Söke'Nin Tarihi 'Çit Evleri' Yaşatılcak

Söke'nin özellikle Beşparmak Dağı Eteklerinde bulunan Köprülan, Yeşilköy, Avşar ve Karacahayıt Köyünde az sayıda ayakta...

Söke'nin özellikle Beşparmak Dağı Eteklerinde bulunan Köprülan, Yeşilköy, Avşar ve Karacahayıt Köyünde az sayıda ayakta kalan hayıttan örülü Çit Evlerin yaşatılması için Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Karacahayıt Köy Muhtarlığı ortaklaşa proje hazırlıyor.

Söke'nin Karacahayıt Köyü'nde, Yörük yaşantısının devam ettiği eski yıllarda, ustaların el sanatıyla yaptığı hayıttan yapılma çit evlerde oturuluyordu. Beşparmak Dağları'nda yolların henüz olmadığı ve hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı dönemlerde, hayıttan yapılan çit evler Yörük ailelerinin barınma yerleri olarak kullanılmaktaydı. Yapımı için hayıt ve saz kullanılan çit evlerde, işçilik ve örme sanatından başka bir maliyet olmadığından, yöre insanı tarafından tercih edilmekteydi. Kış aylarında sıcak, yaz aylarında serin olan çit evler, depreme karşı son derece dayanıklı ve hiçbir risk getirmemekteydi.

Reklam
Reklam

Teknolojinin gelişimi, göçebe hayvancılığın azalması, betonun girmesiyle birlikte modern evlere geçen yöre insanları, eski çit evleri dam ve kiler olarak kullanırken; kaderlerine terk edilen çit evlerin korunması için proje geliştiriliyor. EKODOSD ve Karacahayıt Muhtarlığı işbirliğinde yapılacak proje ile çit evler koruma altına alınacak.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü; "Çit evleri Yörük Kültürü'nün tanıtıldığı müze evlere çevirmek istiyoruz. Köye gelen ziyaretçiler hem buradaki çit evi, hem de köydeki zengin kültürel değerlerini köy yaşantılarını görmelerini ve geleneksel olarak yapılan Yörük yemeklerinden tatmalarını sağlayarak, köyde ekoturizmi geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Çit evlerden özellikle Kuşadası ve Didim gibi turistik kentlerde, otel ve tatil köyleri gibi yerlere de yaparak, bu geleneği tanıtmak ve çit evlerin küçük maketlerinin satışıyla da köy ekonomisine katkı yapılmasını sağlamayı düşünmekteyiz. Aynı zamanda bu sanatın ölmemesi için, bu sayede ustaların yeni çıraklar yetiştirmesini amaçlıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: