"Son çare savaş olabilir"

LONDRA (İHA) - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Colin Powell, The Times Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Washington'un Irak'a savaş açmak istemediğini ancak Saddam Hüseyin'in kitle imha silahları geliştirmesini durdurmak arayışında olduğunu söyledi.

"Savaş arayışında değiliz" diye konuşan Powell, "Başkan Bush savaşa karar vermiş olsaydı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde müzakerelerde bulunma yolunu seçmezdi" dedi.

"Bu çok ciddi sorunun çözümü için bir yol arıyoruz" diye konuşan Powell, son çarenin savaş olabileceğine dikkat çekerek, "Şayet savaşmanız gerekirse bunu doğru olarak ve kararlılıkla yapmalısınız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"BLAIR, TEHDİDİ ÇABUK KAVRADI" Mülakatında, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Irak konusundaki tutumuna da değinen Powell, Bush ile Blair'in birbirlerinin düşüncelerini güçlendirdiklerini belirterek, Saddam Hüseyin'den kaynaklanan tehdidi hemen anladığı ve bu konuda ABD'nin teşebbüsünü uygun bulup destek verdiği için Blair'i övdü.
ABD'nin zorba rejimleri devirmeye yönelik politikasını da savunan Powell, bu çerçevede Irak halkına çağrıda bulundu. Irak halkının liderini değiştirmesinden memnun olacaklarını söyleyen Powell, bunun için Iraklıların yaklaşımlarını değiştirmesi ve işbirliği yapması gerektiğini ifade etti.
Bağdat'ın denetlemeleri engellemesi ya da korkunç silahları imal etmeye devam etmesinin "zorunlu sonuçları" olacağına dikkat çeken Powell, "Şu ya da bu yolla mevcut sorunla ilgileneceğiz" şeklinde konuştu.