"Son 40 yılın en büyük büyüme oranı"

İSTANBUL (İHA) - Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, bugün açıklanan yüzde 9.9'luk büyümenin son 40 yılın en büyük büyüme oranı olduğunu belirterek, özel sektör ortaklı bu büyümenin çok sıhhatli bir büyüme olduğunu söyledi.

Bakan Ali Babacan, Uluslararası Finans Enstitüsü'nün bahar toplantılarına katılmak üzere gideceği İspanya'ya hareketi öncesi Atatürk Hava Limanı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Babacan, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) bugün 2004 yılının büyüme rakamlarını açıkladığını belirterek, Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) yüzde 9.9, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) ise yüzde 8.9'luk bir büyüme yakaladığını kaydetti. Bu yüzde 9.9'luk büyümenin 1966 yılından bu yana, yani son 40 yılın en büyük büyüme oranı olduğunu ifade eden Babacan, özel sektör ortaklı bir büyüme gerçekleştiğini söyledi. Kamunun harcamalar veya yatırımlar olarak katkısının son derece düştüğüne dikkat çeken Babacan, "Bu büyüme ne parasal bir gelişmeye dayanan bir büyüme, ne de bütçe açıklarına dayanan bir büyüme. Bu büyüme, çok sıhhatli bir büyüme. Kişi başına düşen Milli Gelir'in 4 bin 172 dolar olarak hesaplandığını görüyoruz. Satın alma paritesi 7 bin doların üzerinde. Cumhuriyet tarihinin en yüksek kişi başına gelir rakamlarını gerçekleştirmiş bulunuyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Özellikle ticaret sektörünün yüzde 12 ile büyük bir gelişme hızı yakaladığını kaydeden Devlet Bakanı Ali Babacan, inşaat sektörünün yüzde 4.6, tarım sektörünün ise yüzde 2'lik artış gösterdiğini belirtti. Ekside olan özel sektör bulunmadığını ifade eden Babacan, "Cari fiyatlarla özel sektör 2004 yılında 60 katrilyon 660 trilyon lira yatırım yapmış. Bu rakamın yaklaşık 41 katrilyonu makine tesisat yatırımı, 20 katrilyonu da bina inşaat yatırımı. 2004 yılı özel sektör yatırımları açısından son derece parlak bir dönem olmuştur" diye konuştu.

Bakan Babacan, bir basın mensubunun sorusu üzerine, nisan ayının sonuna kadar takvimde herhangi bir aksama olmadığını kaydetti. Babacan, özel sektörle ilgili soruya ise, "Özel sektör üzerinde herhangi bir yorumda bulunmamız doğru değil. TMSF ve BDDK ile ilgili yönleri var. Bu konular bağımsız kurum ve kurullar tarafından yürütülecek" açıklamasında bulundu.