Sokollu Mehmed Paşa Ve Havsa Sempozyumu

Edirne Valisi Hasan Duruer, tarihi eserleri korumanın önemine işaret ederek, "Maalesef kendi hatıramızı ellerimizle silmişiz. Gelecek nesillere bırakacak çok fazla

Edirne Valisi Hasan Duruer, tarihi eserleri korumanın önemine işaret ederek, "Maalesef kendi hatıramızı ellerimizle silmişiz. Gelecek nesillere bırakacak çok fazla eser bırakmamışız" dedi.

Duruer, Trakya Üniversitesi (TÜ) Devlet Konservatuvarı Sanat ve Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen Sokollu Mehmed Paşa ve Havsa Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, dün Mimar Sinan ile ilgili sempozyum yapıldığını hatırlattı.

Mimar Sinan'ın da Sokollu Mehmed Paşa'nın da Türk asıllı olmayan vatandaşlar olduğunu anlatan Duruer, "Bir tanesi Rum, bir tanesi de Sırp asıllı. Medeniyeti düşünün ki, köyden bir çocuğu alıyorsunuz ve onu kendi ikliminizde büyütüyorsunuz. Bir tanesi dünya çapında mimar oluyor, diğeri de devletin önemli devlet adamlarından bir tanesi oluyor. Sokollu Mehmed Paşa dediğimizde büyük bir devlet adamı ve deha aklımıza geliyor. Öyle bir deha ki kendisinden 400-500 yıl sonra projeler gerçekleşiyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sokollu Mehmed Paşa'nın devletin gücünün farkında bir yönetici olduğunu anlatan Duruer, Kanuni Sultan Süleyman'ın dönemini de "zirve bir devir" olarak nitelendirdi.

Havsa Sempozyumu'nun önemine işaret eden Duruer, şunları söyledi:

"Edirne'ye baktığımız zaman tarih görünüyor. Keşan'a ve Uzunköprü'ye gittiğimiz zaman çok az sayıda Osmanlı eserinin kaldığını görüyoruz. Aynı şeyi Bulgaristan'da görüyoruz. Oraya baktığımız zaman bir veya iki tane cami, bir mezarlık parçası, Keşan ve Uzunköprü'de de aynı. Unutmayın ki burası Türkiye... Burası ne Bulgaristan, ne Sırbistan ne başka bir yer. Maalesef hatıramızı kendi ellerimizle silmişiz. Gelecek nesillere bırakacak çok fazla eser bırakmamışız."

Duruer, Havsa'daki Sokollu Mehmed Paşa Camisi'nin önemli bir yapı olduğunu kaydetti.

Sempozyumda, Havsa Kaymakamı Barış Demirtaş, TÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu, TÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Sezgin de birer konuşma yaptı.

Sempozyuma katılanlar "Belgelerle Dünden Bugüne Havsa" sergisini gezdi.

Reklam
Reklam

-Erhan Afyoncu'nun görüşleri-

Sempozyum konuşmacılarından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Erhan Afyoncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'nin Türkiye'deki önemli tarihi şehirlerden biri olduğunu söyledi.

Osmanlı Devleti'nin ilk yayıldığı yerin Edirne ve ilçeleri olduğunu anlatan Afyoncu, şunları kaydetti:

"Osmanlı Devleti Söğüt'te kuruldu ama geliştiği topraklar Rumeli topraklarıdır. Burada şunu iyi düşünmemiz lazım. Osmanlı Devleti, Rumeli devletiydi. Biz bugün Trakya'nın haricinde bütün Osmanlı topraklarını kaybettiğimiz için Rumeli döneminde değiliz. Ama Rumeli o büyük imparatorluğunu yayıldığı, geliştiği coğrafyaydı. Tabii burada da Osmanlı'nın çok önemli mirasları vardır. Bunlardan birisi Havsa'dır. Sokollu Mehmed Paşa'nın izleri burada yaşıyor. Sokollu Mehmed Paşa'nın yaptırdığı bir külliye, asırlar sonra bile bizi burada bir sempozyumda buluşturuyor.

Ayrıca, tarihsel konuları derinlemesine araştırmadan ortaya koyma imkanı yoktur. Buradaki en önemli şeylerden birisi de sempozyumda belgelerle Havsa sergisidir. Şehirlerimizin tarihini efsanelerle ortaya koymaktansa, orijinal araştırmalarıyla ortaya koymak en güzelidir."

Reklam
Reklam

Muhabir: Cihan Demirci

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: