Söke’de Pamuğun Geleceği Masaya Yatırıldı

Söke'de düzenlenen toplantıda Ege Bölgesi'nde pamuğun geleceği ve 2012 pamuk sezonundan beklentiler masaya yatırıldı.Söke Ticaret...

Söke'de düzenlenen toplantıda Ege Bölgesi'nde pamuğun geleceği ve 2012 pamuk sezonundan beklentiler masaya yatırıldı.

Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı M. Beliğ Azbazdar konuşmacı olarak yer aldı.

Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, İlçe tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Ali Körlü, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, Güllübahçe Belediye Başkanı Yusuf Toptay, CHP İlçe Başkanı Av. Osman Ünsal, TARİŞ Bölge ve Söke Kooperatifi yöneticileri ve çok sayıda üretici katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantıda açılış konuşmasını Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Göven yaptı. Piyasalardaki pamuk fiyatlarının kendilerini üzdüğünü ifade eden Kemal Göven; girdi maliyetlerinin sıkıntı yaşattığını belirterek, son dönemde mazota yapılan zamma değindi. Maliyetin dekarda 795-800 TL olduğunu hatırlatan Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Göven; maliyetlerin bu gidişle dekarda 805-810 TL’yi göreceğini söyledi.

“MÜCADELE GÜCÜMÜZÜ KAYBETTİK”

Pamuk sektörünün birbirini suçlayarak bir yere varamayacağını ve sektörde bulunan herkesin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini dile getiren Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık; tarım sektörünün mücadele gücünü kaybettiğini söyledi. Üreticilerin ve tarımsal kuruluşların mücadeleci gücünü uzun yıllardır bir kenara bıraktığının altını çizen Bertan Balçık; “Piyasadan, hükümetten ne gelecek diye bekliyoruz. Bu yaptığımız en büyük hata. Yukarısı herşeyi güllük gülistanlık zannediyor. Üretici temsilcileri anlatıyor da tabandan hareket şart. İçinde bulunulan şartların zorluğunu anlatmamız lazım” dedi.

Reklam
Reklam

Ege Bölgesi pamuğunun yüzde 50’sini Söke’nin üretiiğini ve Söke üreticisinin diğer bölgelere göre biraz şanslı olduğunu dile getiren Bertan Balçık; “Söke’de TARİŞ dahil 28 alıcı yani açık Pazar ve rekabet ortamı var. Pamuğun satılmama gibi bir durumu yok” dedi.

Çırçırcı tarafından iplikçiye emanete gönderilen pamukların, kozaklı toplanan pamukların, satıcı olarak borsada etkin olunamayışının, iplikçi ve çırçırcı arasındaki simsarların aynı kişiler oluşunun yaşanan sıkıntılar olduğunu belirten Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık; TARİŞ’in devrede olması gerektiğini vurguladı. Dünya pamuk piyasaları ile ilgili bilgi de veren Bertan Balçık; Türk pamuk üretiminin, dünya pamuğu ile rekabet gücünün olmadığını söyledi. Pamuk üreticilerinin sadece fiyata takılı kalmaması gerektiğini dile getiren Balçık; maliyetler konusunda çok ciddi çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti.

“DEVLETE ÖDENEN İLE DEVLETTEN ALINAN ARASINDAKİ FARK BÜYÜK”

Pamuk tarım sektöründe olumlu hava, neşe ve moralin olmadığını, ızdıraplı bir yılın pamuk üreticisini beklediğini belirten Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz; pamuk üreticisinin sadece primlerle işin altından kalkmasının zor olduğunu söyledi. Bakanlığın pamuk üreticisine 1 milyar 100 milyon TL dağıttığını söylediğini belirten Barış Kocagöz; “Bu miktar kilogramda 70 kuruş demektir. Ama üreticinin eline bu geçmiyor. Maliyette çok büyük dertlerimiz var. Tarım Bakanlığını bu konuda ikna etmemiz lazım. Mazot fiyatları ortada” dedi. Tarım kesiminin yaklaşık 60 milyon litre mazot kullandığını belirten Barış Kocagöz; “Kullandığımız mazottan 8 milyar TL ÖTV ve KDV yine devlete ödeniyor. Devletten aldığımız ise 1 milyar 100 milyon TL. Aradaki bu dengesizliğin giderilmesi lazım. ABD’deki sulama ile bizim sulama maliyetlerimiz arasında 4-4.5 kat fark var” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Lisanslı depoculuk hakkında bilgi veren Barış Kocagöz, ELİDAŞ’ın Ekim ayı sonuna kadar hizmete gireceğini belirterek, üreticilerin lisanslı depoculuğa yönelmelerini ve sahip çıkmalarını istedi.

“ÜRETİYORUZ AMA PAMUK İTHALATINDA İKİNCİ SIRADAYIZ”

Toplantının diğer konuşmacısı TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı M. Beliğ Azbazdar konuşmasında Türkiye’nin üretici olmasına rağmen dünyada Çin’den sonra ithalatçı sıralamaında ikinci ülke konumunda olduğunu söyledi. Geçen yıla göre Türkiye’de pamuk ekim alanlarının yüzde 25-30 azaldığına dikkat çeken Azbazdar; “Türkiye pamuktan uzaklaşsın, pamuk piyasası ve pazarı tamamen başkalarına kalsın isteniyor. Üretme kabiliyetimiz olmasına rağmen dünyada ikinci ithalatçıyız” dedi.

Lisanslı depoculuğun pamuk üreticilerine kar ettirecek bir sistem olduğunu belirten M. Beliğ Azbazdar; “KDV muafiyeti var. İplikçi ve üreticilere sağlanan KDV muafiyeti üreticilerinin pamuğunu yüzde 4 daha fazlasına satmasının önünü açabilir. TARİŞ olarak bizde lisanslı depoculuğu destekliyoruz. TARİŞ batmıyor ve asla batmayacak. TARİŞ olmazsa pamuk olmaz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: