Sokak sütü beslemiyor

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Prof. Dr. Tanju Besler, sokak sütlerinin besin değerinin olması gerekenin çok altında olduğunu belirterek, "Beslenmek için alınan sütler sokak sütü olunca beslemiyor" dedi.

Tetra Pak Türkiye tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle düzenlenen "Sağlıklı Süte Çağrı" seminerinin Samsun'daki bölümünde konuşan Prof. Dr. Tanju Besler, geniş kitlelere güvenli gıda tüketiminin öneminin anlatılması gerektiğini dile getirdi.

İnsan beslenmesi ve gelişiminde büyük rolü bulunan sütle ilgili yapılan araştırmaların çarpıcı gerçekleri gözler önüne serdiğini kaydeden Prof. Dr. Besler, "Ankara'nın 39 semtinden elde edilen 150 sokak sütü, 109 UHT süt ve 41 pastörize süt örneği üzerinde yapılan laboratuar analizlerinde halk sağlığı açısından şok edici sonuçlara ulaşıldı. Buna göre; uluslararası standartlarda 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 5 bin iken, incelenen açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükseldiği ortaya çıktı. Araştırmada ayrıca, açık sütlerin besin değerinin gerekenin çok altında olduğu ve bu sütlere yüksek oranlarda su karıştırıldığı da belirlendi. Ayrıca, sanılanın tersine açık sütü kaynatmanın da sorunu çözmediği, çünkü dakikalarca kaynatılan sütün besin değerini yüzde 60-100 oranında kaybettiği biliniyor. Dolayısıyla sokak sütü gerektiği gibi beslemiyor" dedi.

Reklam
Reklam

"UHT UZUN ÖMÜRLÜ SÜTLER İNSAN SAĞLIĞINA DAHA UYGUN"

Yapılan analizlerde, UHT uzun ömürlü sütünse insan sağlığı açısından tüm standartlara uygun özellikler taşındığının görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Besler, "İnsanların yeterli ve dengeli beslenmesinde sütün çok büyük rolü vardır. Özellikle çocuk beslenmesinde sütün ayrı bir önemi bulunuyor. Süt, protein, karbonhidrat, yağ gibi makro besin öğelerini ve vitaminler ve minerallerden oluşan mikro besin öğelerini içerir. Günde iki su bardağı sütün içilmesi 6 yaşındaki bir çocuğun günlük protein gereksiniminin yüzde 70'ini, B2 vitamini gereksiniminin yüzde 88'ini, kalsiyum ihtiyacının tümünü, fosfor gereksiniminin tümünü, magnezyum ihtiyacının yüzde 36'sını, iyot ve potasyum gereksiniminin yüzde 60-90'ını, çinko ihtiyacının yüzde 24-36'sını karşılar. Kükürt, krom, bakır, selenyum gibi ihtiyaçları da büyük oranda karşılar. Sütün kanserden koruyucu etkisi vardır. Yapılan uluslararası araştırmalarda süt içerek alınan protein ve vitaminlerin çocuklarda boy uzaması ve gelişimine olumlu etki yaptığı kanıtlanmıştır. Süt düzenli olarak büyük küçük herkes tarafından tüketilmesi gereken bir besindir. Ancak, bu besin sağlıklı şartlarda tüketilmelidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"AÇIK SÜT SATILMASI YASAL OLARAK YASAK"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal'ın da konuştuğu seminerde Tetra Pak Türkiye Çevre Müdürü Ferit Ekmekçioğlu ise şunları söyledi:

"Yasal olarak açıkta süt satılması yasaktır. Bunların satışına hiçbir şartta izin verilmemelidir. Hayatını ısıl işlem geçirmemiş, açık süt satarak sağlayan iş sahiplerinin, yasal düzenlemelerle ve üretici firmaların katkılarıyla ısıl işlem geçirmiş (pastörize ve UHT) süt satmaları sağlanmalıdır. Bu konunun denetimi sürekli kılınmalıdır. Risk gruplarında bulunan bebek, çocuk, emzikli ve yaşlı nüfus için sağlıklı ve güvenli süt tüketimini artırmak için kamusal ve uluslararası destekler sağlanmalıdır. Süt ve süt ürünlerinin temel gıda maddeleri olduğu açıktır. Dolayısıyla bu gruba uygulanan KDV oranları düşürülmeli veya hepten kaldırılmalıdır. Süt sağım hijyeni başta olmak üzere gıda hijyeni eğitiminin yaygınlaştırılması ve bu konuda eğitim rehberleri hazırlanması da gerekmektedir"

Reklam
Reklam

Türkiye'de, 2002 yılında başlayan "Sağlıklı Süte Çağrı" seminerleri aracılığıyla 278 bin kişiye ulaşıldığı öğrenilirken, Samsun'daki seminere Halk Eğitim Merkezleri'nden çok sayıda katılım oldu.

(İHA)

Anahtar Kelimeler: