerden insanlara bulaşan diğer önemli hastalıklardan birinin de uyuz olduğunu vurgulayan Alptekin, “Özellikle uyuz bir insana bir kere bulaştıktan sonra onun tedavisi çok zor. Uyuz olmuş köpekleri gördüğünüz zaman anlarsınız hemen çünkü bütün tüyleri dökülmüş, perişan bir şekilde sürekli kaşınır. Uyuz hastalığı da temel tehlikelerden biridir. Uyuz hastalığı deriden girdiği zaman deride tüneller açıyor. Onunda tedavisi çok zor oluyor. Uyuza neden olan şey aslında küçük bir böcektir. Uyuz bu evlerde astım hastalığına neden olan mayk dediğimiz böceğin bir türüdür. Ancak mayk tozda yetişiyor, uyuz da deride tünel açarak derinin altına yerleşiyor. O yüzden hayvanlarda tedavisi var ama uzun süre kontrol edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Köpeklerle ilgili diğer bir tehlikenin de köpek tenyası olduğuna vurgu yapan Alptekin, köpek tenyasının köpeklere zarar vermediğini ama insanlar için tehdit oluşturduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Köpek tenyası da erişkin köpeklerde yaşar, köpeklere bir zarar vermez ama köpekten sürekli yumurtasını dışarıya atar. O yumurtayı da insan aldığı zaman, o yumurtadan çıkan larvası insanın sindirim sisteminde açılır oradan kan yoluyla karaciğere gider orada köpek kistini oluşturur. Bazen karaciğerde durmaz kan yoluyla beyne gider, göze gider. Karaciğerde kalırsa orada tedavi edilmesi mümkün. Karaciğerin bir kısmı kesilip alınabilir ancak beyne giderse tedavisi mümkün değil. Evlerde beslenen köpeklerde aşıları düzenli yaptırıldığı sürece herhangi bir tehdit oluşturmaz. Belediyelerin aşılayıp sokaklara gönderdikleri köpeklerde hangi aşıların yapıldığını bilmiyoruz. Sokaklardaki köpeklere baktığımızda yarısı hastalıklı bir kısmı da zaten sokaklarda çoğalıyor. Barınaklarda kısırlaştırılıyor ama yinede çoğalıyorlar o çoğalanlar da kısır değil onlarda çoğalıyor.”

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Davut Alptekin, bu hastalıkların yanında köpeklerin üzerinde yaşayan kene ya da pirenin de tifo ve kırım Kongo hastalıklarına sebep olduğunu belirtti.

Başıboş köpeklerin çoğalmasında en büyük sorunun aileler olduğunu söyleyen Alptekin, “En büyük sorun aileler çocuklarını tatmin etmek için alıyorlar bir süre sonra bakamayıp sokağa ya da barınağa bırakıyorlar. Eğer o köpeği alıyorsanız onların sorumluluğunu da almak zorundasınız. Alınan köpeklerin ölünceye kadar alan kişilerin üstlerine ruhsatı olmalı” dedi.

Başıboş köpeklerin daha çok çocukların sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Prof. Dr. Davut Alptekin şu şekilde konuştu:

“Eğer köpekler aşısızsa özellikle çocuklar daha büyük risk altında çünkü çocuklar köpeklerde oynadıktan sonra gerekli temizliği bilmiyorlar. Özellikle çocuklar hayvanların kuyruklarıyla oynamıyor severler. Köpek tenyaları da köpeklerin kuyruk kısımlarında yoğun olur. Bu kısımları elleyen çocuklar daha sonra gidip bir şeyler yiyorlar böylece köpek tenyası çocuğun vücuduna girmiş oluyor. Halk arasında köpeğin tüyü zararlıdır diye bilinir ama aslında zararlı olan şey köpeğin tüyü değildir herhangi bir alerjik rahatsızlığı yoksa.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: