Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kültür Etkinlikleri, Darende'de başladı

Malatya’nın Darende ilçesinde bu yıl 10'ncusu düzenlenen Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kültür Etkinlikleri, akademisyenlerin...

Malatya’nın Darende ilçesinde bu yıl 10'ncusu düzenlenen Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kültür Etkinlikleri, akademisyenlerin tebliğlerini sunduğu sempozyum ile başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı, bugünü geleceğe taşımak için kültürümüzün yaşamak zorunda olduğunu söyledi.
İki gün sürecek etkinlikler, Türkiye’nin değişik ülkelerindeki üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin Somuncu Baba ve Hulusi Efendi üzerine hazırladıkları araştırmalarını sunduğu sempozyumla başladı. Törenlere katılmak için Hindistan, Suriye, Nijerya, Bosna Hersek’ten gelen katılımcılar, yerel kıyafetleri ile ilgi odağı oldu.
Özel Birgül Lisesi salonunda yapılan Somuncu Baba ve Hulusi Efendi sempozyumunda Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş, Malatya Belediye Başkan Vekili Selim Pilten, Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, Hulusi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Yağcı birer selamlama konuşması yaptı. Etkinliklere katılan AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan da ilk defa geldiği Darende’den çok etkilendiğini söyleyerek, insanlara hizmet edenlerin asırlar geçse de unutulmadığını söyledi.
Abdullah Çalışkan; “Burada köklü bir medeniyetin izlerini gördüm. Geçmişten beri önemli insanlar burada yaşamış ve eserler, izler bırakmış. Bugün de önderler kişiliklerin dünyaya örnek gösterilebilecek çalışmalarla insanlığa hizmet ettiğini görmenin bahtiyarlığı içerisindeyim. Buradaki çalışmaların başarılı ve artarak devam etmesini diliyorum. Hepimiz, vatanımıza milletimize hizmet etmeni gayreti içerisindeyiz. Önümüzdeki günlerde yeni bir döneme başlayacağız, dua ve manevi desteğe ihtiyacımız olduğunu hatırlatırım” dedi.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı ise kültürün canlı gibi olduğunu, doğup, yaşayıp öldüğünü dile getirdi. Yuvalı; “Eğer bir toplum kültürünü kaybederse o topluluk ve o kültür ölü demektir, onların yeri müzelerdir, arşivlerdir. Anadolu, tarihte ölü kültürlerin mezarlığı konumundadır. Eğer bugünü geleceğe taşımak istiyorsak, kültürümüzü yaşamak zorundayız” diye konuştu. İki ayrı salonda iki oturum şeklinde yapılan sempozyumda 16 akademisyen Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’yi farklı bakış açılarıyla dile getirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz