Soma'da Ak Parti'nin Birinci Çıkması Şaşırttı

Serkan ÖZDEMİR/SOMA Maden faciasıyla sarsılan Soma'da Ak Parti'nin birinci çıkması sosyal medyada en çok tartışılan konulardan biri oldu. Somalılar ise

Serkan ÖZDEMİR/SOMA Maden faciasıyla sarsılan Soma'da Ak Parti'nin birinci çıkması sosyal medyada en çok tartışılan konulardan biri oldu. Somalılar ise bu konunun faciayla bağ kurulup tartışılmasının doğru olmadığını, ilçe merkezi ile kırsal kesim arasında farklar bulunduğunu hatırlattı.
Büfe işletmecisi 53 yaşındaki Engin Sezgin, Soma'nın çok kozmopolitlik bir yer olduğunu belirterek, "Türkiye'nin dört bir yanından Soma'da vatandaş var. Gerçek Somalı sayısı 10 bin kişi kadar anca vardır. Soma, çok göç almış bir memleket. Soma'daki oy değişkenliğinin asıl sebebi de bence bu. Maden sektöründe çalışan Zonguldak, Kütahya ve Ordu'dan çalışmaya gelenler Soma'daki siyasi gelişmeyi ve işleyişi çok farklı etkiliyor" dedi.
13 Mayıs 2014 tarihindeki maden faicasının ardından ilçe ekonomisinin ciddi bir çöküş yaşadığını belirten Sezgin, "Soma'daki durum Türkiye'nin durumundan daha vahim. Bu nedenle işyerimi devren satılığa çıkarttım" diye konuştu.
"AK PARTİ'YE GİDEN OYLAR KENAR MAHALLERDEN"
Emekli sağlıkçı 49 yaşındaki Abdullah Bilgiçer de Ak Parti'ye giden oyların daha çok Soma'nın kenar mahallelerinden olduğunu öne sürüp, "İlçe merkezinde tabloyu görmeyen, duymayan bu kardeşlerimizin verdiği oylar Ak Parti'yi birinci yaptı" diye konuştu.
"SOMA HALKININ AK PARTİYE DERS VERECEĞİNİ DÜŞYÜNÜYORDUM"
Emekli muhasebeci 54 yaşındaki İsmet Pak, "Soma'daki faciada 301 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti. Bu seçimlerde Soma halkının Ak Parti'ye ders vereceğini umuyordum. Maden faciası sonrası işsiz kalan, işsizlik maaşı ile geçinmek zorunda bırakılan insanların olduğu bir ilçede sandıktan çıkan oy bu olmamalıydı. Kapatılan madenlerin halen açılmaması, Soma esnafının işsiz madencilerden birçok alacağı olmasına rağmen ilçede bu kadar AK Parti'ye oy çıkması şaşırtıcı" diye konuştu.
"ŞAŞILACAK BİR ŞEY"
Soma Termik Santrali'nden emekli olan işçi 60 yaşındaki Ruhi Karahan da ilçedeki sandıktan çıkan oy oranlarının vatandaşın hükümetten memmun olduğunun göstergesi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Maden facisasında ölenlen öldükleriyle kaldı. Geride, kalanlar için üzülüyorum. Binlerce madenci işten çıkartıldığı halde Soma'da AK partinin birinci gelmesi şaşılacak bir şey. Hakkeden hak ettiğini bulur."
"İŞLERİNİN BOZULMASINDAN KORKUP OY VERDİLER"
Aşçı 56 yaşındaki Mustafa Özkan da 7 Haziran genel seçimlerinde Ak Parti'nin Soma'da birinci parti çıkmasının nedinin işverenlerin maden işçilerine baskı yapılmasından kaynaklandığını söyledi. Özkan, "Soma'da büyük bir kesimin gelir kaynağı maden ocaklarına bağlı. İşlerinin bozulacağını düşünen esnaf korkusundan oy vermiştir. AK Partinin arkasında duracağını sanmışlardır. Madencilerde işsiz kalmaktan tedirgin olup, oyunu AK Parti'ye verenlerde var" dedi.
Emekli işçi 50 yaşındaki Nazmi Karadağ da "İlçede AK Parti birinci oldu. Ama bu böyle yürümez. Yürüse de hayır çıkmaz bu işten" dedi.
Evhanımı 36 yaşındaki Nazmiye Azim de Somalıların işsiz kalmamak için paraları alıp sustuğunu ve oyunu Ak Parti'ye attığını söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: