Söke Chp’den ‘biber Gazı Yasaklansın’ Kampanyası

Son dönemde Gezi Parkı eylemleri ile gündeme gelen aşırı biber gazı kullanımıyla ilgili olarak Cumhuriyet...

Son dönemde Gezi Parkı eylemleri ile gündeme gelen aşırı biber gazı kullanımıyla ilgili olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Söke İlçe Teşkilatı Kadın Kolları; biber gazının yasaklanması için imza kampanyası başlattı.

İmza kampanyası Söke Demokrasi meydanın açılan stant ile başlatılırken; kampanyanın 3 gün süreceği belirtildi.

Kampanya ile ilgili açıklama yapan Söke CHP Kadın Kolları Başkanı Sibel Işık; “Eylemlerde halkın elinde şiddet göstergesi olabilecek hiçbir madde bulunmazken polisin eylemcilere karşı kullandığı aşırı biber gazı, portakal gazı, plastik mermi orantısız güç zihinlere kazınmıştır. Türk Tabipler Birliği'nin 5 Haziran'da yaptığı açıklamaya göre olaylar esnasında tazyikli su, kısa mesafeli biber gazı atışları ve plastik kurşunlardan dolayı 43'ü ağır 4177 kişi yaralanmıştır. 3 Haziran günü, Mehmet Ayvalıtaş göstericilerin otoyol kapatma eylemi yaptığı sırada bir aracın ezmesi sonucu, Abdullah Cömert protestolar sırasında ağır darbeler sonucu hayatını kaybetmiştir. Ankara Kızılay’da işçi olan Ethem Sarısülük başından polis kurşunuyla vurularak bitkisel hayata girmiş ve sonucunda hayatını kaybetmiştir. 6 Haziran 2013'te göstericilere müdahale sırasında bir köprüden düşerek ağır yaralanan komiser Mustafa Sarı hayatını kaybetmiştir. Bu acı tablo bize olayların ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını göstermektedir. Birleşmiş Milletler tarafından biber ve portakal gazı kimyasal silah olarak kabul edilmişken, bu kimyasal gazların meydanlardaki halkın üzerine acımasızca atılması, devletin halk sağlığını hiçe saydığının göstergesidir. Biber gazının yüksek dozlarda sıkılması bronşlarda tahrişe neden olarak kasılmaya bağlı nefes darlığı ve akut karaciğer ödemine neden olmaktadır, özellikle astım hastası olanlar biber gazına maruz kaldıklarında solunum yetmezliğine bağlı boğulmalar yaşamaktadırlar. Tabipler odasının bu konuda yapmış olduğu açıklamada biber gazının insan sağlığına olumsuz etkilerini belirtmiş ve gerekli mercileri önlem almaları konusunda uyarmıştır, insan sağlığına olumsuz etkileri bu kadar bilinmekteyken hükümetin desteği ile emniyet güçlerinin meydanlarda bu gazlan sorumsuzca kullanması, hepimizin tepkisine neden olmaktadır. Bu da yetmediği gibi tazyikli su sıkan TOMA’ların depolarındaki suya da biber gazı ve farklı toksik kimyasallar karıştırılmış ve su sıkılan göstericilerin vücutlarında yanmalara sebep olan alerjik reaksiyonlara sebep olunmuştur. Bilinmelidir ki, polis bizim polisimiz, halk bizim halkımızdır. Bizleri ayrıştırmaya da kimsenin gücü yetmeyecektir. Unutulmamalıdır ki halk gücünün üstünde hiçbir güç yoktur, önümüzde ki günlerde ülkemizde sağduyunun ve uzlaşmanın hakim olmasını diliyor, biber gazı terörünün sona erdirilmesi için imza kampanyamızı başlatıyor, saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: