Soma'da maden faciası: 282 işçi yaşamını yitirdi

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ölü sayısının 282'e çıktığını bildirdi.

Manisa Soma'da dün Soma Holding'e ait olan bir madende gerçekleşen trafo yangınından dolayı 282 işçi hayatını kaybetti. Olay tüm Türkiye'yi üzüntüye boğarken 3 günlük milli yas ilan edildi.

Siyasi liderler yurt içi ve yurt dışı programlarını iptal etti. Facianın yaşandığı Soma'ya giden Başbakan Erdoğan incelemelerde bulundu ve "Göçük altında tahmini 120 işçi var" ifadelerini kullandı.

'282 İŞÇİMİZİ HAKKA UĞURLADIK'

Özel sektöre ait bir maden işletmesinde çıkan yangın nedeniyle ilk belirlemelere göre 82 işçimizi hakka uğurladık.

Yine ilk belirlemelere göre 80 işçimizi de yaralı olarak kurtardık. Bunların şu an itibariyle 19’u taburcu edildi fakat bu taburcu edilme süreci hızla devam ediyor.

'77 MİLYON ÇOK BÜYÜK BİR ACI YAŞIYORUZ'

Ağır yaralı olarak herhangi bir yaralımız kalmadı. Milletimizin başı sağ olsun. milletçe 77 milyon çok büyük bir acı yaşıyoruz. Tahammülü son derece meşakkatli bir süreçten geçiyoruz.

Erdoğan, beraberindekilerle Soma'da Manisa Valiliği tarafından oluşturulan kriz merkezine geçerek olayla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yılmaz'dan brifing aldı.

Daha sonra Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu alanda bulunan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) ait mobil tırı ziyaret eden Başbakan Erdoğan, burada AFAD Başkanı Fuat Oktay'dan bilgi aldı.

Bu esnada tırda bulunan televizyon ekranlarında yangının ardından ölenlerin sayısının 205 olarak duyurulduğunu gören Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a olayla ilgili güncel rakamların gecikmeksizin kamuoyu ile paylaşılması talimatı verdi.

Daha sonra, AFAD'a ait tırdan ayrılıp maden ocağına doğru yürüyen Erdoğan ile görüşen bir kadın çalışmaların hızlandırılmasını istedi. Başbakan Erdoğan, madenci yakınını teselli ederek, gerekli çalışmaların yapıldığını bildirdi.

MEDYA VE SİYASİLERE TEŞEKKÜR

Kaza anından bu yana son derece sorunlu yayın gerçekleştiren kamuoyunun hızlı ama doğru bilgilendirilmesini sağlayan bunu da zor şartlar altında gerçekleştiren medya mensubu arkadaşlarımıza kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu büyük acı karşısında sağ duyulu ve serin kanlı yaklaşım sergileyen siyasetçilerimize şükranlarımı sunuyorum.

Dün kaza anından itibaren, kendi hayatlarını riske atarak arama kurtarma çalışmalarına katılan sağlık ve güvenlik hizmeti veren arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.

Metanetini muhafaza eden, ülkenin her köşesinde dualar eden milletime de özellikle teşekkür ediyorum.

"Yalvarırım eşimi kurtarın"

Çıkışta 9 ay önce evlendiği Mustafa Korkmaz'ın madende mahsur kalanlar arasında bulunduğunu belirten Sema Korkmaz ise Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın eline sarılarak, "Eşim içeride lütfen kurtarın, yalvarıyorum" diyerek yardım istedi.

Korkmaz'ı teselli etmeye çalışan Arınç'ın gözleri doldu.

"238 işçimizi kaybettik"

Başbakan Erdoğan, daha sonra yaptığı basın toplantısında "İlk belirlemelere göre 238 işçimizi Hak'ka uğurladık. 80 yaralımız var." şeklinde konuştu.

Artık yardım değil tabut isteniyor

Soma Türkiye’nin en büyük maden facialarından birine şahit oluyor. Bölgeye kamyonlarla tabut sevkediliyor

ULUSAL YAS

Başbakanlık 3 günlük ulusal yas ilan edildiğini duyurdu.

Bugün tüm yurtta ve dış temsilciliklerimizde bayraklar yarıya indirilecek. Ulusal yas nedeniyle resmi tören dışındaki 19 Mayıs kutlamaları da iptal edildi...

Meclis bu hafta çalışmayacak

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, yaptığı açıklamada, Eynez Karanlıkdere mevkisinde bulunan kömür işletmesinde "trafo patlaması neticesinde yangın çıktığı ve neticesinde ölüm olayı olduğu"nun bildirilmesi üzerine konuyla ilgili ilk inceleme için olay yerine Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na bağlı Soma'daki nöbetçi cumhuriyet savcısının yönlendirildiğini bildirdi.

Gerekli inceleme, delil tespiti yapılarak tutanakların tanzim edildiğini, lehe ve aleyhe olan delillerin toplanılarak soruşturmanın ivedi bir şekilde tamamlanması için işlemlerin başlatıldığını bildiren Şahiner, "Soma Cumhuriyet Savcısı talimatı ile bilirkişi heyeti oluşturuldu; bilirkişi heyeti marifeti ile gerekli delil tespiti çalışmalarının yapılması noktasında tüm önlemler savcılarımız tarafından alındı" bilgisini paylaştı.

Şahiner, olayın fail veya faillerinin kusur durumunun tespiti noktasında soruşturmayı yürüten SomaCumhuriyet Savcısı Ömer Türken tarafından çalışmaların süratli şekilde devam ettirildiğini ifade ederek, basın açıklamalarının Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nca aşama aşama teyit edilerek en doğru bilgilerle medya kuruluşlarına duyurulacağını ifade etti.

Boş tabutlar kamyonlarla soğuk hava deposuna taşındı.

Ölü ve yaralı sayısına ilişkin açıklamaların geç yapılmasına ilişkin eleştirilere de yanıt veren Yıldız, gelen bilgilerin teyit edilmeden paylaşılmadığını kaydetti. Yıldız, ilerleyen saatlerde gelişmelere ilişkin yine açıklama yapılacağını söyledi.

Ölümlerin karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

MADEN OCAĞINDAN İŞÇİLER BÖYLE ÇIKARILDI...

İŞÇİLERİN CENAZELERİ KAVUN SAKLAMA DEPOSUNA KONDU

Manisa Soma İlçesi'ndeki kömür ocağında meydana gelen patlamada ölenlerin cenazeleri, Kırkağaç İlçesi'ndeki Zafer Kalkınma Ajansı ile kaymakamlığın işbirliğiyle yaptırılan bölgenin en büyük kavun saklama soğuk hava deposuna konulmaya başlandı. Soğuk hava deposuna, ayrıca iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi.

Cenaze taşıyan onlarca ambulansın giriş çıkış yaptığı soğuk hava deposunda başta İzmir ve Manisa olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok sayıda savcının da kimlik tespiti, inceleme yaptığı bildirildi. Olay sırasında ocakta olan yakınları ölen aileler de soğuk hava deposuna gelmeye başladı.

KURTARILANLAR SEVİNÇLE KARŞILANDI

Madenden çıkan her işçi, yakınları tarafından alkışlarla karşılandı. İşçilerin bir bölümünün yürüyerek çıktığı, sedyeyle çıkarılan bazı işçilerin ise hayati tehlikesinin bulunmadığı gözlendi. Çıkarılan işçiler, maden önünde bekletilen ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

BABASINI GÖRÜNCE GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Bu sırada çok sayıda işçi ailesinin madenin önüne yığılması nedeniyle güvenlik görevlileri kalabalığı dağıtmaya çalıştı. Çok sayıda işçi yakınının madene ulaşmak üzere yola çıkması nedeniyle ilçe merkezi ile maden arasındaki 30 kilometrelik yolda konvoy oluştu.

Maden önünde bekleyen bazı işçi yakınlarının dua ettiği bazılarının da fenalaştığı gözlendi.

BAKANLIK: TESİSTE TEFTİŞ YAPILMIŞTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Manisa’nın Soma ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağında trafo patlamasıyla ilgili açıklama yapıldı.

“Manisa’nın Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. iş yerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez ve son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014 tarihinde de iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığı ve mevzuat aykırı bir durum görülmediği, ayrıca iş yerinde 25 Temmuz 2013 tarihinden itibaren 9 iş güvenliği uzmanı, 3 iş yeri hekiminin çalıştığı tespit edilmiştir. Olayın ilk başından itibaren müfettişlerimiz olay yerindedir. Bakan Yardımcımız ve Teftiş Kurulu Başkanımızda olay yerine hareket etmiştir. Maden ocağında mahsur kalan işçi kardeşlerimizin sağlıklı bir şekilde kurtulmalarını temenni ediyoruz” denildi.

Soma Kömür İşletmeleri'nden ilk resmi açıklama

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Soma Eynez mevkiinde bulunan kömür madeninde meydana gelen faciayla ilgili olarak şirketten açıklama yapıldı.

Yazılı açıklamada, dün saat 15.00 sıralarında yaşanan elim yangınla ilgili kurtarma ekiplerinin yaptığı çalışmaların devam ettiği belirtilerek, madende kalan çalışanların tahliyesi ve kurtarılması için ilk andan itibaren şirketin yanı sıra Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere devletin tüm kurumları; Türk Kızılayı, AFAD, TTK ve TKİ'nin yangınla ilgili bütün birimlerini harekete geçirdiği vurgulandı.

"450'YE YAKIN ÇALIŞAN KURTARILDI"

Açıklamada, "Yangın gerçekleştiği andan

itibaren, ocaktaki söndürme çalışmalarına eşzamanlı olarak içerideki karbondioksit, karbonmonoksit gazının tahliye edilmesine ve temiz hava verilme çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışma hâlâ devam etmektedir. Bugün itibariyle 238 çalışanımızı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ani kurtarma müdahalesi sayesinde 450'ye yakın çalışanımız kurtarılmış, içlerinden 80 çalışanımızın tedavileri Soma, Manisa, İzmir ve Balıkesir'deki hastanelerde sürmektedir" denildi.

YÜREĞİMİZDE AÇTIĞI DELİK O KADAR BÜYÜK Kİ

"YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ BELLİ DEĞİL"

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., maden ocağındaki yangınla ilgili olarak da ilk kez ayrıntılı bilgi verdi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Yangının nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar devam etmektedir. Bu araştırmalar sonuçlandığında detaylarla ilgili sağlıklı bilgiler kamuoyu ile en kısa sürede paylaşılacaktır. Madende çıkan yangının sebebi henüz tespit edilememiştir. Yangın tamamen kontrol altına alındıktan sonra sebebiyle ilgili açıklama yapılabilecektir. Maden ocağında öncelikle bilinmeyen bir nedenden dolayı yangın ortaya çıkmıştır. Ardından hızla artan karbonmonoksit gazı ne yazık ki kayıpların yaşanmasına sebep olmuştur.

Yangının gerçekleştiği andan itibaren dile getirilen asılsız iddialar hakkında açıklama yapılması ihtiyacı doğmuştur. Yangının sebebi henüz belirlenememişken; spekülatif olarak yangına sebebiyet verdiği iddia edilen trafoyla birlikte, tüm malzeme ve ekipmanlar teknik olarak en üst düzeydedir."

'ÖRNEK OLARAK ÖĞRENCİLERE GEZDİRİLİYORDU'

"KÜÇÜK YAŞTA ÇALIŞAN YOK"

Açıklamada, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. bünyesinde çalışan tüm işçilerin sigortalı olduğu vurgulanarak, "Hiçbir şekilde kayıtdışı veya yasada öngörülen yaş sınırının altında çalışanımız bulunmadığını, tüm çalışanlarımızın bordromuzda ve gerçek ücretleriyle istihdam edildiğini, tamamının sendikalı olduğunu devam eden iddialara karşın altını çizerek belirtmek isteriz. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'de taşeron çalışma sistemi uygulanmamaktadır" ifadesine yer verildi.
Maden ocağının her 6 ayda bir düzenli olarak devletin ilgili kurum ve kuruluşları tarafından denetlendiği belirtilen açıklamada, son denetimin Mart ayında gerçekleştiği, usule aykırı bir durum tespit edilmediği dile getirildi. Madenin geçmiş dönemlere ait herhangi bir kapatma cezası almadığı, ciddi bir kaza da yaşanmadığı ifade edildi.

"HER BİR KAYIPLA AİLEMİZDEN BİR CAN KOPMUŞTUR"

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Soma Kömür İşletmeleri, 30 yıldır işçi sağlığı ve iş güvenliği yönüyle de örnek bir şirket olarak faaliyetlerini yürütmektedir. Bu bağlamda, tüm çalışanların periyodik kontrolleri aksatılmadan sürdürülmekte, iş güvenliği ve sağlığı, branş eğitimlerine de büyük önem verilmektedir. Türkiye'nin dört bir yanında toplam 7 bin 500 kişiye istihdam sağlayan Soma Kömür İşletmeleri olarak yaşadığımız bu elim yangın sonucu üzüntülerimizi bir kez daha dile getirmek isteriz. Çalışanlarımızdan her biri ailemizin bir parçasıdır. Her bir kayıpla ailemizden bir can kopmuştur. Bir kez daha vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı, sabır, yaralılarımıza acil şifalar dilerken çalışanlarımızın ve ailelerinin, maddi ve manevi yanında olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz. Milletimizin başı sağ olsun."

OLAYA TEPKİLER

FEYZİOĞLU: BEKLEYİŞ İNFİALE DÖNÜŞMESİN

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Manisa'nın Soma ilçesindeki madende bugün öğleden sonra trafo patlamasının ardından çıkan yangınla başlayan facianın yaşandığı bölgeye gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Maden kazalarında temel sorunun taşeronlaşma ve tedbirsizlik olduğunu ifade eden Feyzioğlu şunları söyledi:

İŞTE METİN FEYZİOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI...

"Acımız büyük. Kötüsüne hazır olmamız lazım. Temel sorun bu işin taşeronlaştırılması. Manisa Belediye Başkanı bir sayı açıkladı. Bu sayının kriz merkezinden açıklanması daha doğru olur. Şu an Soma'da çok büyük bir bekleyiş var. Bu bekleyişin bir infiale dönüşmesi, yaşama umudu olan 1 kişi bile varsa, onun yaşama şansını elinden alır. Madenleri devlet işletirken güvenlik tedbirlerinin çok daha fazla olduğu ama özelleştirildikten sonra kontrolün yapılmadığı, kontrol yapılmadığı için de, tedbirlerin gereği gibi alınmadığı ve kazanın adına kaza denirse buna bağlı olarak gerçekleştiği."

Metin Feyzioğlu, TBMM'ye bir süre önce Soma'daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarına ilişkin CHP'nin verdiği araştırma önergesinin reddedilmesiyle ilgili olarak da, "O araştırma önergesi kabul edilseydi, gereğini TBMM yerine getirmeye başlasaydı, bu canlar ölmeyebilirdi" dedi.

KAR AMACI GÜDÜLÜRKEN GEREKLİ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINMIYOR

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Soma'ya üzücü bir olay sonrası geldik. İşçi arkadaşlarımla ve sendikacı arkadaşlarla görüştük. Maalesef Türkiye'de taşeronlaşma sonucu alınan güvenlik önlemlerinde çok fazla azalma var. Buradaki madende de taşerondan taşerona olacak şekilde bir çalışma var. Maalesef kar amacı güdülürken gerekli derece güvenlik önlemi alınmıyor. Ölen işçilere Allah'tan rahmet ailelerine sabır, yaralı arkadaşlarımıza da şifa diliyorum. Fakat burada ağır bir tablo olduğunu ve olacağını da aldığım bilgilere göre hissediyorum" dedi.

AKÇUL: ‘DURUM İÇ AÇICI DEĞİL’

Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul kazayla ilgili şunları söyledi:
“Bilinen ölü sayısı 5 şu ana kadar. Yer altında yüzün üzerinde arkadaşımız var. Vardiya değişimi sırasında oluyor olay. Elektrik trafosu patlaması, bu yangına sebep olmuştur. Göçük vardır. Durum iç açıcı değil.
Bütün tedbirler alınmış durumda. Ambulanslar oraya yığılmış durumda. Yerin altı tabi göremiyorsunuz, sonucunu hakikaten merak ediyoruz.

Şu anda yer üstünden olduğu kısım, 200 metrenin altında ama iki kilometre falan yol yürüyüp öyle yürüyorlar. 1-2 kilometre arasındaki arkadaşlar yer altındalar. Haberalınamayan arkadaşlarımızda onlar.

​Ülkemiz dünya birincisi bu konuda. Her ne kadar da bunları dillendirsek de alınan tedbirler buna yetmiyor. Bir trafo nelere mal oluyor. Özellikle bu firma bu konuda çok duyarlı bir firmaydı. Ben de çok üzgünüm bu manada. Kesin bilgilere sahip olmadığımız için bir şey diyemiyorum.”

ÜNAL: TALİHSİZ BİR KAZA OLMUŞ

Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Vedat Ünal olayla ilgili şunları söyledi:
“Böyle bir talihsiz kaza olmuş. Nasıl yaşandı, trafo nasıl patladı, uzmanlar gelecek tespitlerini yapacak. Müfettişlerin tutanağından sonra ortaya çıkacak. Bir trafo patladı. Tam vardiya dönüşündeyken, henüz net rakamı tespit edemedik. Ne kadar ölü var, yaralı olanları hastaneye götürüyorlar.”

73 YILDA 3 BİNDEN FAZLA MADENCİ ÖLDÜ

Türkiye'de, 1941 yılından bu yana maden ocağı kazalarında 3 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. En fazla kayıp verilen kaza, 1992'de 263 kişinin öldüğü Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki grizu faciası oldu.

1941'den bugüne kadar Türkiye'nin birçok bölgesinde yer alan kömür ve diğer maden ocaklarında yaşanan, pek çoğu grizu patlaması, göçük ve yangından kaynaklı olmak üzere iş kazalarında 3 binden fazla işçi hayatını kaybetti. Bu kazalarda 100 bini aşkın kişi ise yaralandı. Ülkede en büyük maden faciası, 1992'de Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde yer alan Türkiye Taş Kömürü İşletmesine bağlı kömür ocağında meydana geldi. Buradaki grizu patlamasında 263 işçi hayatını kaybetmişti. Türkiye İstatistik Kurumunca geçen mart ayında yayınlanan ve iş kazalarının sektörel dağılımının yer aldığı rapora göre, Türkiye'de iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör, "maden ve taş ocakçılığı" olarak belirlendi. Geçen yıl iş kazalarının yüzde 10,4'ünün madencilik ve taş ocağı sektöründe görüldüğü tespit edildi. Elektrik, gaz, buhar, su ve kanalizasyon sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 5,2; inşaat sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı ise yüzde 4,3 olarak gerçekleşti.

Türkiye'de şimdiye kadar yaşanan bazı maden ocağı kazaları şöyle:

7 Mart 1983: Armutçuk'ta grizu patlaması (103 ölü).
10 Nisan 1983: Kozlu'da grizu patlaması (10 ölü).
31 Ocak 1987: Kozlu'da göçük (8 ölü).
31 Ocak 1990: Bartın'ın Amasra ilçesinde grizu patlaması (5 ölü).
7 Şubat 1990: Amasya Yeni Çeltik'te grizu patlaması (68 ölü).
3 Mart 1992: Kozlu'da grizu patlaması (263 ölü).
26 Mart 1995: Yozgat'ın Sorgun ilçesinde grizu patlaması (37 ölü).
22 Kasım 2003: Karaman'ın Ermenek ilçesinde grizu patlaması (10 ölü).
8 Eylül 2004: Kastamonu'nun Küre ilçesinde yangın (19 ölü).
2 Haziran 2006: Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde grizu patlaması (17 ölü).
10 Aralık 2009: Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde grizu patlaması (19 ölü).
17 Mayıs 2010: Zonguldak'ta grizu patlaması (30 ölü).
8 Ocak 2013: Kozlu'da grizu patlaması (8 ölü).

Soma'da yaşanan facia metroda böyle protesto edildi

ŞİŞLİ'DE İNSAN MANZARALARI

TAKSİM MEYDANI'NDA PROTESTO

AJANSLAR

Anahtar Kelimeler: