Somalili Bakan: Fatih’in Torunları Somali’yi Kurtardı

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED)’nun İzmir'de onuruna verdiği yemekte konuşan Somali Kalkınma ve Kamu Hizmetleri...

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED)’nun İzmir'de onuruna verdiği yemekte konuşan Somali Kalkınma ve Kamu Hizmetleri Bakanı Marian Kasım Ahmed hanımefendi, “Fatih’in torunları Somali’ye geldi ve kurtardı.” dedi. ESAFED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz da yaptığı açıklamada, federasyonları tarafından işletilecek olan Somali’nin ilk eğitim hastanesi Deva International Research And Training Hospital'ın, mart ayında hizmete açılacağını belirtti.

Somali’de Türkler tarafından başlatılan bu hareketin aslında iki üç senelik değil, 15. yüzyıla uzanan, Osmanlı İmparatorluğu ile Somali arasındaki ilişkilerden başladığını anlatan Bakan Ahmed, kendisinin 2002 yılında Londra’da yaşarken Fatih Sultan Mehmet’le ilgili bir film seyrettiğini, oğlu 6 yaşındayken ona verdiğini, daha sonra bütün çocuklara dağıttığını anlattı. O zamandan beri Fatih Sultan Mehmet’i ve Türkleri tanımaya başladığını ifade eden Ahmed, Fatih'in İslamiyet'in sınırlarının genişlemesinde büyük emeği olduğu bilgisini edindiğini dile getirdi. “İstanbul’u fetheden komutan ne güzel komutandır, İstanbul’u fetheden asker ne güzel askerdir.” hadisinin hatırlatan Marian Kasım Ahmed, “Türkiye’de yaşayan insanları, Fatih Sultan Mehmet’in çocukları, torunları gibi görüyorum. O zamanki hayal gerçek oldu ve Fatih’in torunları Somali’ye geldi, kurtardı.” şeklinde konuştu. Oldukça hislenen ve gözyaşlarını tutamayan Bakan Ahmed, “Göreve geldiğim günden beri Somali’deki okulları, hastaneleri gezdim. Yapılanlar karşısında hepinize çok müteşekkirim ve hepinize teşekkür ederim. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, en zor zamanlarımızda ziyaret edip durumumuzu gördükten ve yardım etmeye başladıktan sonra diğer devletler de yardıma başladı. Bağışlarınız çok hayat kurtardı ve kurtarmaya devam edecek.“ ifadelerini kullandı. ESAFED’in onursal üyesi olan Ahmed, çalışmalarına gönüllü olarak destek vereceğini ifade etti. Marian Kasım Ahmed, Türkiye'deki Sağlık, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, Aile ve Sosyal Politikalar ile Çalışma bakanlıklarını uhdesinde toplayan Kalkınma ve Kamu Hizmetleri Bakanı olarak görev yapıyor.

Reklam
Reklam

ESAFED Başkanı Sarsılmaz ise çalışmalarının gönülülülük esasına dayalı olduğunu hatırlatarak, çatıları altında 18 derneğin Çanakkale ve Antalya’ya kadar biraraya geldiğini anlattı. Yaklaşık 10 gün içinde konfederasyona geçiş olacağını duyuran Prof. Dr. Sarsılmaz, TUSKON gibi bir federasyonla nerede ihtiyaç varsa oraya daha güçlü bir şekilde gidileceği mesajını verdi. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Sağlık Bakanlığı’nın destekleri için teşekkür eden Sarsılmaz, Somali’ye giden gönüllü doktor ve hemşirelerin da hastalıklara çare olduğunu belirtti. Mustafa Sarsılmaz, “Taşıma suyuyla değirmen dönmez. Evvela ekip halinde Somalili doktorları Türkiye’ye getirdik, Atatürk Eğitim ve Araştırma ve Özel Şifa hastanelerinde hem pratik hem teorik yetişmelerine yardımcı olduk. Başka bir grupla da ikinci seferi yaptık.“ ifadelerini kullandı.

2013 Mart ayında Somali’nin başşehri Mogadişu’da Deva Hastanesi'nin açılacağı bilgisini veren Prof. Dr. Sarsılmaz, sözkonusu eğitim ve araştırma hastanesinde İzmir'de eğitim alan Somalili hekimlere ve hemşirelere pratik destek verileceğini dile getirdi. Sarsılmaz’ın verdiği bilgiye göre 70 yataklı ve iki ameliyathaneli planlanan hastanenin teknik donanımı tamamlanmış bulunuyor. İnşaatının altyapı çalışmaları 6 aydan beri devam eden hastanenin montajına bu ay başlanıyor. Hafif çelik konstrüksiyon olarak 3 bin metrekare kapalı alana sahip olacak hastane, yoğun bakımlar dahil 70 yataklı olarak planlandı. Bir ay içinde montajının bitmesi beklenen bina, şubatta tamamlanmış olacak ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın katılımıyla martta açılacak. Bu projenin en önemli tarafının uzman tabip yetiştirilmesi olacağını ifade eden ESAFED Başkanı Mustafa Sarsılmaz, Türkiye’nin yurtdışı sağlık yardımları açısından bu yönüyle bir ilk olacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Somali’de tıpta uzmanlık eğitimi verilebilmesi için mevzuat ve buna bağlı eğitim müfredatı bulunmuyor. ESAFED, Somali hükümetiyla ortak çalışarak “Tıpta Uzmanlık Mevzuatı” ve “Tıpta Uzmanlık Eğitimi Müfredatı” hazırlandı. Bakan Marian Kasim Ahmed'e takdim edilen çalışma, mart ayında yürürlüğe girecek. ESAFED merkez ofisinde kendisine takdim edilen çalışmadan çok memnun kalan Somalili Bakan, federasyon yetkililerine teşekkür etti. Yemeğe Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Erdoğan, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu ve Diş Hekimliği Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç, İzmir Kuzey Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Nuri Dilek başta olmak üzere çeşitli hastanelerde görev yapan hekimler, öğretim üyeleri ve hemşireler katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz