Soma ilçesinde bulunan bütün işletmelerde atık yağlar denetim altında tutularak, modern cihazlarla ölçülüyor.
Soma'da belediye sınırları içinde bulunan bitkisel atık yağ üreticileri (lokanta, fast-food, sanayi mutfağı, otel, resmi kurum mutfakları, yemek fabrikaları, tabldot lokantaları vb.) Soma Belediyesi Zabıta ve Çevre Müdürlükleri teknik ekipleri tarafından tespitleri yapılarak, çevrenin korunmasına yönelik, bitkisel atık yağların üretiminden bertarafına kadar, çevreye zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı bir biçimde alıcı ortama verilmesinin önlenmesi yanında güvenli gıda, gıda hijyenin sağlanması, bilinçli ve sağlıklı beslenme ve doğru üretim çalışmaları konularında işletmeler bilgilendirilerek denetliyor.
İşletmelerde üretim sürecinde bulunan yağların, kullanım ömürlerine ilişkin denetimleri Ölçüm Cihazıyla yapılarak kullanılan atık yağların yapısında bozulmalar olup olmadığı kontrol ediliyor. İşletmelerde kızartma işlemi sırasında kullanılan yağlarda kullanıma bağlı olarak yağın yapısındaki bozulmalar sonucu yağın kullanılabilirliğini gösteren parametre olan ‘Toplam Polar Madde’nin ilgili yönetmeliklerde belirtilen sınır değerleri aşıp aşmadığı Belediye ekiplerince denetlenerek işletme sahipleri ikaz edildi.
Soma Belediyesi denetim ekipleri ‘Toplam Polar Madde ve Sıcaklık Ölçüm Cihazı’ ile işletmeler tarafından kullanılan kızartmalık yağların kullanımları sonucu ne kadar daha ömrünün kaldığını veya kullanılmaz duruma gelip gelmediğini belirlediler. Yapılan incelemelerde kullanılamayacak duruma gelmiş ve insan sağlığını tehdit edebilecek durumdaki bitkisel atık yağlar, işletmelerin ellerindeki atık bitkisel yağ konteynırına boşalttırılıyor.
Konuyla ilgili olarak Belediye Zabıta ve Çevre Müdürlüğü yetkililerince yapılan açıklamada, “19 Nisan 2005 tarih ve 25791 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'ne göre atık haline gelmiş bitkisel atık yağlar işletmelere lisanslı firmalar tarafından verilen bitkisel atık yağ bidonlarında biriktirildikten sonra lisanslı firmalara ulusal atık taşıma formu (UATF) kullanılarak verilmelidir. Ayrıca işletmeler Bakanlıktan lisans almış taşıyıcı firmalarla sözleşme yapmalı ve denetlemeler esnasında bu sözleşmenin bir örneği denetim ekiplerine gösterilmelidir” bilgisine yer verildi.
Şu ana kadar 43 işletmede yapılan denetimlerde herhangi bir çevre izin ve lisanslı toplayıcı firma ile sözleşmesi olmayan, yönetmelik ihlalini gerektiren bertaraf yöntemlerini tercih eden, bitkisel atık yağlarını yönetmelik hükümlerine uygun bertaraf etmeyen ya da korsan toplayıcılara veren işletmelere idari ve cezai işlem uygulanacağı ikaz edilerek, yönetmeliğe uyan işletmelere de örnek uygulamalarına devam edilmesi istenerek teşekkür edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz