Soma Maden Faciasında, Tutuklu Sanıkların Ardından Tutuksuz Sanıklar Sorgulanıyor (2)

TUTUKSUZ SANIKLAR İFADEDE Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davada tutuksuz sanıkların sorgusuna geçildi.

TUTUKSUZ SANIKLAR İFADEDE
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davada tutuksuz sanıkların sorgusuna geçildi. İlk olarak emniyet vardiya mühendisi Yalçın Erdoğan ifade verdi. Kendisine yöneltilen sorular üzerine, iş güvenliği belgesi bulunmadığını, göreviyle ilgili ocaktaki amirlerinden oryantasyon eğitimi aldığını söyleyen Yalçın Erdoğan, “İş güvenliğine önem verildiği için yasal sınırlar yüzde 2 olmasına rağmen metan seviyesi yüzde 0,5'i geçtiğinde, elektrik kullanan ekipmanın çalışması otomatikman dururdu" dedi. Ancak bu sırada mağdur avukatların, metan gazı seviyesinin sık sık yüzde 0,5'i geçtiğinde ekipmanın otomatik durdurulması özelliğinin kaldırılıp kaldırılmadığını sorması üzerine ise, bu kez “bilgim yok" yanıtını verdi.
HALEN FACİANIN YAŞANDIĞI MADENDE ÇALIŞIYORMUŞ
Kazanın meydana geldiği ancak şu an üretimin olmadığını anlattığı Eynez ocağında, halen yer üstünde emniyet mühendisi göreviyle çalıştığını söyleyen Yalçın Erdoğan, acil durum eylem planındaki görevinden ve daha sonra iptal edilen 2010 yılındaki acil kurtarma galerisi açılması planından da yine haberdar olmadığını ileri sürdü. Kazadan önce tahlisiye ekibinde olduğunu ifade eden Yalçın Erdoğan, “Olay günü kurtarma çalışmaları için girdiğim ocakta, ekipmanımda olması gereken zehirli gazları tutan madde bulunmuyordu. Bunun için çıkmak zorunda kaldım. Tahlisiye ekibi veya tüm işçilerin katılımıyla tatbikat hiç düzenlenmedi. Ayrıca görev yetki çerçevemin yer aldığı herhangi bir belgeye de, imza atmadım" dedi.
ÇATLAKLARDAN GAZ ÖLÇÜMÜ YAPILDI
Üretimin sona ermesinden dolayı barajlanıp kapatılan galerilerin durumunu, baraj içine konulan numune borusuyla ölçtüklerini anlatan Yalçın Erdoğan, “Ancak bu borulardan bazıları kül dolumu sırasında tıkanıyordu. Bizler de o zaman barajdaki çatlaklardan sızan havadan kontrollerimizi yapardık" dedi.
DENETLEME YAPAN TKİ GÖREVLİSİ GÖRMEDİM
Yalçın Erdoğan'ın ardından kendisi gibi emniyet vardiya mühendisi olan tutuksuz sanık Coşkun Derici'nin, sorgusu başladı. İşletmede, kazadan önce 2 aylık oryantasyon sürecinin ardından 3 aydır görev yaptığı söyleyen Derici, avukatların sorusu üzerine, denetleme amacıyla ocağa inen herhangi TKİ görevlisiyle karşılaşmadığını, kaydetti. Coşkun Derici'nin acil durum eylem planındaki görevinde haberdar olmadığını dile getirmesi üzerine bu kez sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit, '2014 Acil Durum Planı' olduğunu söylediği belgeden, sorumlu kişilerin adını okuması için ona verdi. Derici'nin isimleri okuması üzerine Avukat Yusuf Koçyiğit, eylem planında sorumluluğu bulunduğu ileri sürülen kişilerden bazılarının bu sorumluluk listesinde adının yer almadığını savundu. Bunun üzerine mağdur işçilerin avukatları, okunan belgenin dava dosyasında yer almadığı itirazında bulundu. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı da, söz konusu belgeyi alıp dosyaya konulmasını istedi.
YÜKSEK SICAKLIĞI AMİRLERİNE SÖYLEMİŞ
Duruşmanın öğleden önceki bölümünde son olarak tutuksuz sanıklardan Vardiye emniyet mühendisi Necati Karadeniz, dinlendi. Sürekli yanlarında bulunan seyyar sensörün ısı ölçer özelliği olduğunu bilmediğini, bunu TÜBİTAK'tan gelen belgeler üzerine öğrendiğini anlatan Necati Karadeniz, “O zamana sıcaklık yükselmeleri oluyordu. Ben de bunu amirlerime anlattım. Şu anda da kazanın yaşandığı ocakta çalışıyorum. Kazanın yaşandığı S panosu ise halen kapalı" dedi. Bu sorgununu arasından sonra da duruşmaya öğlen arası verildi.
Taylan YILDIRIM / AKHİSAR

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: