İŞ GÜVENLİĞİ VARDİYA AMİRİ DİNLENDİ
Bugün yapılan duruşmada ilk olarak, tutuklu sanıklardan iş güvenliği vardiya amiri, maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in sorgusuna geçildi. Duruşma savcısının sorusu üzerine, mühendis ya da başmühendisin aldığı kararları işçilere, nasıl yapmaları gerektiğini gösterdiğini söyleyen Çelik, yangın sonrasında havalandırmanın yönünün değiştirilmesinin yerinde biri karar olduğunu, şu anda sağ olan madencilerin de aksi halde hayatlarını kaybedebileceklerini ifade etti.
Avukatların sorusu üzerine, olaydan sonra yangın olduğu söylenen yerden üç kez geçtiğini, bir yangın, sıcaklık ya da gaz olması durumunda bunu kendisinin de fark edebileceğini ileri süren Mehmet Ali Günay Çelik, yangınla ilgili kendi tespitinin kesinlikle kömür yangını olmadığını yönünde olduğunu kaydetti. Mehmet Ali Günay Çelik, aynı yöndeki başka bir soruya ise, bu kez, “İşçilerin hatasından, orada bir yangın çıkmış olabilir. İşçiler de bunu söylemek yerine, ayrılmışlarsa o yangın büyümüş olabilir" dedi.
KURTARMA EKİBİNDE AMA ACİL EYLEM PLANINDAKİ YERİNİ BİLMİYOR
Ocaktaki olası bir olayda kurtarma ekibinde tahlisiyeci olan Mehmet Ali Günay Çelik, acil eylem planındaki yeri ve görevi sorulduğunda ise, “bilmiyorum" yanıtını verdi. Ocaktaki sorunların konuşulduğu iş güvenliği kurulundaki görevinden de iki yıl önce ayrıldığını açıklayan Çelik, dinamit patlatmalarının nasıl yapıldığına yönelik soru üzerine, “İşçiler, patlatmanın yapılacağı yerden 20 ile 50 metre arasında bir mesafeye uzaklaştırılır. Düz bir galeride, bu mesafe 100 metreye kadar da çıkar. Ama bir cep varsa bu işlem orada yapılır. O zaman işçiler daha az mesafeye uzaklaşabilir" dedi.
Ocaktaki metan gazı drenajı ile ilgili de bilgi veren Mehmet Ali Günay Çelik, “Ocağın bir bölümünde metan gazı çıktı. TKİ ile görüşüldükten sonra bir Alman firmasıyla anlaşıldı. Yerüstüne 3, yeraltına ise 5 sondaj yapıldı. Yerüstüne pompa konuldu. Bu gazı emmeye başladı. Firma da bizden arkadaşları eğitti. Belli bir zaman sonra metan gazı oranı sıfırlandı. Ölçümler sürekli yapılıyordu ve bu değerler yüzde 1-2 olduğu zaman yine çekilirdi. Kazanın olduğu gün de, yine metan gazı ölçümü yapıldı" dedi.
DAYIBAŞLARI ÖNEMLİ
İş güvenliği ve sağlığı konusunda teorik eğitimi almadığını avukatların soruları üzerine anlatan Mehmet Ali Günay Çelik, ekipbaşı diye isimlendirdiği ancak dayıbaşı oldukları ileri sürülen kişilerin ise, madenciliği bildikleri için güvenlik açısından çalışmalarını önemli bulduğunu söyledi. Bir avukatın madencilerden 210'unun S panosunda hayatını kaybettiğini, ancak yakındaki 340 nefesliğinin bilinip bilinmediğini sordu. Çelik ise, “Amirlerin hepsi biliyordu. İşçilerin de çoğu biliyordur. Oraya sığınan 5 kişiyi biz kurtardık" dedi. Mehmet Ali Günay Çelik, hayatını kaybeden işçilerin ise, nefesliğe kadar çıkamadıkları için sığınamamış olabileceklerini ileri sürdü. Bu sorgudan sonra Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya ara verdi.
Taylan YILDIRIM/AKHİSAR
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz