Son 1 yılda 89 çocuk suda boğuldu

Yurt genelinde son 1 yılda 89 çocuk, suda boğularak yaşamını yitirdi. En fazla boğulma vakası, yüzmek için girilen sulama kanalı ve göletlerde yaşandı. Yurt içinden ve yurt dışından milyonlarca turisti ağırlayan Antalya, havuzda boğulma vakalarının en çok yaşandığı il oldu. Antalya’da geçen yıl 4 çocuk aileleriyle birlikte tatil için gittikleri otellerin havuzlarında boğuldu.

Okulların tatil olması ve havaların ısınmasıyla birlikte çocuklar yine su kanallarına, gölet ve havuzlara akın etmeye başladı. Türkiye’de son 1 yılda 5’i yabancı uyruklu 89 çocuk girdikleri ya da kazayla düştükleri deniz, gölet ve havuzlarda hayatını kaybetti. Geçen yıl mart-kasım aylarında, yaşları 1.5 ile 17 arasında değişen 56 çocuk suda boğularak yaşamını yitirdi.

Gazete Habertürk'ten Soner Özcan'ın haberine göre, 2017’nin ilk 5.5 ayında ise 31 çocuk suda boğuldu. Boğulma vakaları en çok sulama kanalları ve göletlerde yaşandı. 35 çocuk girdikleri su kanalı ve göletlerden bir daha çıkamadı. Son olarak önceki gün Konya’nın Bozkır İlçesi’nde evlerinin 500 metre ilerisinde, kapanan mermer ocağına ait çukurda oluşan gölete serinlemek için giren 13 yaşındaki Berna Zeybek ile aynı yaştaki kuzeni Ahmet Demir boğularak can verdi.

Reklam
Reklam

Yurt içinden ve yurt dışından milyonlarca turisti ağırlayan Antalya, havuzda boğulma vakalarının en çok yaşandığı il oldu. Antalya’da geçen yıl 4 çocuk aileleriyle birlikte tatil için gittikleri otellerin havuzlarında boğuldu.

EN RİSKLİ GRUP 1-5 YAŞ ARASI

Çocukların 5 santimetrenin üzerindeki suda bile boğulabileceğini belirten çocuk ve yaşlı güvenlik uzmanı Pekcan Birinci, boğulmada en riskli grubun 1-5 yaş olduğunu söyledi, “Çocuklar 4-5 yaşlarına kadar sudan korkmazlar. Özellikle hiçbir tehlikenin farkında olmayan 1-3 yaş arası çocuklar içgüdüsel olarak banyo küvetlerine, yüzme havuzlarına, büyük su birikintilerine atlamak isterler. Ki bu yaşta hiç yüzme kabiliyetleri yoktur. Bu açıdan bu yaş gruplarında risk daha fazladır” dedi.

‘BİR AN YALNIZ BIRAKMAYIN’

Birinci, şu uyarılarda bulundu: “Çocuğunuzu boğulma yaşanabilecek su bulanan yerlerde biran bile yalnız bırakılmayın. Çocuk sudayken telefonla oynamayın ve telefon konuşması yapmayın çünkü boğulma olayı çok kısa sürede gerçekleşir. Çocuğunuzu diğer çocuklara emanet etmeyin. Leğende boğulan çocuk vakalarıyla bile karşılaşıyoruz, su dolu kovanın yakınında bebeğinizi, çocuğunuzu bırakmayın.”

Reklam
Reklam

‘3 YAŞINDAN İTİBAREN YÜZMEYİ ÖĞRETİN’

Küçük çocuklarda boğulma vakalarının yüzde 90’ının havuzlarda meydana geldiğini anlatan Birinci, “3 yaşından itibaren çocuğunuza yüzmeyi öğretmelisiniz, ancak yüzme dersi almış olsa dahi kontrolsüz düşmeleri durumunda çocuklar 6 yaşından sonra kendilerini kurtarabilecek yetiye sahip olabilmekte. Şişme kolluk, simit gibi aparatlar, çocuk güvenliği açısından hiçbir şey ifade etmez. Bu aparatlara güvenerek çocuklar yalnız bırakılmamalıdır” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: