"Son 40 yılın en büyük değişimi"

ANKARA (İHA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç, Meclis'in son iki yılda çıkardığı yasalarla son 40 yılın en büyük değişimini gerçekleştirdiği belirterek, hayata geçirilen yasalarla tarihi bir rekor kırıldığını söyledi.

Arınç, AK Parti'nin aylık dergisi 'Türkiye Bülteni'ne verdiği demeçte, Meclis'in son iki yıllık çalışmalarını değerlendirdi. AB üyesi olacak bir Türkiye'de teknolojiden yoksun bir Meclis'in düşünülemeyeceğini vurgulayan Arınç, "Çağdaş bir Türkiye'nin Meclisi de çağdaş olmalı ve en gelişmiş teknolojiyi kullanmalıdır" dedi. Milletvekillerinin, yasama ve denetim faaliyetlerine yeterince katılamamalarının başlıca nedenleri arasında yoğun ziyaretçi trafiğinin yer aldığını belirten Arınç, TBMM'ye gelen ziyaretçi sayısının günlük 4-8 bin arasında değiştiğini dile getirdi. Meclise gelen ziyaretçi sayısının, 22. dönem birinci yasama yılında bir milyon 87 bin 834, ikinci yasama yılında ise 567 bin 359 olduğunu kaydeden Arınç, ziyaretçilerin yönlendirilmesi ve ağırlanmasıyla ilgili birçok düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Meclis'in çalışmaları hakkında da bilgiler veren Arınç şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Meclisimiz son iki yılda yaptığı Anayasa değişiklikleri ve çıkardığı yasalarla son 40 yılın en büyük değişimini gerçekleştirdi. Meclisimiz, bu dönemde Türkiye'nin yıllardır birikmiş sorunlarının çözümüne dönük yasaları baş döndürücü bir hızla çıkardı. Daha özgür ve demokratik bir Türkiye ideali ile hayata geçirilen bu yasalarla tarihi bir rekor kırılmıştır. Meclisimiz, 22 dönemde, çok partili sisteme geçildiğinden bu yana en çok kanun çıkaran parlamento oldu. Son iki yasama yılında bin 181 saat 32 dakika çalışıldı. Bu çalışmalar esnasında 55 bin 686 sayfa tutanak hazırlanmıştır".

Meclis'in, AB çerçevesinde çıkardığı uyum yasalarıyla, gerek Anayasa'da gerekse kanunlarda yaptığı değişikliklerle adeta bir 'demokratik devrim' gerçekleştirdiğinin altını çizen Arınç, "Biz de parlamenter diplomasi' atağını başlattık. Meclisin attığı adımlar ve tarihi reformlarla Türkiye, uluslararası alanda itibarı sürekli yükselen bir ülke olarak dünyanın ilgi odağı haline gelmiştir" dedi. Arınç, geçen yasama yılında Meclisi 14 ülkenin cumhurbaşkanı, 15 ülkenin meclis başkanı, 12 ülkenin de başbakanının ziyaret ettiğini açıkladı. TBMM'nin 76 ülkeyle parlamentolararası dostluk grubunun olduğunu vurgulayan Arınç, "Meclis olarak, ülke yönetimine sadece yasama ve denetim faaliyetleriyle değil, aynı zamanda parlamenter diplomasiyle de katılıyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam