Somalililerin "Türkçe" Öğrenme Heyecanı

Yaklaşık 22 yıldır süren iç savaş nedeniyle yokluk içinde yaşadıkları ülkelerinden gelip Türkiye'ye yerleşen Somalililer, Burdur'da açılan Türkçe kurslarına ilgi

Yaklaşık 22 yıldır süren iç savaş nedeniyle yokluk içinde yaşadıkları ülkelerinden gelip Türkiye'ye yerleşen Somalililer, Burdur'da açılan Türkçe kurslarına ilgi gösteriyor.

Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sabri Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Somalililerin 2010 yılında Burdur'a gelmeye başladıklarını ve o günden buyana 15 kez Türkçe kursu açtıklarını söyledi.

Bu kurslardan 12'sinin sona erdiğini, 3'ünün ise sürdüğünü anlatan Tuncer, "Bir ülkeye ilk gittiğiniz zaman, ilk istediğiniz, eksikliğini duyduğunuz şey o ülkenin dilidir. Son yıllarda Somali'den Türkiye'ye çok fazla mülteci geldi. Biz de bu kişilerin talepleri üzerine, günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri için Türkçe kursu açıyoruz. Türkçe kursları bitirenler ise okuma yazma kursuna devam ediyor" dedi.

Reklam
Reklam

Şimdiye kadar açılan kurslardan 166 kişinin mezun olduğunu, halen 50 kişinin kurslara devam ettiğini belirten Tuncer, kurslarda akıllı tahta ve gerekli donanımların kullanıldığını vurguladı.

Türkçe'nin aslında öğrenmesi zor bir dil olduğunu dile getiren Tuncer, Somalililerin söylenenlerin çoğunu anlayabildiklerini, ama Türkçe cevap vermekte zorlandıklarını belirtti.

Tuncer, Türkiye'ye gelen mültecilerin asıl hedeflerinin Avrupa ülkelerine ya da Kanada'ya gitmek olduğunu anlatarak, bu nedenle İngilizce kursu da talep edildiğini kaydetti.

-Türkçe'yi çok sevdiler-

Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde Somalililere Türkçe kursu veren emekli sınıf öğretmeni Feriha Saydam ise yaşı küçük olanların devlet okullarında temel eğitim aldıklarını, belli yaşın üzerindekileri kursa dahil edebildiklerini söyledi.

Türkçe kursuna yoğun ilgi olduğunu ifade eden Saydam, "Derste Türkçe'yi anlayabilmeleri için, önce kelimeleri algılamalarına çaba gösteriyoruz. Bunun devamında birinci kademe okuma yazma kursu, daha sonra ikinci kademe okuma yazma kursu veriyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kursta yemek tarifleri verdiğini, günlük yaşamdaki kurallardan bahsettiğini anlatan Saydam, Somalililere Türk kültürünü tanıtmaya çalıştığını kaydetti.

Kursun açıldığı okullardan Burdur İmam Hatip Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Akyel de Türk öğrencilerle Somalili öğrencilerin kaynaşmasının faydalı olduğunu söyledi. Okullarında öğrencilerin Arapça ders gördüğünü anlatan Akyel, Arapça bilen Somalili öğrencilerin bu konuda Türk öğrencilere yardımcı olabileceklerini söyledi.

Türkçe kursa katılan Somalililer'den Fadıl Ahmet, Türkiye'ye 6 ay önce geldiğini ifade ederek, "Türkçe'yi biraz öğrenebildim. Burdur'da ailemle yaşıyorum ve Türkiye'de olmaktan mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

Sabri Muhiddin ise 2 yıl önce Burdur'a geldiğini belirterek, "Türkçe kursunu çok sevdim. İleride Somali'ye değil, ABD ya da Kanada'ya gideceğim" dedi.

Bu arada Burdur Valiliği tarafından şimdiye kadar yaklaşık 550 Somalili'nin Bozkurt Mahallesi'ndeki Depremevleri ile Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan lojmanlara yerleştirildiği bildirildi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de çalışma izni bulunmayan Somalililer'e Burdur Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından kömür, gıda ve para yardımı yapıldığı belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: