Somalili öğrencilerden 12'si Rahime Batu Fen Lisesi’nde eğitim görecek

Kimse Yok Mu Derneği tarafından düzenlenen sınav sonucunda Türkiye'de okuma imkanı kazanan Somalili öğrencilerden 12'si...

Kimse Yok Mu Derneği tarafından düzenlenen sınav sonucunda Türkiye'de okuma imkanı kazanan Somalili öğrencilerden 12'si Malatya’ya geldi.
Açlık ve kuraklıkla boğuşan ülkelerinden binlerce kilometre katederek kente ulaşan öğrencileri, Malatyalılar bağırlarına bastı. Beşer Eğitim Kurumları tarafından tepeden tırnağa tüm ihtiyaçları karşılanan öğrenciler, kentteki ilk günlerinde Vali Ulvi Saran tarafından kabul edildi.
Vali Saran, Beşer Eğitim Kurumları’nın Somalili öğrencilere eğitim imkanı sağlayarak önemli bir sosyal sorumluluk aldığını söyledi. Somali ile Türkiye'nin birbirine yabancı olmadığını anlatan Saran, iki ülkenin kültürel ve tarihi yönden birçok ortaklığı bulunduğunu ifade etti.
Somali'de ciddi şekilde açlık yaşandığını vurgulayan Vali Ulvi Saran, yaşanan sıkıntılar karşısında dünyadaki diğer tüm insanların bu konuda sorumluluk hissetmek durumunda olduğunu dile getirdi. Yaşanan kıtlık nedeniyle Türkiye’nin üzerine düşeni yapmaya çalıştığına da değinen Saran, hükümetin ve devletin yürüttüğü çalışmalara paralel olarak sivil toplum kuruluşlarının da buna benzer sorumluluk örnekleri sergilediğinin altını çizdi.
Turgut Özal ve Rahime Batu Okulları Genel Müdürü Zeki Göçer, yürüttükleri çalışmanın Somalili fakir, muhtaç ve zeki çocukların geleceğe hazırlanması projesi olduğunu ifade etti. Türkiye’ye gelen Somalili öğrencilerinden 12'sine sahip çıktıklarını anlatan Göçer, "Amacımız onların her türlü ihtiyaçlarını 4 yıllık zaman zarfında karşılamak ve bunları güzel bir şekilde yetiştirip Türkiye'de veya dünyanın herhangi bir köşesinde Üniversite imtihanına girip bir meslek sahibi olmasını sağlamak. Müteakiben de ülkesine hizmet etmelerini sağlamak." dedi.

Reklam
Reklam

Özel Rahime Batu Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi Müdürü Ufuk Ercul, Somali’den gelen öğrencileri havaalanında karşıladıklarını anlattı. Somalili çocukların Malatya’ya gelmelerine sevindiklerini vurgulayan Ercul, şunları söyledi: “Afrika’nın bazı ülkelerinde gerçekten çok büyük bir yaşam mücadelesi veriliyor. Somali bu sıkıntının en fazla yaşandığı ülkelerin başında geliyor. Somalili öğrenciler havaalanına ayak bastıklarında bu durumu biz bizzat gözlemledik. Çocukları gördüğümüzde ayaklarında terlikler vardı, çorapları yoktu, elbiseleri kısmen vardı. Çocuklar için alışveriş yaptık. Tepeden tırnağa tüm giyecek ihtiyaçlarını sağladık.” 4 yıl boyunca eğitim, barınma, giyim ihtiyaçlarını karşılayacaklarını belirten Ercul, çocuklar için burs sağlama çalışmalarını da sürdürdüklerini bildirdi. Ercul, Kimse Yok Mu Derneği'nin de çocuklara burs sözü verdiğini aktararak, Somalili çocuklara koruyucu aile olmak isteyenlerden yardım istedi.

Öğrencilerden Beşir Muhammet Abdülkadir, Somali’de yiyecek ve su sıkıntısı yaşandığını hatırlatarak, Türkiye’den giden yardımlar için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz