Soma maden faciası: Ölü sayısı arttıkça öfke büyüyor

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden kazasında hayatını kaybedenlerin sayısı en az 274'e ulaştı ve facia Türkiye tarihinin en büyük maden kazası olarak kayıtlara geçti. İlçeyi ziyaret eden Başbakan Erdoğan protesto edildi.

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden kazasında hayatını kaybedenlerin sayısı en az 274'e ulaştı ve facia Türkiye tarihinin en büyük maden kazası olarak kayıtlara geçti.

Gün boyunca bölgeyi ziyaret eden siyasilere karşı büyük öfke vardı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın arabası taşlandı, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ilçe binası yağmalandı. Başbakan, protestoların artması üzerine bir markete sığınmak zorunda kaldı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız ise, protestolar nedeniyle madenin önünde açıklama yapamadı.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, Soma'ya geldikten sonra yaptığı ilk açıklamada, "Bunlar olağan şeylerdir. Bunun yapısında, fıtratında bunlar var" diye konuşmuş ve "literatürde iş kazası diye bir şey var" demişti.

Yıldız ise, şu an için önceliğin madencilere ulaşmak olduğunu yineledi ve "Kazayla ilgili her türlü soruşturma ve inceleme daha sonra yapılacak" dedi.

Enerji Bakanı 196 madenci cenazesinin ailelerine teslim edildiği bilgisini verdi. Manisa'nın Soma ve Kırkağaç ilçelerinde madenci cenazeleri defnedildi.

Soma'dan BBC Türkçe'ye bilgi veren Sinan Onuş, Soma'da bulunan Sinan Onuş, madende kalanlara dair umutların giderek tükendiğini söyledi ve yerel halkın ölü sayısının 400'e çıkabileceğini dile getirdiğinibelirtti.

Madende kaç daha kaç işçinin bulunduğuna dair net bilgi verilmiyor.

Protestolara polis müdahalesiSoma'daki protestoların dışında gün boyunca İstanbul ve Ankara'da da Soma'daki maden kazasını protesto eylemleri düzenlendi. Saat 19:00'da büyük bir kalabalık İstiklal Caddesi'nin Tünel tarafında toplanarak Taksim'e yürümeye çalıştı ancak grup polis müdahalesiyle karşılaştı.

Reklam
Reklam

TOMA ve biber gazı ile müdahale eden polis protestocuları Karaköy limanına kadar püskürttü.

Ankara'da da benzer görüntüler yaşandı.Kızılay Güven Park'ta toplanan göstericilerin bir kısmı, Konur Sokak'taki Madenci Anıtı'na karanfil bıraktıktan sonra ardından Meclis istikametine yürümek istedi.

Polisin gruba izin vermeyerek müdahale etmesi üzerine göstericilerin arasından polise doğru havai fişekler atıldı.

Sendikalar iş bırakıyorFacianın ardından, hükümet üç günlük yas ilan etti. DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), TMMO (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) ve TTB (Türk Tabipler Birliği) ise, Perşembe günü Türkiye genelinde iş bırakma çağrısı yaptı.

Sendikaların açıklamasında, "İşçi sağlığı ve güvenliğinin tamamen bir maliyet unsuru olarak görüldüğü" belirtildi ve "Maksimum kârı elde etmek için en acımasız üretim süreçlerinde çalışmak zorunda bırakılan Soma'daki yüzlerce işçi kardeşimiz başından beri ölüme terk edilmişlerdir” ifadelerine yer verildi.

Reklam
Reklam