Söke Ziraat Odası Başkanı Kocabaş: "2012 Yılında Pamuk Destekleme Priminin 46 Kuruş Olarak Açıklanması Üreticiyi Hayal Kırıklığına Uğratmıştır"

Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, 2012 yılında pamuk destekleme priminin 4 kuruşluk bir artışla 46 kuruş olarak

Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, 2012 yılında pamuk destekleme priminin 4 kuruşluk bir artışla 46 kuruş olarak açıklanmasının üreticiyi hayal kırıklığına uğrattığını bildirdi.

Kocabaş, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada sayılı ülkenin ekolojisinin pamuk üretimine uygun olduğunu, Türk çiftçisinin pamukta dekar başına verimde dünyada üçüncü, tüketimde ise dördüncü olduğunu kaydederek, "Demek ki ürettiğimiz pamuğu işleyerek satan tekstil sanayimiz var. Öyleyse neden pamuk üreticisi mutsuz- Neden hep borçlu- Neden sıkıntılı-" dedi.

Reklam
Reklam

Hükümetin 2006 yılında çıkardığı Tarım Kanunu'nu tam olarak uygulaması halinde sorunların büyük ölçüde çözümleneceği görüşünü dile getiren Kocabaş, şöyle devam etti:

"Tarım Kanunu'nda üretici yararına fiyat farkı uygulaması vardır. Ayrıca kanunda, tarıma bütçeden ayrılan payın GSMH'nın yüzde 1'inden az olamayacağı maddesi var. Bunun uygulanması halinde birçok sorunumuz çözülebilecektir. Biz Tarım Kanunu'nun tam olarak uygulanmasını istiyoruz. Diğer yandan pamuk üreticisinin can simidi olarak gördüğü pamuk destekleme pirimi üç yıl artmaz iken, 2012 yılında pamuk destekleme primi 4 kuruşluk bir artışla 46 kuruş olarak açıklanması üreticiyi hayal kırıklığına uğratmıştır. Bizim beklentimiz 60 kuruştu. Bu durum çiftçimizde daha da sıkıntılı günlerin geleceği kaygısının oluşmasına neden olmuştur."

Kocabaş, Söke'nin pamuk üretiminin yoğun olarak yapıldığı bir ilçe olduğunu ve şehrin ekonomisinin bu üretime bağlı olduğunu belirterek, geçen yıl fiyatlarda yaşanan artışın pamuk üreticisini umutlandırdığını, ancak bunun uzun sürmediğini ve pamuk fiyatlarının düştüğünü anlattı.

Reklam
Reklam

Dünya piyasalarına ve iç dinamiklere dayanan bu düşüşün üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade eden Kocabaş, "Pamuk, dünyanın her yerinde bizden yüksek fiyatlarda satılırken, maliyetler daha düşük kalmaktadır. Reel olarak pamuk fiyatları 2000 yılından 2008 yılına yüzde 51 azalırken, mazot fiyatı yüzde 47, gübre fiyatı yüzde 109 artmıştır. 2000 yılında 1 kilogram pamuk ile 1 litre mazot alınırken, 2008 yılında 1 litre mazot alabilmek için 2,5 kilogram pamuk satmak gerekir hale gelmiştir. Bu rakamları güncellediğimizde bugün 2 kilogram pamuk ile 1 kilogram mazot alınabilmektedir" diye konuştu.

Muhabir: Muzaffer Yavaşoğlu /Suat Deniz / Ayten Aydın

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: