Taylan YILDIRIM/İZMİR, Soma'da geçen 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında, 301 işçi hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Faciadan yaklaşık 6 ay sonra Soma Cumhuriyet Savcılığı 3 Kasım'da fezlekeyi hazırlayıp, ağır ceza mahkemesi bulunan en yakın yer olarak, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı da fezlekeyi inceleyip, hazırladığı iddianameyi 19 Kasım'da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu.
İDDİANAMEDE EKSİKLİKLER TAMAMLANDI
İddianameyi inceleyen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Kasım'da, 4 eksiklikten iddianameyi iade etti. Bunun üzerine Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianamenin iadesine itiraz etti. İddianame bu defa Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Manisa Ağır Ceza Mahkemesi ise eksikleri iki maddeye indirdi. Bunun üzerine geçen aralık ayında Soma Savcılığı'na dönen dosyadaki eksiklerin giderilmesi için yeniden çalışma yapıldı ve yeniden Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Facianın yıldönümüne iki ay kala, 2 Mart 2015 tarihinde, iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.
İSTENEN CEZALAR
İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi. Tutuksuz 37 sanık için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar değişen hapis cezaları talep edildi. Ancak bu sanıklardan 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi.
CEZAEVİNDEN İFADE VERECEKLER
İddianame ve mahkeme incelemelerinin tamamlanmasının ardından Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin belirlediği duruşma günü olan 13 Nisan'da, sanıklar ilk kez hakim karşısına çıkacak. İlk duruşmaların kesintisiz bir hafta süreceği belirtilirken, sanıklardan tutuklu olanlar; Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, mahkemenin kararıyla, SEGBİS SANIKLARIN GELMEMESİ ELEŞTİRİLDİ, ADİL YARGILAMA İSTENDİ
Bu arada facianın başından itibaren olayı yakından takip eden, avukatlardan STK temsilcilerine, işçilerden siyasilere kadar hemen her kesimden tutuklu sanıkların duruşma salonuna getirilmemesi eleştirildi. Bu isimlerden biri olan, faciayı başından beri takip eden CHP Milletvekili Özgür Özel, Soma'da yargılanması gerekenlerin sadece bir bölümünün yargılanacağını söyledi.
Pazartesi günü duruşma öncesi davaya müdahil olmak için dilekçe de vereceğini söyleyen Özel, "Soma’da yaşanan elim olayın devamında meydana gelen gelişmeleri gerek madenciler, gerekse şehit aileleri, yetkililer, medya mensupları ve Somalılar başta olmak üzere toplumun her kesimi ile görüşerek yakından takip ettiğim için iş bu davaya müdahil olma talebinde bulunma zarureti vicdanımın tarafıma yüklediği bir sorumluluktur" dedi. Özel şunları söyledi:
MADENLERİ DEVREDENLER YARGILANMALI
“Bu yarım yargılamadan dolayı, tamam olarak adaletin tecelli etmesi beklenemez. Soma'da şirket yetkilileri elbette kendi sorumlulukları oranında adalete hesap verecekler ama madende yaşanan cinayette bu kişiler sadece taşeron. Esas sorumlular, cinayetin esas failleri, madenleri anayasal hükümlülüklerini terk ederek özel şirketlere, taşeronlara verenlerdir. Devrin tüm maden ruhsatlarının altında imzası olan dönemin Başbakanı, madenlerden sorumlu Enerji Bakanı ve madenlerin güvenliğinden sorumlu Çalışma Bakanı yargılanmadan Soma'da davası bitmez, Soma'ya da adalet gelmez."
MÜFETTİŞLERE SORUŞTURMA İSTEDİK
Davayı yakından izleyenlerden Manisa Barosu eski Başkanı ve MHP Manisa Milletvekili Adayı Zeynel Balkız da, yargılamada ilk olarak 235 sayfalık iddianamenin okunacağını, ardından mevcut bulunan sanıkların ifadelerinin alınmasına geçileceğini anlattı. Mahkemenin açıklığına şeffaflığına güvendiklerini de ifade eden Balkız, “Müfettişlerle ilgili başvurularımız oldu. Her iki bakanlıktan, müfettişler, Maden İşleri Genel Müdürü, TKİ İşletme Müdürü için soruşturma izni verilmesi talebimiz bakanlıkta. Şimde bu bakanlıklardan cevap bekliyoruz. Bizim görüşümüz şu; Bu taleplerimiz yerine gelirse kamu görevlilerine soruşturma izni verilirse, adil yargılama yapılmış sayacağız. Aksi halde adil yargılama yapılmayıp davanın üstü örtülmeye çalışılıyor diyeceğiz. 301 kişinin ölümüyle ilgili kaza oldu, faturası 45 kişiye kesildi. Bunlardan da 8 kişiye kesildi, onların tutukluluğu devam ediyor. Kamuoyu bununla tatmin olmaz" dedi.
KAMU GÖREVLİLERİ DE SORUMLU
Avukat Hakan Kahraman, “Yargılamada sorumluların cezalandırmasını istiyoruz. Kamu görevlilerinin yargılanması lazım. Sadece şirketin sorumlularına dava açıldı. Cumhuriyet tarihinin en yüksek müdahillik başvurularını bekliyoruz. Onların acıları dinmedi. Acıları devam ediyor. Yargılama sırasında herkes dinlenecek, ama savcılık aşamasında alınan rapor gayet net. Kamu görevlileri de sorumlu" dedi.
Avukat Zeynep Sedef Özdoğan, “Bu davada 301 kişinin ölümüne neden olunması sözkonusu. Bu tabloya göre sanıkların duruşmaya getirilmemesi kötü bir şey. Bunlar hepsi sanıkları korumaya yönelik. Kanunlar neyse, hukuk neyse onların uygulanmasını istiyoruz. Ancak tutukluların duruşmaya getirilmemesi gibi uygulamalar, hukukun uygulanmayacağını gösteriyor, peşinen bir keyfilikle karşı karşıyayız" dedi. Aynı zamanda CHP Zonguldak Milletvekili adayı da olan Avukat Ünal Demirtaş, “Soma'daki dava, Türkiye'nin en önemli davalarından birisi. Savcılık iddianameyi titiz bir şekilde hazırlamış. Adil ve tarafsız bir yargılama yapılması umuduyla davaya başlıyoruz. Ailelerin talebi bu konuda kazaya sebebiyet veren kişilerin adil bir şekilde yargılanarak hak ettiği cezayı alması. Uzun bir yargı sürecinin başındayız. Davayı sonuna kadar takip edeciğiz" dedi.
Dava başladığı anlarda hata yapıldığını söyleyen DİSK Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, “Tutuklu bulunan sanıkların mahkemeye çağırılmaması kötü. Bu kanuna aykırı. 5 yıldan fazla ceza istenenlerin bizzat mahkemede bulunmaları lazım. Bu hukuki bir hata. Mahkemeye getirilmemeleri, davayı geciktiren bir husus olacak. Online sistemde kopmalar olabilir. Mahkemenin ruhuna uygun bir yargılama olmuyor. Bunlar adaleti geciktirici etkenler. Sanal bir mahkeme kurulmuş oluyor. Sanıkların, şikayetçilerin katılmadığı bir mahkeme olacak" dedi. Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Recep Satır ise, “Adalete ve savcılara güveniyoruz. Adaletin yerini bulacağına inanıyoruz. Yargılamaların adil olacağına inanıyorum" dedi
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz