Son dakika: Petrol fiyatları nisan ayında yaklaşık yüzde 5 arttı. Bu ay fiyatlar varil başına 100 dolar seviyelerinde dalgalandı. Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin gelişmeler ve Moskova ile Avrupa arasında uygulanan karşılıklı yaptırımlar küresel petrol piyasalarında arz endişelerinin artmasına neden oldu. Ayrıca Almanya'nın Rus petrolüne ambargo uygulayabileceğine ilişkin haber akışı da fiyatlar üzerindeki oynaklığı arttırdı.
Hafta içinde 98 dolara kadar geri çekilen petrol fiyatları tüm bu gelişmelerle dün 108 dolar seviyelerine tırmandı. Yükseliş sonrası yurt içinde akaryakıt fiyatlarında zam beklentisi oluşmuştu. Ve araç sahipleri için kötü haber akaryakıt şirketlerinin tabelalarına yansıdı. Buna göre, gece yarısından geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatına 1 lira 33 kuruş zam geldi.
Zam sonrası benzinin litre fiyatı İstanbul'da 19,01 liradan 20,34 liraya, Ankara'da ve İzmir'de 19,11 liradan 20,44 liraya yükseldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunda ortalama petrol fiyatları tahmini 102,2 dolar olarak açıkladı. 2023 yılı içinse bu rakam ortalama 93,9 dolar oldu.
Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.
Öte yandan enflasyon rakamlarına göre, mart ayının zam şampiyonu motorin ile benzin oldu. Bu zam şampiyonlukları en büyük masraf kalemi akaryakıt olan ulaştırma grubunu da "Ana Harcama Grupları"nda fiyat artışında birinci sıraya yerleştirmişti.
EPDK'nın fiyatlardaki değişimi açıklayan tek sendika olan EPGİS hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından sendika, dava süreci sonlanana kadar akaryakıttaki fiyat değişimlerini vatandaşlarla paylaşmayacağını açıklamıştı.