Londra -AA- İngiliz bilim adamları, embriyonik kök hücreden elde edilen akciğer hücrelerini farelerin akciğerlerine başarılı bir şekilde nakletti. Bilim adamları, bu gelişmenin ileride ağır solunum hastalıklarının tedavisine katkı sağlayabileceğini belirtti.
Londra'daki Imperial College'dan Sile Lane, bu teknolojinin insanlarda denenmeye hazır olması için çok uzun yıllar gerekmesine rağmen, yeni araştırmanın çok önemli bir adım olduğunu belirtti.
Lane, Avrupa Solunum Derneğinin bu yıl İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlediği kongredeki konuşmasında, çalışmalarının, embriyondan elde edilen kök hücrelerin zarar görmüş akciğerlerin toparlanmasını sağlayabileceğini gösterdiğini söyledi.
İngiliz araştırmacı, farelere kuyruktan enjekte ettikleri hücrelerin, diğer organlara yayılmadan iki gün içinde başarılı bir şekilde akciğerlere ulaştığını anlattı.
Benzer bir tekniğin insan embriyonik kök hücresiyle de başarılı olması halinde, bu yöntemin zor ve pahalı olan akciğer nakline alternatif oluşturabileceğini belirten Lane, ancak kök hücrelerin tartışmalı bir konu olduğunu ve henüz güvenilirliğinin ispat edilmediğini, dolayısıyla insanlara nakledildiğinde neler olabileceğini henüz bilmediklerini ifade
etti.