Somuncu Baba Dergahı’nda vuslat anı yaşanıyor

Anadolu’nun mana erlerinden Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) ile Hulusi Efendi, bu yıl 10’uncusu düzenlenen...

Anadolu’nun mana erlerinden Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) ile Hulusi Efendi, bu yıl 10’uncusu düzenlenen kültür etkinlikleri ile anılıyor. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Osman Hulûsî Efendi dergahında tam bir vuslat anı yaşanıyor. Anadolu’nun farklı kentlerinden gelen akademisyen, eğitimci ve ilahiyatçılar Malatya’nın Darende ilçesinde bulunan Somuncu Baba Camii ve Külliyesi’nde düzenlenen sempozyumlarla ışığının feri hergün daha da artan manevi şahsiyetleri anlatıyor.
1914-1990 yılları arasında Malatya'da yaşayan Hulusi Efendi, 12. kuşaktan Somuncu Baba soyundan geliyor. Darende'ye yapılan her hizmetin öncüsü olan Hulusi Efendi, yirmiye yakın gönüllü hizmet kuruluşunun başkanlığını yapmış. Bunlar arasında çeşitli dernekler, okul aile birlikleri, civar köy ve kasabaların cami dernek başkanlıkları var. Hizmetlerin daha kapsamlı ve programlı bir şekilde yürütülmesini isteyen Hulusi Efendi, 1986'da kendi başkanlığında eğitim, sağlık, kültür hizmetleri ve sosyal hizmetler yapacak Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı'nı kurmuş. Çalışmalarında ise ecdadın vakıf anlayışını her zaman kendine örnek almış.
Etkinliklerde iki ayrı salonda iki oturum şeklinde yapılan sempozyumda 16 akademisyen Somuncu Baba ve Hulusi Efendi'yi farklı bakış açılarıyla dile getirdi.
Sempozyumda konuşan Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı, bugünü geleceğe taşımak için kültürün yaşamak zorunda olduğunu söyleyerek “Eğer bir toplum kültürünü kaybederse o topluluk ve o kültür ölü demektir.” dedi.. Yuvalı, bu yüzden Somuncu Baba ile Hulusi Efendi’nin mirasına sahip çıkılması gerektiğine vurgu yaptı.
Nijerya'nın Suriye Büyükelçisi Muhammed Yusuf Babangideo, İslam alimi İmamı Rabbani'nin Hindistan'da yaşayan torunları Muhammed Zubeyr ve Rıza Mahmud Sadık, Mısır'lı dünya Kuranı Kerim okuma birincileri Sayed Metvalli Abdelaal ve Muhammed Ahmed Amer ile Bosna Hersek'ten gelen konuklar yöresel kıyafetleri ile vatandaşların ilgi odağı oldu.
Somuncu Baba dergahının sanatçı konukları da var. Bunlardan birisi de Kenan Işık. Hulusi Efendi'nin 'Nasihat' ve Yahya Kemal'in ‘Rindlerin ölümü’ şiirlerini okuyarak mini bir dinleti sunan Kenan Işık, insanlığa sevgiyle bakışında Hulusi Efendi'yi kendisine model olarak gördüğünü belirtti. Somuncu Baba ve Hulusi Efendi'nin sevgi mesajlarının evrensel olduğunun altını çizen Işık, "Okuduğumuz Nasihat şiiri oldukça etkili, her ulustan, her milletten, herkese aynı mesajı, sevgiyi aşılayan sözlerdir." dedi.
Etkinliklerin bugünkü programında dünya birincisi hafızlar Somuncu Baba Camisi avlusunda Kuranı Kerim ziyafeti de sundu. Ayrıca sanatçılar Uğur Işılak, Mehmet Emin Ay ve Serdar Tuncer de konser verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz