Söke’nin Tatlımaya’sı İçin Patent Başvurusu!

Söke’de tatlı maya ekmeği üreten tarihi Cumhuriyet Fırını işletmecisi Haldun Arıcı, tatlı maya ekmeğini Söke...

Söke’de tatlı maya ekmeği üreten tarihi Cumhuriyet Fırını işletmecisi Haldun Arıcı, tatlı maya ekmeğini Söke adına markalaştırmak için patent başvurusunda bulundu.

Tatlı maya ekmeği Söke’ye özgü bir ekmek. Mayası özel. Zira nohuttan elde ediliyor. O nedenle de kendine has aroması ile özellikle kahvaltı ekmeği olarak tercih ediliyor. Baba mesleği fırıncılığı 3 nesildir sürdüren Sökeli genç fırın işletmecilerinden Harun Arıcı, Söke’ye özgü olan bu tadı markalaştırmak için Türk Patent Enstitüsüne müracaatta bulunduğunu açıkladı.

Reklam
Reklam

Kahvaltı ekmeği olarak ayrı bir damak tadı sunan tatlı maya ekmeği, Sökelilerin özellikle hasta ve yaşlı ziyaretlerinde de hediye olarak tercih ediliyor. Zira tatlı maya ekmeğinde tuz bulunmuyor, bayatladığı zaman da hamura dönüşmüyor. Sökeli olup da ilçe dışında yaşayan Sökelilerde, ilçeye geldiklerinde mutlaka tatlı maya ekmeği alıp götürüyor.

Uzun çarşı girişinde bulunan tarihi Cumhuriyet fırını aslında Fransa’daki ünlü ekmek fırını Poilane’den daha eski ve yöntemleri de onlarınki gibi geleneksel. Tatlı maya yı kargo marifetiyle yurtiçi ve dışına özel siparişler üzerine gönderdiklerini söyleyen Arıcı, “Dede mesleği olan fırıncılığı bende babamdan devraldım.3 Nesildir de Söke’de bu mesleği sürdürüyoruz. Tatlımaya ekmeği Söke’ye özgü bir tat. Kahvaltı sofrasında tatlı maya ekmeği varsa tulum peyniri ve çay yeterlidir. Bayatladığı zaman aroması daha çok öne çıkıyor. Kızartıldığı zaman da tereyağı sürdüğünüz de ayrı bir lezzet olarak damak tadı bırakıyor. İlçemize özgü bu ekmeği Söke adı altında bölgesel işaret almak için girişimde bulunduk. Söke Ticaret Odası, Sökeli olan Adnan Menderes üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu ve Söke Belediyemizin de destekleri ile müracaatımızı yaptık, sonucu bekliyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz