SON DAKİKA Başbakan Açıklandı Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün Olacak?

Başbakan Binali Yıldırım Beklenen Açıklamayı Yaptı Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün Olacak ne Zaman Başlıyacak Ne Zaman Btecek Detaylar Haberimizde

Başbakan Binali Yıldırım Kurban Bayramı tatili ile ilgili açıklama yaptı

Başbakan Binali Yıldırım, merakla beklenen Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak sorusunu açıkladı.16 Eylül Cuma günü de izinli sayıldı ve Kurban Bayramı tatili 9 gün olarak belirlendi.

Kurban Bayramı 2016 ne zaman? Özellikle çalışanların dört gözle beklediği Kurban Bayramı 12 Eylül tarihlerine geliyor. “Kurban bayramı tatili kaç gün sürecek? Yaz tatiline denk gelen 2016 kurban bayramı arefesi 11 Eylül Pazar günü olacak ve kurban bayramı tatilinde toplamda 4,5 gün sürecek tatil olacak. Fakat Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, bu yıl Ramazan Bayramı gibi Kurban Bayramı'nın da Bakanlar Kurulu tarafından 9 güne çıkartılabileceğini söyledi. Bu yıl Kurbanlık fiyatları büyükbaşta fiyat 5 bin ile 8 bin TL arasında, küçükbaşta ise 700 TL ile 1.100 TL arasında değişecek. Canlı hayvanın kilosunun 10-15 TL arasında olacağı tahmin ediliyor.

Reklam
Reklam

İslam dininde hicri takvimin Zilhicce ayının onuncu gününde başlayan ve toplam dört gün süren kurban bayramı, dini bayramlardan bir tanesidir. Sabırsızlıkla beklenen Kurban Bayramı 2016 yılında 12 Eylül Pazartesi günü başlıyor. 2016 kurban bayramı tatili kaç gün olacak sorusuna verilecek cevap da çok merak ediliyor çünkü bu sene de kurban bayramı okulların açık olduğu zamanlara denk gelmeyecek ve aileler rahatlıkla tatile gidebilecek. Kurban bayramı çocuklar için resmi tatil anlamına gelir fakat 2016 senesinde kurban bayramı sebebiyle okullar tatil edilemeyecek. Çünkü 2016 – 2017 eğitim öğretim yılı, 19 Eylül günü başlayacak. İslam dininde asırlardır devam eden ve farz ibadeti olan kurban kesme, her sene kurban bayramında yapılıyor. Yaz tatiline denk gelen 2016 kurban bayramı arefesi 11 Eylül Pazar günü olacak ve kurban bayramı tatilinde toplamda 4,5 gün sürecek tatil olacak.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN

Başbakan Binali Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 16 Eylül Cuma günü tam gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzaladı. Buna göre, kurum yöneticilerince gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar, Kurban Bayramı'nın ertesi günü (16 Eylül Cuma) tam gün idari izinli sayılacak. Böylelikle Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak.

Reklam
Reklam

KURBAN BAYRAMI:

Arefesi 11 EYLÜL PAZAR

1. günü 12 EYLÜL PAZARTESİ

2. günü 13 EYLÜL SALI

3. günü 14 EYLÜL ÇARŞAMBA

4. günü 15 EYLÜL PERŞEMBE

KURBAN BAYRAMI HİCRİ TAKVİME GÖRE HANGİ GÜNLER?

Kurban Bayramı, müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayramdır. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ‘Eyyâm-ı nahr’ (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir Kurban Bayramı aynı tarihlere tekabül eder.

KURBAN BAYRAMI'NIN ÖNEMİ

Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine 'Eyyâm-ı nahr' (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramı aynı tarihlere tekabül eder.

Reklam
Reklam

KURBAN NE ZAMAN KESİLMELİ?

İslam dininde kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti bayram namazı kılınan yerlerde namazdan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde sabah namazı vakti olduktan sonra başlar ve bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz vakitlerinde kesilmesi dinimizce daha uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Şafii mezhebinde ise kurban, bayramın dördüncü gününde de kesilebilir.

2016 KURBAN BAYRAMI TAHMİNİ KURBANLIK FİYATLARI ŞÖYLE:

Kurbanlık büyükbaş hayvan fiyatları: 5 bin ile 8 bin arası

Kurbanlık kuzu, koyun, koç küçükbaş hayvan fiyatları: 700 ile 1200 TL arasında

Canlı hayvan kilosu 10-15 TL arası olacağı düşünülüyor.

Büyükbaşta fiyat 5 bin ile 8 bin TL arasında, küçükbaşta ise 700 TL ile 1.100 TL arasında değişecek. Canlı hayvanın kilosunun 10-15 TL arasında olacağı tahmin ediliyor.

Geçen yıl 250 TL den başlayan küçükbaş fiyatları bu yıl 450 TL den başlıyor.

Reklam
Reklam

Kızılay Kurban Bayramında 1.5 milyon kişiye ulaşacak

Kızılay’ın geleneksel hale gelen ve dokuzuncusu düzenlenen Vekâletle Kurban Kesim Kampanyası’nda bu yıl 52 bin hisse kurban kesilmesi hedefleniyor. Kızılay’ın Kurban Kampanyası ile yurt içi ve yurt dışında 1,5 milyon mazlumun sofrasına kurban eti ulaştıracak. Vekaletle kurban kesim kampanyası hakkında bilgi veren Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, hem yurt için de hem de yurt dışında Kurban Bayramı bereketinin yaşanması için büyük bir seferberlik başlattıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Yardımsevenlerin verdiği vekaletlerle alınan kurbanlar, İslami şartlara uygun kesilerek, kurban etleri Et ve Süt Kurumunun tesislerinde hijyenik bir şekilde konservelere dönüştürülecek. Bu yöntem sayesinde kurban etleri yıl boyunca sağlıklı bir şekilde ihtiyaç sahipleri tarafından tüketilebilecek. Yurt içinde kesilen kurbanlardan yaklaşık 400 bin kutu kavurma yapılacak. Bunlar ihtiyaç sahiplerine yıl boyu dağıtılacak. Yurt dışında kesilip parçalara ayrılan kurbanlıkları da düşündüğümüzde Kızılay kurban bayramında 1.5 milyon kişiye ulaşacak ” diye konuştu.

Reklam
Reklam

30 ülkede 31 bin hisse kurban kesilecek

İnsani yardım ve iyilikte sınır tanımayan Kızılay bu yıl yurt dışında 30 ülke de gerçekleştireceği Kurban organizasyonunda yaklaşık 31 bin hisse Kurban kesmeyi hedefliyor. Kızılay Başkanı Dr. Kınık, kampanyayı Balkanlarda 7, Afrika'da 11, Güney Asya ve Kafkaslarda 5 ve Ortadoğu'da ise 4 ülkede gerçekleştireceklerini belirtti. Kınık, bu sene yurt dışı faaliyetlerinde geçen yıla göre yüzde 50 artış öngördüklerini ifade ederek, "Vekaletini Kızılayı’a verecek olan vatandaşlarımız için ücretler, yurt içinde 740 lira, yurt dışında 475 lira olarak belirlendi. Türkiye'de Et ve Süt Kurumuna ait 5 kombinada kesim yapmayı hedefledik. Bu kesimleri, Türkiye'de ve yurt dışında gerekli İslami şartları yerine getirerek gerçekleştiriyoruz. Kızılay’a vekalet verenler güven içinde gönül rahatlığıyla hem dini vecibelerini yerine getiriyor hem de ihtiyaç sahiplerine yardım ediyorlar" ifadelerini kullandı.

Kurban sahiplerine teşekkür mektubu ve DVD gönderimi

Kızılay'ın "Kurban'da Kızılay Modeli" sayesinde hayırseverler Kurban ibadetlerini, amacına ve kuralına uygun olarak kolaylıkla yerine getirebilecek. Bu çağdaş model sayesinde kurbanlıklar, Et ve Süt Kurumu veterinerleri tarafından seçilerek kurumun modern kombinalarında İslami usullere göre vekâlet sahiplerinin isimleri okunarak, Kurban Bayramı'nın ilk üç günü kesilecek. İslami şartlara uygun şekilde gerçekleştirilecek kesimlerde din görevlileri, veterinerler ve noter de hazır bulunacak.

Reklam
Reklam

Kurban etlerinden elde edilecek kavurma, konserve haline getirilerek 800 gramlık 400 bin teneke kutuya konulacak. Kavurma konserveleri Kızılay şubeleri aracılığıyla yıl boyunca ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Kurban döneminin ardından Kızılay, her vekâlet sahibine tüm süreçlerin kayıt altına alındığı bir DVD ve teşekkür mektubu gönderecek.

168 Çağrı Merkezinden 7/24 Bağış

Kurban ibadetlerini Kızılay vasıtasıyla yerine getirmeyi isteyen vatandaşlar; bankalardaki Kızılay bağış hesaplarını, Türk Kızılayı Şubelerini, PTT şubelerindeki Kızılay Posta Çeki hesabını, 168 ücretsiz çağrı merkezini ve www.kizilay.org.tr internet adresini kullanarak vekâletlerini verebilecekler.

4 Taksit imkanı

Ödemesini kredi kartı aracılığıyla gerçekleştirecek olan vekâlet sahipleri, taksit imkânından da yararlanabilecek. Vekaletlerini Kızılay'a vermek isteyen yurt dışındaki vatandaşlar ise Kızılay internet sayfası üzerinden bağışı menüsünü kullanarak online ödeme yapabilir. Ayrıca 0090 312 458 30 00 numaralı telefondan Kızılay'ın ücretsiz danışma ve bağış hattını arayarak uluslararası kredi kartı ile vekalet bedelini ödeyebilecek. Vatandaşlarımız, Almanya'daki Ziraat Bankalarının Kızılay hesap numarası aracılığı ile de kurban vekalet bedelini ödeyebilecek.

Reklam
Reklam