BURSA (İHA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, son 3 yılın en yüksek ihracat rakamlarının yakalandığı Kasım ayında Türkiye'nin ihracatının yüzde 45.3 oranında artarak 5 milyar 829 milyon dolar seviyesine çıktığını söyledi. 17 Aralık zirvesine sayılı günler kaldığına da temas eden Satıcı, Türkiye'nin birliğe üyeliğinden en karlı çıkan tarafın AB olacağını kaydetti.
Kasım ayı ihracat rakamlarını Bursa'da, Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde açıklayan TİM Başkanı Oğuz, canla başla ülkemize katma değer kazandırmak için çalışan ihracat sektörünün rekorlara alıştığını belirterek, Kasım ayındaki ihracat rakamlarına bakıldığında son 3 yıl içerisinde aylık bazda en yüksek artışının gerçekleştiğinin görüleceğine işaret etti. Kasım ayında Türkiye'nin ihracatının yüzde 45.3 oranında artarak 5 milyar 829 milyon dolar seviyesine çıktığını kaydeden Satıcı, 2004'ün ilk 11 ayı itibarıyla ise ihracatın 2003 yılının aynı dönemine nazaran yüzde 33.5 artarak 57 milyar 340 milyon dolara çıktığını bildirdi.
"KASIM AYINDA REKORLAR KIRILDI"
12 aylık ihracatın ise yüzde 34.8'lik artışla 62 milyar 269 milyon doları yakaladığını anlatan Satıcı, "Rekorların kırıldığı Kasım ayında özellikle demir ve demir dışı metaller sektöründeki yaklaşık yüzde 110, kimyevi maddelerdeki yüzde 72, makine ve aksamlarındaki yüzde 55, elektrik ve elektronik sektöründeki yüzde 48'lik artışlarla, sanayi mamulleri ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre yüze 48.2 artarak 4 milyon 918 milyon dolara çıkmıştır. Sanayide 11 aylık rakamlara baktığımızda ise ihracat yüzde 34.6 artarak 50 milyar dolar seviyesine dayanmıştır. Metal sektörümüz daha önceki aylarda olduğu gibi ihracatını artırmayı sürdürmüş, 2004 yılının tamamında ve son 10 aylık periyotta sırasıyla yüzde 71 ve yüzde 68 gibi çok ciddi bir artış serisini yakalamış bulunmaktadır" dedi.
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün dünyadaki acımasız rekabete rağmen yüzde 19'luk artışla 1 milyar 45 milyon dolarlık ihracat yaptığını anlatan Satıcı, tekstil ve ham maddeleri sektörünün ise yüzde 34'lük yükseliş ile yoluna devam etmekle birlikte, sektörde bir yavaşlama olduğunu, halıcılık sektörünün de geçen ay yakaladığı ihracat artış trendini devam ettirerek yüzde 44'lük artış kaydettiğini belirtti.
"PUTİN'İN ZİYARETİNDE BAVUL TİCARETİ GÜNDEME GETİRİLECEK"
Geçen ayların ihracat kaybı yaşayan iş kollarından deri ve deri mamulleri sektörünün, bavul ticaretinin azalmasına paralel olarak ancak yüzde 4'lük bir artış yakaladığına dikkat çeken Oğuz Satıcı, Rusya pazarından kaynaklanan olumsuzluklardan etkilenen bu sektörle ilgili problemlerin Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katıldığı Karma Ekonomik Komite toplantısında ele alındığını, ayrıca gelecek hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde masaya yatırılacağını ifade etti. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin artık standarda oturtulması gerektiğini savunan Satıcı, Rusya'nın iki ülke arasındaki ticari meselelere göstereceği olumlu yaklaşımın
gelecekte daha büyük imkanların ortaya çıkmasını sağlayacağını dile getirdi.
Doların tüm para birimleri karşısında değer kaybettiğinin altını çizen Satıcı, bunun yanında Çin'in söz verdiği halde kendi para birimi yuanı dalgalanmaya bırakmadığını, bu durumun euro cinsinden mal satan birçok ülkenin ihracatını dolar açısından suni olarak artırdığını söyledi. Türkiye'nin ihracatının ise hem dolar, hem de mal olarak elle tutulur şekilde arttığını hatırlatan Satıcı, ancak satış hacmindeki gelişmeye mukabil karlılıkta aynı şeyi söyleyemediklerini belirtti.
Doların euro karşısındaki değer kaybının dış ticaret açığını düşüreceğine inanmadığını, ihracat hacimleri artarken kar marjlarının hızla düştüğünü vurgulayan Satıcı, bu sabah yapılan yüzde 5'lik doğalgaz zammının da maliyetleri artıracağını savundu. İthalata gem vurmak için otomotiv sektörüne analitik bir çalışma yapılmadan getirilen yeni vergilerin de yerli üreticileri darbelediğini ifade eden Satıcı, hükümeti altın yumurtlayan tavuğu kesme yaklaşımından vazgeçmeye çağırdı.
Satıcı, uygulanan para ve maliye politikalarının dünyadaki olumlu gelişmelerin Türkiye'ye yansımana mani olduğunu, bu yüzden ne petrol fiyatlarının düşüşü ne de paritenin hareketinin ihracatçıya karlılık anlamında bir hareket getirmeyeceğini kaydetti.
"TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİNDEN EN KARLI ÇIKACAK TARAF AB"
Yeni bin yılın şekillendiği şu günlerde Avrupa için artık Türkiye'nin üyeliği konusunda tarihi bir karar verme zamanının geldiğine dikkat çeken Satıcı, Türkiye'nin üyeliğinden en karlı çıkan tarafın AB olacağını belirterek, "Avrupa liderlerinin bu kararı daha fazla erteleme lüksü bulunmamaktadır. 17 Aralık zirvesine sayılı günler kalmıştır. Zirvede, aklın egemen olacağına ve Türkiye ile müzakerelere 2005 yılı içerisinde başlanmasına karar verileceğine inanıyoruz. Ülkemizin ekonomik ve siyasi alanda yakaladığı istikrara büyük katkısı olacağını düşündüğümüz bu karar ile hem Türkiye'de, hem de AB üyesi ülkelerde yapılan kısır tartışmalar son bulacaktır. Artık farklılıkları değil benzerlikleri tartışmanın zamanıdır. Biz Türkiye ile AB arasında aşılmayacak engeller bulunduğuna inanmıyoruz. Karşılıklı anlayış ve iş birliğiyle desteklenen Türkiye'nin üyeliği, kendisine ve AB'ye olduğu kadar, halihazırda hayli istikrarsız olan bölgesine de son derece faydalı olacaktır. Kısacası, Türkiye'nin AB üyeliğinden en çok karlı çıkan taraf AB olacaktır" diye konuştu.
Satıcı, bir gazetecinin lamulleri sektörünün, bavul Çin'in kendi parasını revalüe etmesinin Türk konfeksiyon sektörüne faydası olup olmayacağı yönündeki soruya, "Biz dışardan gelecek etkilere değil, kendi işimize bakmalıyız. İşimiz ona kalırsa zor. İhracatın bugün yaşadığı sıkıntı, hükümetin para ve maliye politikalarıdır. Çin Amerika'ya inat ediyor. Çin'in revalüesi diğer ülkeleri olduğu gibi bizi de olumlu etkiler. Türk parası şu anda yüzde 30 değerlidir. Bizi sıkıntıya sokan da bu durumdur" cevabını verdi.